Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Μετανάστες από τις βρετανικές αποικίες κυβερνούν σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο


Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές μειονότητες (The Independent Arabia)

Μάρτιος 22, 2024. Ελλάδα.

Μετά την εκλογή του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Ουαλίας Βον Γκέθινγκ ως περιφερειακού πρωθυπουργού της Ουαλίας, οι τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας), που αποτελούνται από τέσσερις ιδρυτικές χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ), άρχισε να διοικείται από άτομα μεταναστευτικής καταγωγής.

Ενώ ο Γκέθινγκ βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης στο Κάρντιφ, την πρωτεύουσα της Ουαλίας, ο Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται στο Λονδίνο ως πρωθυπουργός της Αγγλίας και ο Χάμζα Γιουσούφ στην εξουσία στο Εδιμβούργο ως πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Ο Βον Γκέθινγκ, 52, του οποίου ο πατέρας ήταν κτηνίατρος από τη Νότια Ουαλία, και η μητέρα του εργάζονταν σε μια φάρμα πουλερικών στη Ζάμπια. Η ιστορία του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα επηρέασε τον Γκέθινγκ να ενταχθεί στο Εργατικό Κόμμα όταν ήταν μόλις 17 ετών. 

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος στο Κάρντιφ το 2011.

Ο Γκέθινγκ, ο οποίος κατείχε διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση του Κάρντιφ από το 2013, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης το 2014, στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στη συνέχεια υπουργός Υγείας μεταξύ 2016-2021. 

Ο Γκέτινγκ, ο οποίος έγινε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ουαλίας νικώντας οριακά τον αντίπαλό του Τζέρεμι Μάιλς πριν από λίγες ημέρες, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης του Μαρκ Ντρέικφορντ τον Μάιο του 2021.  

Ο Βον Γκέθινγκ έγινε ο πρώτος μαύρος ηγέτης της Ουαλίας ειδικότερα και της Ευρώπης γενικότερα. 

Αυτή η νέα κατάσταση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου οδήγησε σε σχόλια ότι «τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών βρίσκονται τώρα στο γήπεδο και ανταγωνίζονται τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας για διάφορα πολιτικά αξιώματα, από τοπικά συμβούλια έως κυβέρνηση».

Πριν εκλεγεί ένας μετανάστης ως πρωθυπουργός στην Ουαλία, ο ινδικής καταγωγής βουδιστής Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας το 2022.

 Ο Χαμζά Γιουσούφ, ένας μουσουλμάνος πακιστανικής καταγωγής, έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2023. 

Έτσι, τρεις από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει τώρα μετανάστες που εκλέγονται από τα κόμματά τους να εγκαθίστανται σε γραφεία που ήταν πάντα λευκοί.

Ο δρόμος έχει ανοίξει για να έρθουν στην εξουσία τρία ονόματα από διαφορετικές εθνικότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής. 

Τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών, που συναγωνίζονταν με τον τοπικό πληθυσμό για δημοτικές και βουλευτικές έδρες, κατείχαν διάφορες θέσεις σε κυβερνήσεις, υπουργικές θέσεις και είχαν επιρροή στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η Βόρεια Ιρλανδία, η τέταρτη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επίσης μάρτυρας μιας εξαίρεσης όσον αφορά την ηγεσία.

Η Σιν Φέιν, μια καθολική γυναίκα πολιτικός που υποστήριξε την ιδέα της «Ενωμένης Ιρλανδίας» για πρώτη φορά στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ανήλθε στην εξουσία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μπέλφαστ του 2023 καταφέρνοντας να τερματίσει το μποϊκοτάζ του αντιπάλου του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στην κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας, η οποία αποτέλεσε τη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 1998.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου