Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Η Τουρκία καταδικάζει την αυριανή συνάντηση ΗΠΑ-ΕΕ-Αρμενίας


Απρίλιος 4, 2024. Ελλάδα.

Η Τουρκία «καταδικάζει έντονα» την επικείμενη τριμερή συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ-Αρμενίας στις Βρυξέλλες στις 5 Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα υπερασπίζεται την ‘αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ’ και θεωρεί ότι ο διωγμός του αρμενικού στοιχείου  δίνει «ευκαιρία για μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή.

«Μια ιστορική ευκαιρία για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή προέκυψε ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών του από το Αζερμπαϊτζάν μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ και της αποκατάστασης της κυριαρχίας του σε όλα τα εδάφη του μέσω της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Καραμπάχ στις 19 20 Σεπτεμβρίου 2023», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζεται η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα ‘υπονομεύσει’ την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ευθύνη μας να υπογραμμίσουμε ξεκάθαρα ότι η τριμερής συνάντηση μεταξύ Αρμενίας, ΕΕ και ΗΠΑ στις 5 Απριλίου θα υπονομεύσει την ουδέτερη προσέγγιση που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων της περιοχής».

Ενόχληση της Τουρκίας που δεν κλήθηκε και το Αζερμπαϊτζάν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Αυτή η πρωτοβουλία, που αποκλείει το Αζερμπαϊτζάν, θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο Νότιος Καύκασος ​​περιοχή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, αντί να υπηρετεί την ειρήνη.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις τρίτες χώρες να λάβουν υπόψη τις παραμέτρους της περιοχής και να προσεγγίσουν τα μέρη της σύγκρουσης από θέση ίσης απόστασης».

Καταλήγει:

«Όπως πάντα, η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της από αυτή την άποψη και να ενθαρρύνει τη χρήση αυτού του ιστορικού παραθύρου ευκαιρίας για διαρκή ειρήνη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου