Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ενα χωριό στο Κιλκίς που αγάπησε μια αρχαία πόλη


Η αρχαιολόγος Έφη Οικονόμου αφηγείται στο Short Stories την ιστορία των ανασκαφών στο χωριό της, τους Άνω Αποστόλους Κιλκίς, που φέρνουν σταδιακά στο φως την Αρχαία Μόρυλλο, κάνοντας περήφανους τους σημερινούς κατοίκους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Απριλίου 1944: Η σφαγή της Κλεισούρας από τους Ναζί


Οι Γερμανοί εκτελούν 277 άτομα στην Κλεισούρα Καστοριάς ως αντίποινα για το φόνο τριών Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρα του ΕΛΑΣ. Η ενέδρα στήθηκε στις στροφές του δρόμου έξω από το χωριό από την ομάδα ανταρτών του “καπετάν Υψηλάντη” (Αλέξης Ρόσιος από τα Σιάτιστα).

Πρωθυπουργός της Σκωτίας: woke και ισλαμιστής ταυτόχρονα


Judith Waintraub

Figaro Magazine

Επικεφαλής ενός συνασπισμού μεταξύ υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και οικολόγων, ο Humza Yousaf είναι ένα καθαρό προϊόν του αγγλοσαξονικού κοινοτισμού. Δεν βλέπει καμία αντίφαση στην καταπολέμηση τόσο της “ισλαμοφοβίας” όσο και της “τρανσφοβίας”.

ΥΠΕΣ: Γιατί η ΚΔ δεν αποτρέπει τις βάρκες μεταναστών από τον Λίβανο


Σε δύο βασικά ερωτήματα που θέτουν συχνά οι πολίτες ως προς τις ενέργειες που μπορεί να κάνει η ΚΔ για την αποκοπή των μαζικών ροών Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει τα εξής:

Άρση του εμπάργκο προτάσσει ο Τατάρ – Τι αναφέρει ότι θα πει στη συνάντηση με Γκουτέρες


Πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τ/κ, «πρέπει πλέον να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Κύπρο» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για επαφές πριν από την συνάντησή του στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ “προσγείωσαν” ανώμαλα το πιόνι της Τουρκίας στην Κύπρο


Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήρθε στην Ουάσιγκτον για να έχει δήθεν υψηλού επιπέδου επαφές, και προσγειώθηκε ανώμαλα. Η επαφή του τελικά ήταν με δύο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε. 

Περιπλανώμενα πυρομαχικά: Αλλάζουν τα πάντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στόχος είναι να εφοδιαστούν με τις δυνατότητες των loitering munitions, το συντομότερο δυνατό.

Διονύσης Αντωνέλλος

Σκέψεις για οπλισμένο «Αρχύτα»: Τι συζήτησαν τα επιτελεία με την ΕΑΒ για την εξέλιξη των ελληνικών drones και τον ηλεκτρονικό πόλεμο


Σίτσο που εικονίζει το οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος “Γρύπας” όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε τεθεί από το υπουργείο οικονομικών, την ΕΑΒ και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έπεται του UAV “Αρχύτας”. Πηγή: Hellasjournal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, ΑΘήνα

Ένα από τα πολυσυζητημένα προγράμματα στα οποία είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αποτελεί ο λεγόμενος «anti-drone θόλος».

Πολεμική Αεροπορία: Το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Astor IV προτείνει η My-Konsult

Ευθύμιος Λάζος

Το  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας My-Konsult, μέλος της Scandinavian Astor Group, με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. 

Η LM ανακοίνωσε την υπογραφή της LOA από την Ελλάδα για τα Black Hawk


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε σήμερα επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής, Letter of Offer & Acceptance (LOA) επισημοποιώντας την πρόθεσή της να προμηθευτεί 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk κατασκευασμένα από τη Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin (NYSE: LMT), μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS).

‘μαύρο φίδι που θα σας φάει’ κάποιους …φρεγάτα Constellation καθυστέρησε τουλάχιστον ένα χρόνο… …μπορεί να παραδοθεί με τρία χρόνια καθυστέρηση…


‘μαύρο φίδι που θα σας φάει’ κάποιους

…φρεγάτα Constellation καθυστέρησε τουλάχιστον ένα χρόνο…

…μπορεί να παραδοθεί με τρία χρόνια καθυστέρηση…

Επαναχαράσσει ρότα το Πολεμικό Ναυτικό: Κορβέτες και 4η FDI πάλι στο προσκήνιο μετά την καθυστέρηση στις Constellation και το αδιέξοδο στις LCS


*Του Κώστα Σαρικά

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο επαναφοράς του προγράμματος κατασκευής καινούργιων κορβετών αλλά και ενεργοποίησης της option, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, για την 4η φρεγάτα Belharra, μετά την καθυστέρηση του προγράμματος Constellation, αλλά και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην απόκτηση μεταχειρισμένων LCSτην ίδια στιγμή που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό περιμένει εντός των επόμενων ημερών την τελική απάντηση της κοινοπραξίας TKMS-Thales Netherlands για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO.

Φ/Γ ΥΔΡΑ: Το ΠΝ εξάγει διδάγματα μέσω Χούθι… drones & βαλλιστικοί


Μέσα από τις επιχειρήσεις των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων, αλλά και από την ελληνική φρεγάτα «Υδρα» το Πολεμικό Ναυτικό εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τη δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί και η γενικότερη τακτική του στο μέλλον. 

Νυχτερινή επιχείρηση με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας σε κρουαζιερόπλοιο


Εντυπωσιακές εικόνες τραβηγμένες μέσα από το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, από επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματισμένου μέλους πληρώματος κρουαζιερόπλοιου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κεφαλογιάννης: Τι είπε για τον στόχο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών και τις κατευθύνσεις του «φινλανδικού μοντέλου» για τους οπλίτες θητείας


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Δέλτα Τηλεόραση και μίλησε για την στρατηγική σημασία του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ επίσης μίλησε για την εθελοντική στράτευση γυναικών και το περίφημο «φινλανδικό μοντέλο» για οπλίτες θητείας και εφέδρους.

Κεφαλογιάννης από τον Έβρο: «Η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται»

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε μονάδα του Στρατού στον Έβρο ΥΠΕΘΑ

Διήμερη επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  Ιωάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε την Πέμπτη (4/4) σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή ευθύνης του Δ´ Σώματος Στρατού. 

Αρβανίτης: «Ο φράχτης του Έβρου δεν είναι εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει»

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. 

Αλβανία – Χειμάρρα: Τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση Ράμα – Πώς έκλεψαν οικόπεδα και γεωργικές εκτάσεις από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες


Απρίλιος 5, 2024. Ελλάδα.

«Οι πλαστογράφοι δεν μπήκαν βίαια στα Αρχεία του Κράτους, αλλά η πόρτα,  τους άνοιξαν οι αρχηγοί τους ή σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης του Εθνικού Αρχείου- BKH, οι πρωτότυποι φάκελοι αφαιρέθηκαν από το αρχείο. Επίσης,  για 23 ακίνητα, οι σελίδες των μητρώων είναι σε φωτοτυπίες, όταν πριν από 100 και πλέον χρόνια δεν υπήρχαν φωτοτυπικά μηχανήματα…», γράφει η αλβανική Pamfeti.

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη «Our Ocean Conference» 2024


ΗΕλλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει, ενεργά, στις διεθνείς προκλήσεις και να στηρίξει τη συνέχεια της κληρονομιάς δεσμεύσεων για την προστασία των ωκεανών, φιλοξενεί το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πρέσβης Κίνας στο Newsbomb: Καλωσορίζουμε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Αλεξία Τασούλη

Υπέρ της θέσης της Ελλάδας να υποστηρίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο τάχθηκε ο πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζούνμπεργκ

Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

AP Photo/Ayse Wieting

Με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Black Hawk & BrahMos: Οι κινήσεις της Ελλάδας στην αεράμυνα στο μικροσκόπιο της Τουρκίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

H πιθανή αγορά πυραύλων BrahMos από την Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Τουρκία

Τουρκία: Συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» – F-16, υποβρύχια, φρεγάτες και νέο αεροπλανοφόρο!

F-16, υποβρύχια, 8 φρεγάτες και το νέο αεροπλανοφορο με κόστος δεκάδων δισ. δολλαρίων έχει στο πρόγραμμά της η Τουρκία

Βαγγέλης Λάσκαρης

Τουρκία: Νέα προκλητική NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων σε διεθνή ύδατα της Ρόδου


Νέα προκλητική NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για πραγματοποίηση ασκήσεων σε διεθνή ύδατα νοτίως και ανατολικώς της Ρόδου.

Η Τουρκία καταδικάζει την αυριανή συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ-Αρμενίας


Απρίλιος 4, 2024. Ελλάδα.

Η Τουρκία «καταδικάζει έντονα» την επικείμενη τριμερή συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ-Αρμενίας στις Βρυξέλλες στις 5 Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκία: Σύλληψη οκτώ ατόμων για κατασκοπεία υπέρ του Ισράηλ


Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν οκτώ άτομα, τα οποία κατηγορούν για κατασκοπεία υπέρ του Ισράηλ.

Το Ισραήλ ξηλώνει αξιωματικούς για την πολύνεκρη επίθεση στη WCK


Αποστρατεύεται ο συνταγματάρχης και ο ταγματάρχης που «δεν κατάλαβαν» ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και όχι «τρομοκράτες». Επίσημη επίπληξη στον αρχηγό της Νότιας Διοίκησης.

Συναγερμός στις πρεσβείες του Ισραήλ: Οι φόβοι για αντίποινα του Ιράν θέτουν τις διπλωματικές αποστολές σε επιφυλακή


Οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λόγω φόβων ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση εναντίον διπλωματών του εβραϊκού κράτους.

Εκεχειρία στην Γάζα - Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς


Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο Κάιρο το σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Αιγύπτιο και τον ισραηλινό ομόλογό του, με σκοπό να επιδιώξει την επίτευξη εκεχειρίας στην Γάζα.

Μεγάλη ουκρανική επίθεση με 40 drones κατά αεροπορικής βάσης στη νότια Ρωσία: Καταστράφηκαν 6 αεροσκάφη, 8 υπέστησαν ζημιές [videos]


FILE PHOTO: Πυρκαγιά μετά από χτύπημα drone. EPA, Emergency Service of Ukraine

Η Ουκρανία πραγματοποίησε μεγάλη επίθεση με drones εναντίον αεροπορικής βάσης στη νότια Ρωσία στην περιοχή του Ροστόφκαι καταστρέφοντας έξι ρωσικά αεροπλάνα.

Η Ρωσία κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία - Υπό τον έλεγχό της ο οικισμός Βόντιανε, στο Ντονέτσκι


Το κρατικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο, μετέδωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στα προάστια του Τσάσιβ Γιαρ, βορειότερα, κοντά στην Μπαχμούτ

Κρεμλίνο: Πιθανό "παράθυρο διαλόγου" με ΗΠΑ η στρατηγική ασφάλεια


H Ρωσία δήλωσε σήμερα πως θέματα στρατηγικής ασφάλειας, περιλαμβανομένων οπλικών συστημάτων με βάση το διάστημα, είναι το κυριότερο πιθανό πεδίο για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.