Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Οι βυζαντινοί καμινοβιγλάτορες - Οργανωμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών κάλυπταν ολόκληρη τη βυζαντινή επικράτεια

Του Στέλιου Πολυκράτη, ιδρυτή του Τηλεπικοινωνιακού Μουσείου του ΟΤΕ
Από το vizantinaistorika
 
          Η μετάδοση των πληροφοριών με τη χρήση σταθμών φρυκτωριών συνεχίστηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Την περίοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται πλέον η έκφραση φρυκτωρίες αλλά καμινοβιγλάτορες, λέξη η οποία προέρχεται από την κάμινο (που διατηρούσε άσβηστο το «άγγαρον πυρ») και τη βίγλα (παρατηρητήριο).
         Το 532 μ.Χ. η αυτοκράτειρα Θεοδώρα με τη χρήση φωτεινών σημάτων ειδοποίησε τον στρατηγό Βελισάριο για να καταστείλει τη στάση του Νίκα. Ο Νικηφόρος Φωκάς στο έργο του «Περί Παραδρομής» περιγράφει το ρόλο των καμινοβιγλατόρων και αναφέρει ότι τα κτίσματα αυτά εχρησιμοποιούντο για να ειδοποιούν τον στρατηγό και τον άμαχο πληθυσμό σε περίοδο επικείμενης επί θεσης.

Οι σεισμολόγοι από το Μπέρκλεϊ δημιούργησαν ένα 3D χάρτη του γήινου μανδύα(Βίντεο)

Ένας τρισδιάστατος χάρτης του γήινου μανδύα, ο οποίος δημιουργήθηκε με προσομοιώσεις και ανάλυση σεισμικών δεδομένων, επιβεβαιώνει την κρατούσα θεωρία για τις στήλες καυτού βράχου που αναβλύζουν από βάθος 2.900 χιλιομέτρων και συχνά γεννούν ηφαίστεια στην επιφάνεια.

Το εσωτερικό της Γης μοιάζει με κρεμμύδι: ο εξωτερικός φλοιός, ο οποίος περιέχει τους ωκεανούς και τις ηπείρους, καλύπτει έναν παχύ μανδύα από θερμό αλλά στέρεο βράχο. Κάτω από τον μανδύα βρίσκεται ο εξώτερος πυρήνας, αποτελούμενος από λιωμένο σίδηρο και νικέλιο, κάτω από τον οποίο κρύβεται ο εσώτερος μανδύας, μια γιγάντια σφαίρα από συμπαγή σίδηρο.

Αγριος καβγάς Σκουρλέτη-Κεφαλογιάννη με βαριές εκφράσεις: Είσαι χυδαίος -Τι σκ... έχετε κάνει εσείς; (Βίντεο)

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στο στούντιο της ΕΡΤ σε μια συζήτηση στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να φτάσει στα... άκρα.
Πάνος Σκουρλέτης και Μανώλης Κεφαλογιάννης αντάλλαξαν «βαριές» εκφράσεις, σε έναν χοντρό καβγά που κατέληξε στην αποχώρηση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια βροχή μας σώζει! Για 3 ημέρες χωρίς νερό η Πάτρα - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Η Πάτρα θα μείνει χωρίς νερό τις επόμενες τρεις ημέρες. Η στάθμη του νερού βρίσκεται στα πιο χμηλά τς δεκαετίας σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΠ. Ο Γλαύκος και οι πηγές του έχουν στερέψει και η κατάσταση είναι οριακή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ το επόμενο τριήμερο θα γίνουν ανά περιοχές διακοπές σε όλη την Πάτρα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Οπως δηλωσε ο κ. Παπανικήτας, το μόνο που μας σώζει είναι μία βροχή. Αν η ΔΕΥΑΠ δεν προχωρήσει στις συγκεκριμένες διακοπές τότε όλη η πόλη κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό.  Από την Παρασκευή η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ώστε η ΔΕΥΑΠ και αν χρειαστεί θα γίνουν διακοπές και το Σαββατοκύριακο. Σε λίγο η ΔΕΥΑΠ θα ανακοινώσει πρόγραμμα διακοπών.

Στους ρυθμούς της λίστας Λαγκάρντ και η Κύπρος

Βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και ήδη προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή κυβέρνηση εξασφάλισε την λίστα Λανγκάρτ από τις αρχές της Γαλλίας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο έφορος Φορολογίας μετέβη, πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι, και παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη λίστα με τα ονόματα Κυπρίων, ή που δήλωσαν διεύθυνση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δικαιοσύνη ανά τον κόσμο - Τα σατιρικά σκίτσα του Gundus Agayev

                                                              Τα σατιρικά σκίτσα του Gundus Agayev
             Από το newsbeast.gr

Λεμεσός:Μάχη με τις φλόγες! Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Άγιο Αμβρόσιο

Λεμεσός: Ανεξέλεγκτη μαίνεται πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε περιοχή του χωριού Αγίου Αμβροσίου, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη χωρίς τη βοήθεια πτητικών μέσων, τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα λόγω της πυκνής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος, αρχικά υπήρξαν δυο μέτωπα της φωτιάς, ένα από τα οποία κατασβέστηκε πριν προλάβει να πλησιάσει κατοικίες, ενώ το άλλο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή και καταβάλλονται προσπάθειες να ανοιχθούν περάσματα από καδενοφόρα, ώστε να μπορέσουν να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Τα «μυστικά» της Πανάρχαιας Βυθισμένης Πόλης της Αργολίδας -Χτίστηκε την εποχή των Πυραμίδων

Η Κοιλάδα, 8 χλμ. νότια της Ερμιόνης και περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά από το Πόρτο Χέλι, δεν είναι ο πιο γνωστός προορισμός της Αργολίδας. Είναι ωστόσο από τους πιο σημαντικούς, καθώς κοντά στις ακτές της, εντός και εκτός των γαλαζοπράσινων νερών της, κρύβονται θησαυροί που πρόσφατα άρχισαν να αποκαλύπτονται.
Φέτος το καλοκαίρι εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης βυθισμένος οικισμός των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ., μετά από έρευνα που πραγματοποιεί από κοινού η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα(Βίντεο)


TO BINTEO EINAI AΠΟ ΤΟΝ antimnimoniakos

Θύελλα για τη δήλωση Τσίπρα ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα»

Άμεση αντίδραση από το Ποτάμι: Δεν μπορεί να είναι τόσο άσχετος! - Πέντε μέρες μόλις μετά την τελευταία πρόκληση των Τούρκων πως δεν υπάρχουν οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ο τέως πρωθυπουργός προκαλεί αντιδράσεις

Θύελλα έχει ξεσπάσει από την εκφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», αναφερόμενος στο Αιγαίο και στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.