Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση των εισόδων στο Γυμνάσιο και στο ναό της Αθηνάς Προναίας, στους Δελφούς


Άποψη των αρχαιολογικών χώρων του Αρχαίου Γυμνασίου και του Ναού της Αθηνάς Προναίας από ψηλά

Στην αποκατάσταση και βελτίωση της προσβασιμότητας των επισκεπτών, στις εισόδους του Αρχαίου Γυμνασίου και του ναού της Αθηνάς Προναίας, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου των επεμβάσεων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες αλλά και για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στον αρχαιολογικό χώρο.

Ανθρωπίστριες

Οι ανθρωπίστριες δεν έχουν σχέση με τον φεμινισμό. Σε ένα άρθρο που χρησιμοποίησα μια εικόνα από το Persepolis πετάχτηκε μια φεμινίστρια να δηλώσει με στόμφο πως χρησιμοποίησα την εικόνα ενός από τα πιο φεμινιστικά κόμιξ που έχουν γραφτεί ποτέ για να μειώσω τον φεμινισμό. 

Questions for Marjane Satrapi

Satrapi hoped to change the way people saw her country.

Σεμινάριο ιστορίας Γ. Καραμπελιά: Η νεοελληνική Αναγέννηση (Εγγραφές έως 8/10/24)


Μέρος Α΄: Ο Φωτισμός

Το Σεμινάριο  για τη νεοελληνική Αναγέννηση θα επιχειρήσει να διερευνήσει το σύνολο των διαδικασιών του ελληνικού φωτισμού: αρχίζοντας από την εκπαίδευση σε όλες της τις παραμέτρους, σχολεία, δάσκαλοι, διδακτικό υλικό, διατρέχοντας τους περισσότερους από τους τομείς της πνευματικής δραστηριότητας του γένους, λογοτεχνία, λαϊκή και λόγια, – από το ακριτικό τραγούδι έως τον Σολωμό, την ζωγραφική –αγιογραφία και λαϊκή τέχνη, και καταλήγοντας στη φιλοσοφική και γενικότερα την πνευματική παραγωγή καθώς και τις συναφείς αντιπαραθέσεις ρευμάτων και ευαισθησιών.

Η πολιτισμική Γενοκτονία του ελληνισμού από τον τουρκικό εθνικισμό


του Κωνσταντίνου Χολέβα

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την άφιξη στην Ελλάδα του τελευταίου κύματος προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ λίαν επίκαιρη την έκδοση ενός τόμου με τα πρακτικά ειδικού Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε πέρσι η Εκκλησία της Ελλάδος.

Κύπρος: Θα κατεδαφίσουμε κτήρια στα Βαρώσια, δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ


Βαρώσια, 2020 (φωτ. αρχείου: EPA / Katia Christodoulou)

Δηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης έκανε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Το “δείπνο” της Νέας Υόρκης μέσα σε ναρκοπέδιο και σε δύσκολες περιφερειακές συνθήκες: Δεν αναμένεται να επιτρέψει η Τουρκία να σπάσει το αδιέξοδο, έτσι απλά…


A view of delegates at the Delegates’ Lounge at UN Headquarters on the morning of the first day of the 79th General Assembly Debate. Credit UN Photo, Manuel Elías

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον στην περιοχή, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για δείπνο στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου.

Κ. Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πηγαίνει «ενισχυμένος» στην τριμερή


Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες το Εθνικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε πριν την αναχώρηση του Προέδρου για την τριμερή της Νέα Υόρκης.

Πολεμικό Ναυτικό: Συνεκπαίδευση φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» με την ισπανική φρεγάτα «SANTA MARIA» [vid, pics]


Την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» με την φρεγάτα «ESPS SANTA MARIA» του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

ΠΝ: Επιτέλους 4η FDI HN, αλλά πόσα τα δισ. ευρώ για τις νέες ναυπηγήσεις από το 2030;


Το περίγραμμα του οδικού χάρτη για τη μελλοντική εξέλιξη της Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», της δεύτερης FDI-HN που ναυπηγείται στα ναυπηγεία του ομίλου Naval Group, στο Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για θετική εξέλιξη, αλλά το κρίσιμο ερώτημα εάν τα εξαγγελθέντα επαρκούν για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παραμένει.

Σιδερένιος θόλος στην Ελλάδα – Πώς θα «θωρακιστεί» η χώρα από αεροπορικές επιθέσεις

Ελληνική «ασπίδα» για την αναχαίτιση των απειλών από αέρος, με ισραηλινή τεχνογνωσία, θέλουν να αναπτύξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος του συστήματος που θα κατασκευαστεί μέσα σε τρία χρόνια. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται εντός Οκτωβρίου. Προβλέπονται τέσσερα επίπεδα προστασίας, με τεχνολογίες κατά των drones, των πυραυλικών και των αεροπορικών επιθέσεων, αλλά και η δημιουργία «πρώτης γραμμής άμυνας» στα νησιά του Αιγαίου. Το βάρος θα δοθεί στην εξέλιξη του συστήματος «Κένταυρος», με το οποίο ήδη έχουν εξοπλιστεί οι ελληνικές φρεγάτες που επιχείρησαν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

LITE BEAM Laser: Κινητή ΑΣΠΙΔΑ από RAFAEL


Η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems ανακοίνωσε την ανάπτυξη της τελευταίας έκδοσης όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας, LITE BEAM.

Πάνω από 400% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη σε σχέση με το 2023


Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον οι αφίξεις μετανάστών που κάνουν στάση νότια της Κρήτης.

Γεραπετρίτης: Ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ - Δεν θα εμπλακούμε σε πολεμική σύρραξη στη Μ. Ανατολή


Για Τουρκία: «Ο δρόμος είναι να μην είμαστε διαρκώς σε πολεμική εγρήγορση, αλλά να έχουμε ένα πλαίσιο συζήτησης».

Άνοιγμα Γεραπετρίτη για θαλάσσιες ζώνες: Πώς το βλέπει ο τουρκικός Τύπος;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Έκπληξη στον τουρκικό Τύπο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ελληνοτουρκικά: Οι Γερμανοί πείστηκαν από τους Τούρκους και τους δίνουν τα Eurofighter; – Τα πρώτα σημάδια

«Εκτιμάται ότι η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε πράσινο φως».

Διονύσης Αντωνέλλος

Θα πάει ο Σολτς στην Άγκυρα;


Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανή επίσκεψη μέσα στον Οκτώβριο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Άγκυρα. Θα συζητηθούν κυρίως περιφερειακά θέματα.

Στο πλευρό της Παλαιστίνης η Τουρκία με μαζικές διαδηλώσεις: Εκδήλωση αλληλεγγύης και πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Πορείες υπέρ της Παλαιστίνης διοργανώθηκαν το σαββατοκύριακο σε 60 πόλεις της Τουρκίας

Ο Ερντογάν απειλεί το Ισραήλ και παρομοιάζει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ: «Θα πληρώσετε το τίμημα της γενοκτονίας»


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα» της «γενοκτονίας» που διαπράττει εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

ΥΠΕΞ: Αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τον ισραηλινό λαό και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια


«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αμάχων και προκάλεσαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Στον «αέρα» η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν; Ο Νετανιάχου, έτσι κι αλλιώς, θα κάνει του κεφαλιού του, θα αγνοήσει τον Μπάιντεν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)


Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News

Hellas Journal 

Αν βλέπει κανείς τα πράγματα από εδώ, από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει την αίσθηση ότι είναι μία χώρα που άγεται και φέρεται από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φαίνεται να επιβάλλει τις πολιτικές του στην Ουάσιγκτον.

Γ. Καραμπελιάς: «Το Ιράν απάντησε διότι θα έχανε την αξιοπιστία του» (ηχητικό)


Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr με αφορμή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αναλύοντας τα μέσα από τη δική του οπτική και την εμπειρία του.

Νέο «στοχευμένο» χτύπημα των IDF στη Βηρυτό - Άγνωστοι οι στόχοι - Δείτε βίντεο


Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι «διεξάγει στην παρούσα φάση στοχευμένο χτύπημα στην περιοχή Νταχίγια».

Μέση Ανατολή: Επείγουσα μεταφορά πυραυλικών συστημάτων στις αμερικανικές βάσεις


Οκτώβριος 7, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι Ισραηλινοί με τους Αμερικανούς προσπαθούν να συντονιστούν για το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Μέση Ανατολή: Ένα χρόνο μετά - Το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 40.000 στόχους - Εντόπισε τουλάχιστον 4.700 τούνελ και 1.000 θέσεις ρουκετών


Μέση Ανατολή: Τον περασμένο χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ βομβάρδισε περισσότερους από 40.000 στόχους, βρήκε 4.700 τούνελ και κατέστρεψε 1.000 θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, δήλωσε ο στρατός τη Δευτέρα για την επέτειο ενός έτους από τις μαχητικές επιθέσεις της Χαμάς που προκάλεσαν την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα.

LIVE BLOG: Ο «Πόλεμος της Αναγέννησης» στη Μέση Ανατολή - Η «μαύρη» επέτειος του Ισραήλ


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ - Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr.

Νετανιάχου: Αλλάζουμε την «πραγματικότητα» στη Μέση Ανατολή ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά μια άλλη 7η Οκτωβρίου


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Γάζα ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ισραήλ κλιμάκωσε την εναέρια και χερσαία επίθεσή του στη Γάζα με περισσότερες επιθέσεις κατά μαχητών της Χαμάς κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα και έχει αλλάξει για πάντα τις ζωές των Παλαιστινίων.

Προκαλεί η Χαμάς: χαιρετίζει την «ένδοξη» επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YAHYA ARHAB/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Ένδοξη» χαρακτήρισε η Χαμάς τη δολοφονική επίθεση που πραγματοποίησε την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την παραμονή της σχετικής επετείου.

Aνάρτηση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ για την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου: «Η επίθεση γύρισε το Ισραήλ 70 χρόνια πίσω»


Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου γύρισε το Ισραήλ 70 χρόνια πίσω.

Γερμανικός Τύπος Ο στόχος της Χαμάς ήταν να σκορπίσει σοκ και χάος στην ισραηλινή κοινωνία


«ΗΧαμάς εκθειάζει το θάνατο, όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και των μαχητών της», γράφει η taz με αφορμή το ένα έτος από το μακελειό της Χαμάς στο Ισραήλ πριν ένα χρόνο στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Ανάλυση για τον έναν χρόνο από την επίθεση της Χαμάς: Γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν πετύχει την ειρήνη;


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται να τιμήσει την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου φονικής επίθεσης της εξτρεμιστικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στην περιοχή Σντερότ του Νοτίου Ισραήλ, και ο πόλεμος που ακολούθησε μεταφέρεται σε δεύτερο χρόνο με έντονες μάχες και σε άλλα υπομέτωπα, πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται γιατί ο πρόεδρος Μπάιντεν, με την τεράστια εμπειρία, τις γνώσεις, τις γνωριμίες και την επιρροή του, δεν μπόρεσε να τερματίσει τη σύγκρουση.

Ευρωκοινοβούλιο: Μεσανατολικό, Σένγκεν και -επιτέλους- Όρμπαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου


Τα θέματα στην ατζέντα του Στρασβούργου

Η Ρωσία κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην ετήσια σύνοδο των BRICS


Οκτώβριος 7, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Ρωσία κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ετήσια συνάντηση των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν.

Συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ, Ν. Κωστόπουλου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Νίκος Κωστόπουλος.  

F-16 στην Ουκρανία: Έφτασαν τα πρώτα μαχητικά και από την Ολλανδία – Ξεκινά η από κοινού παραγωγή προηγμένων drones

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει υποσχεθεί η Ολλανδία στην Ουκρανία έχουν φτάσει στο Κίεβο και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ruben Brekelmans.

Ρωσικό πλήγμα με υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal – Αποκρούστηκε πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Η υπηρεσία αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 07/10 ότι κατέρριψε 32 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και δύο υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Ουκρανία: Σε συναγερμό το Κίεβο για αντίποινα μετά το πλήγμα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κριμαία


Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν στη διάρκεια της νύκτας έναν πετρελαϊκό τερματικό σταθμό στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Φεοντόσια στην Κριμαία και ότι στο Κίεβο έχει κηρυχθεί συναγερμός για ρωσική αεροπορική επίθεση.

Η Ουκρανία ζητά ανάληψη προστασίας ουκρανικών πόλεων από τους συμμάχους της


Οκτώβριος 7, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: Από την καταστροφή του βωμού του καθεδρικού ναού της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό από ρωσικό πύραυλο (Укрінформ)

Ουκρανία: Δεν θα παραταθεί η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου


Συνάντηση του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίτσο. Αντικείμενο η ενεργειακή ασφάλεια στην κεντρική Ευρώπη, καθώς σύντομα λήγει η συμφωνία μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών.