Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη – Νέα έκθεση στις 25 Μαρτίου


Χανς Κούντμιλερ (1837-1893), Προσωπογραφία Ασπασίας Καρπούνη, μετέπειτα βαρώνης Σράτενμπεργκ, κυρίας επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, 1850

Aπό τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον Eλληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, όλη η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας παρελαύνει στις ανανεωμένες αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, που εγκαινιάζονται ανήμερα στις 25 Μαρτίου με νέο σκεπτικό και με την προσθήκη εξαιρετικής σημασίας τεκμηρίων, φιλελληνικών αντικειμένων, καθώς και έργων ζωγραφικής και γλυπτικής με δύο αριστουργηματικές δημιουργίες του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.

Γιώργος Καραμπελιάς: Το 1821 παραμένει ανολοκλήρωτο (βίντεο)


Ο Γιώργος Καραμπελιάς με αφορμή τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του 1821 αναφέρει τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι το 1922 για την απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού κόσμου. Ο σκοπός της Επανάστασης είναι και σήμερα επίκαιρος.

Πρώτα βήματα ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής


Επειδή οι εποχές της σταθερότητας και της ειρήνης πέρασαν.

Θόδωρος Τσίκας, Αρθρογράφος
Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο». Οι σπουδαίοι εγγυητές μας!


του Άριστου Μιχαηλίδη 

Δεν είναι ότι μας χρωστά το αθηναϊκό κράτος, εμείς χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα επιβιώναμε στη διεθνή σκηνή μετά την εισβολή. Τα σχέδια και οι ορέξεις της Τουρκίας θα είχαν επιβληθεί από καιρό επί των κεφαλών μας.

Όχι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ


Λέει ‘όχι’ σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ , σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «1η συνάντηση πόλεων και πολιτισμών. Ζώντας τη βόρεια Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη», που διοργανώθηκε από το «γραφείο της πρωθυπουργίας», στην Κωνσταντινούπολη.

ΠτΔ στο euronews:Με την «Αμάλθεια» αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου


Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί τελικά η στρατηγική συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένει να έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τον οποίο την Πέμπτη είχε διμερή συνάντηση.

US Special Forces στην Ελλάδα: Η επίλεκτη αμερικανική Μονάδα Counter Terrorism σε συνεκπαίδευση με την ΔΕΠ


*Του Κώστα Σαρικά

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται επί ελληνικού εδάφους οι συνεκπαιδεύσεις των κορυφαίων Μονάδων Special Forces και Special Operators του ΝΑΤΟ, με τις επίλεκτες Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Δεν πρόλαβε καν να ολοκληρωθεί η μεγάλη Συμμαχική άσκηση κομάντος «TROJAN FOOTPRINT 2024» με μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας και αποκορύφωμα τη νυχτερινή επίδειξη στο Λευκαντί της Εύβοιας και τη σκυτάλη πήραν ήδη οι Αμερικανοί.

Η πρώτη άσκηση των ελληνικών Rafale εκτός συνόρων

Τα ελληνικά Rafale εν ώρα άσκησης. Helenic Air Force

Στον γαλλικό εναέριο χώρο πραγματοποιήσαν την πρώτη τους άσκηση τα ελληνικά αεροσκάφη Rafale, καθώς πρόκειται για την πρώτη τους πτήση εκτός συνόρων.

Μειώνεται ο αριθμός των «Οχιών του Αιγαίου» μετά τη συντριβή του F-16


Συνολικά 3+3 μαχητικά F-16 Block 52+ έχει χάσει η Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που πρόκειται να αναβαθμιστούν σε «Οχιές του Αιγαίου» να μειώνεται.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα recorders των τριών συνοδών F-16 «φωτίζουν» την πτώση στην Ψαθούρα: Υποδειγματική η αντίδραση του πιλότου, ενώ το μαχητικό εκπέμπει ακόμη σήμα κινητοποιώντας την Αεροπορία για έρευνες στον βυθό


Το F-16 Block 52 plus “528” στις 4 Απριλίου του 2019 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην μεγάλη αεροπορική άσκηση Ηνίοχος στην Ανδραβίδα. Πηγή: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η επιστροφή από το βορειοανατολικό Αιγαίο για την τετράδα των F-16 Block 52 plus δεν σήμαινε ότι τα σενάρια ασκήσεων είχαν ολοκληρωθεί, κοντά στην θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Χαλκιδικής.

FDI: Η Naval Group αλλάζει το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων – Προτεραιότητα στις ελληνικές φρεγάτες


Η γαλλική εταιρεία Naval Group φαίνεται πως αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των σύγχρονων φρεγατών FDI που κατασκευάζει, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Παράταση ισχύος της LOA για τα UH-60M

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κατά την χθεσινή τελετή υποδοχής των πρώτων ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού, η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων UH-60M για την Αεροπορία Στρατού, δημιούργησε όπως ήταν φυσικό κλίμα αναμονής εξελίξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό, καθώς ο ΥΕΘΑ εξέφρασε συγκεκριμένα την βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Ν. Δένδιας για την 25η Μαρτίου: Απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων


«Οι αναθεωρητισμοί, βασισμένοι στις απειλές και στην ισχύ των όπλων και των αριθμών, δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας από τον ορίζοντα», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην στην Ημερήσια Διαταγή του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ενώ σημείωσε πως «η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης».

Τέμπη: Ελεύθερος με όρους ο Προϊστάμενος κυκλοφορίας της Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ


Οι λάθος χειρισμοί του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ έστειλαν την επιβατική αμαξοστοιχία στην γραμμή καθόδου αντί της ανόδου με αποτέλεσμα αυτή τη μετωπική σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία

Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός, ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη


Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περί ευθύνης υπουργών αναφορικά με την υπόθεση Τεμπών

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία με την Ουκρανία, δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ - Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά (video)


Δηλώσεις κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Ντι Μάιο: Εύσημα στην Ελλάδα για την επιχείρηση «Aspides»

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Περσικό Κόλπο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Επιβεβαιώνεται η αξία των ASTER-30: One Shot One Kill στην Ερυθρά θάλασσα

Γιάννης Νικήτας

Το θέμα των επιχειρησιακών ικανοτήτων των γαλλικών βλημάτων ΑSTER, το έχουμε σχολιάσει κατ’ επανάληψη μέσα από το DefenceReview.gr. Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στη στρατηγική τους αξία για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. 

Ελληνοτουρκικά: Δεν ξεχνούν τον εφιάλτη του Παπανικολής οι Τούρκοι – θα αλλάξει το παιχνίδι λένε οι Τούρκοι

Προσέξτε την αναφορά στη παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα, όπου οι Τούρκοι τρομοκρατήθηκαν για πάνω από δύο μήνες από την παρουσία των ελληνικών υποβρυχίων.

Διονύσης Αντωνέλλος

Γαλλία: Μουσουλμάνοι βεβηλώνουν χριστιανικούς τάφους


Σχεδόν 60 τάφοι σε ένα γαλλικό νεκροταφείο έχουν καλυφθεί με ισλαμικά γκράφιτι, συμπεριλαμβανομένων φράσεων όπως «Υποταγή στον Αλλάχ» και «Καλό Ραμαζάνι, μη Μουσουλμάνοι». Το πρωί της Δευτέρας, συνολικά 58 τοποθεσίες ταφής στο νεκροταφείο Clermont-d’Excideuil, στο Périgord Vert της Dordogne, ανακαλύφθηκαν χαραγμένα σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στη γειτονιά. 

Μετανάστες από τις βρετανικές αποικίες κυβερνούν σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο


Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές μειονότητες (The Independent Arabia)

Μάρτιος 22, 2024. Ελλάδα.

Μετά την εκλογή του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Ουαλίας Βον Γκέθινγκ ως περιφερειακού πρωθυπουργού της Ουαλίας, οι τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας), που αποτελούνται από τέσσερις ιδρυτικές χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ), άρχισε να διοικείται από άτομα μεταναστευτικής καταγωγής.

Στον Απρίλιο παραπέμπεται η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ώστε η Αγκυρα να δώσει δείγμα γραφής (και) για το Κυπριακό


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο Κορυφής. ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ

Στον Απρίλιο παραπέμπεται η συζήτηση για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και η όποια αναφορά σε συμπεράσματα των ηγέτων των κρατών μελών, μετά τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η ευκαιρία της Ελλάδας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Αλεξανδρούπολη δεν «απειλεί» πλέον την Τουρκία...

«Πόσες αμερικανικές βάσεις υπάρχουν στην Τουρκία;» – τουρκικό δημοσίευμα


Μάρτιος 21, 2024. Ελλάδα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος να μείνει η Τουρκία εκτός γεωπολιτικού παιχνιδιού καθώς ο αντιαμερικανισμός μετατρέπεται σε αντι-ΝΑΤΟ-ισμό, γράφει η Τουρκάλα αρθρογράφος Μπαρτσίν Γιινάντς.

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν - Ευχήθηκε από το Θεό να καταστρέψει τον Νετανιάχου


Άμεση ήταν ή αντίδραση από τον ισραηλινό ΥΠΕΞ ο οποίος κάλεσε τον αναπληρωτή πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για επίπληξη - Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην αντίδραση του Ισραήλ 

Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί τον Νετανιάχου: Χωρίς σαφές σχέδιο, θα καταστραφείτε στη Γάζα


Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Νετανιάχου «χρειάζεστε ένα συνεκτικό σχέδιο» αλλιώς θα αντιμετωπίσετε την καταστροφή στη Γάζα, σύμφωνα με το Axios.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σ. Αραβίας-Ισραήλ


Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ έχουν σημειώσει «ικανοποιητική πρόοδο» στις συνομιλίες που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ για την προοπτική αποστολής δυνάμεων σε Ουκρανία


Το ζήτημα της αποστολής χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου στη Γαλλία, με τον αρχηγό του γαλλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Πιέρ Σιλ να διαβεβαιώνει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι ο γαλλικός στρατός έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης 20.000 ανδρών εντός ενός μηνός. 

Γιατί το NATO πρέπει να ενισχύσει την άμυνά του στη Βαλτική


Της Συντακτικής Ομάδας του Bloomberg Opinion

Έχοντας κερδίσει τις ψευδοεκλογές στη Ρωσία το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε να προειδοποιεί τη Δύση ότι κινδυνεύει με άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία. Αν και πλέον είναι γνωστές, οι απειλές του Πούτιν υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθούν οι άμυνες των τριών χωρών της Βαλτικής - Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας - που είναι πιο ευάλωτες σε πιθανό ρωσικό στρατιωτικό καταναγκασμό.

Ρωσική επίθεση κατά χωρών του ΝΑΤΟ σε 5-8 χρόνια βλέπει το Βερολίνο


Τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας ζήτησε ο επικεφαλής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ρωσική απειλή και το ουκρανικό μέτωπο. «Αρχική χρηματοδότηση» τα 100 δισ. για την άμυνα.

Σ. Μισέλ: Κυνική η δήλωση Πεσκόφ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία πρόδωσε τον ρωσικό λαό


"Κυνική" χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται "σε κατάσταση πολέμου", ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μόσχα παραδέχεται για πρώτη φορά πως είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται η Ρωσία», δήλωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της σύρραξης με την Ουκρανία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΝΑΤΟ vs ΡΩΣΙΑ: Πολεμικές προετοιμασίες σε δυτικές χώρες

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι τρέχοντες οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες εμφανίζουν πολυδιάστατα την τάση ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ (ειδικά σε Βαλτική, βόρεια και κεντρικά ευρωπαϊκά κράτη κα), πιθανότατα σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι ανώτατοι στρατιωτικοί της Ατλαντικής Συμμαχίας, ως και Δυτικοί αναλυτές (όλα δείχνουν το πρώτο τετράμηνο του 2026) , ενώ εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει πάρα πολύ η κατάσταση στην ουκρανο-ρωσική πολεμική αντιπαράθεση.