Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ιστορικό Αφιέρωμα για την Απελευθέρωση Ιωαννίνων

Πηγή: Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913
Τόμος Β΄
Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
Από το ΓΕΕΘΑ


Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

“Διακλαδικότητα” στην ουσία: Στην Άμυνα και τα εξοπλιστικά ΔΕΝ υπάρχει χώρος για “μαγαζί” κανενός

Στην τελευταία παρέμβασή μου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέδειξα την προϋπόθεση για ένα επιτυχές πρόγραμμα αναβάθμισης του ελληνικού αρματικού δυναμικού. Διότι είναι μεγάλη παγίδα οι σημαντικά χαμηλότερες διαθεσιμότητες των πλέον σύγχρονων αρμάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο (Leopard 2HEL), συνεπεία της δυσπρόσιτης, από τους παραδοσιακούς τεχνικούς, ψηφιακής τεχνολογίας που ενσωματώνουν.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Όπως εξηγήθηκε, οδηγούν σε ένα κρίσιμο δίλημμα την ελληνική πλευρά που θεωρητικά επιθυμεί να

Ο καιροσκοπισμός του Ερντογάν

Σάββας Καλεντερίδης

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας από το 1923, οπότε ιδρύθηκε το νέο τουρκικό κράτος, και έως τις αρχές του 21ου αιώνα ήταν εξαιρετικά εσωστρεφής και η τουρκική διπλωματία ενεργούσε πάντα καιροσκοπικά και εκ του ασφαλούς.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Όταν Αγγλία και Γαλλία, στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθούσαν να πάρουν με το μέρος τους χώρες για συμμάχους, η Τουρκία διαπραγματευόταν τη συμμετοχή της, απαιτώντας από το Παρίσι να της παραχωρηθεί η Κιλικία, που τότε ήταν γαλλικό προτεκτοράτο. Η Γαλλία αποχώρησε από την Κιλικία, η Τουρκία έκανε ένα «σημαδεμένο» πραξικόπημα και προσάρτησε την Αλεξανδρέττα, τον σημερινό νομό Αντιοχείας – Χατάι, παρότι η περιοχή αυτή κατοικούνταν από Σύρους, Ελληνες και Αρμενίους.

Δηλώσεις κατά Ελλάδας , Ισραήλ και Ινδίας…

Ο Πρόεδρος Περιόδου της Ανεξάρτητης Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Χατζή Αλή Ατσιγκιούλ, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ παρεμποδίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να είναι ανεξάρτητο κράτος, επισήμανε ότι όλο το διεθνές δίκαιο αγνοείται σε σχέση με τις πολιτικές διάκρισεων.

Ο Ατσιγκιούλ σημειώνοντας ότι εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και πρόσφυγες επηρεάζονται από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε τα εξής: «Οι Μουσουλμάνοι εκτίθενται σε διακρίσεις σε πολλά μέρη του κόσμου στον πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό χώρο. Οι πολιτικές απέναντι στους Μουσουλμάνους εφαρμόζονται τόσο σε ατομική, όσο και σε κοινωνική κλίμακα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές αυξάνουν φυσικά την εχθρότητα και τη βία.»

Το τέλος της Ψωροκώσταινας

Στις 27 Μαΐου 1963 δολοφονείται ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη από μια συμμορία ακροδεξιών τραμπούκων, οι οποίοι θα συλληφθούν, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα καταδικασθούν όλοι: οι 4 κύριοι αυτουργοί με φυλακίσεις από 1 έως 11 έτη, και οι 5 συνεργοί σε μικρότερες ποινές.

Τρεις μήνες μετά, στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται της «Πορείας προς την Ουάσιγκτον», επικεφαλής 250 χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν ισότητα για τις φυλετικές μειονότητες των ΗΠΑ, και δίνει την περίφημη ομιλία του “I Have a Dream”, στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, στο κέντρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

Τουρκία: Δοκιμάζει διαρκώς τα όρια της Ελλάδας

Την εκτίμηση πως η Τουρκία στοχεύει να δοκιμάσει τα όρια της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας, εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας, και τα δεδομένα δείχνουν πως τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2023, αυτή η «πίεση» θα συνεχιστεί σε επίπεδα ρητορικής, θεωρίας αλλά και συγκεκριμένων ενεργειών 

Μανώλης Κωστίδης

Την εκτίμηση πως η Τουρκία στοχεύει να δοκιμάσει τα όρια της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας, εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας, και τα δεδομένα δείχνουν πως τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2023, αυτή η «πίεση» θα συνεχιστεί σε επίπεδα ρητορικής, θεωρίας αλλά και συγκεκριμένων ενεργειών.

Σε Επικίνδυνο Βαθμό η Ενεργειακή Εξάρτηση της Χώρας- Απαιτείται η Αξιοποίηση Όλων Ανεξαιρέτως των Μορφών Ενέργειας

Του Κ.Ν. Σταμπολή 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με άξονα αναφοράς την Ρώσο-Ουκρανική κρίση ήρθαν να καταδείξουν για μια ακόμα φορά τον μεγάλο βαθμό ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από εισαγόμενα καύσιμα. Σήμερα ( βάσει στοιχείων του 2020) η Ελλάδα εισάγει το 81.8% των καυσίμων που καταναλώνει και συμπεριλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και ηλεκτρισμό. Να σημειωθεί ότι η εξάρτηση αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία πενταετία αφού το 2016 ήταν στο 73.6%

Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας: Η Ρωσία δεν ανέπτυξε επιθετικές ομάδες στα σύνορά μας

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας  Ολέκσιι Ρεζνίκοφ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχηματίσει επιθετικές ομάδες στις συνοριακές περιοχές με την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρεζνίκοφ τόνισε ότι μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν θα συμβεί σήμερα (Κυριακή) ή αύριο (Δευτέρα)».

Εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στα σύνορά της με την Ουκρανία και στη γειτονική Λευκορωσία, εν μέσω δυτικών προσδοκιών ότι θα εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ουκρανική κρίση: Γιατί η Γερμανία βάζει veto στις κυρώσεις – Πώς εξαπάτησαν τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και η ενεργειακή ασφάλεια

Spiegel: Μήπως o Putin έχει δίκιο για την παράνομη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς;

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην κρίσιμη αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται στα σύνορα με την Ουκρανία - καθώς οι αυτονομιστές στο Ντονμπάς αναφέρουν εντεινόμενους βομβαρδισμούς - το περιοδικό Spiegel της Γερμανίας θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα που ανατρέπει τη λογική των ΗΠΑ και του Biden όσον αφορά τη σύγκρουση με τη Ρωσία
«O Vladimir Putin επιμένει ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Υπάρχει κάτι βάσιμο στους ισχυρισμούς του;
Η σύντομη απάντηση: Είναι περίπλοκο…», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
To περιοδικό απηχει με αυτό τον τρόπο την απόσταση που τηρεί η γερμανική διπλωματία από την αντιρωσική υστερία την οποία θέλει να επιβάλει ο πρόεδρος Biden στο Δυτικό κόσμο.

Η Ουκρανία είναι η βιτρίνα και ο αναλώσιμος της υπόθεσης

Λάμπρος Καλαρρύτης


Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την Ουκρανική κρίση και τις σχέσεις στο τρίγωνο ΗΠΑ - Ευρώπη και Ρωσία.

Είναι κατανοητό από τους περισσότερους που ασχολούνται με τις σχέσεις στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ευρώπη – Ρωσία ότι η ουκρανική κρίση εργαλειοποιείται από τους δύο μεγάλους της σύγκρουσης που είναι και ο βασικοί αντίπαλοι, προκειμένου να επιδιώξουν ο καθένας ευρύτερες στοχεύσεις.

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ουκρανία ως μία ευκαιρία να κάψουν άπαξ δια παντός τις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας και κυρίως τη ραγδαία αναπτυσσόμενη σχέση Γερμανίας – Ρωσίας.

Όλοι κοιτούν στην Ουκρανία αλλά τα «σπουδαία έρχονται από την Κίνα»-Β.Κοψαχείλης

Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ουκρανία, όπου η ρωσική εισβολή ανακοινώνεται ανά…ώρα αλλά δεν προκύπτει! Το «παιχνίδι» που παίζεται έχει να κάνει όπως πάντα με χρήμα.

Ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού ,γιατί όπως εκτιμά η κρίση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Εξηγεί τους λόγους. 

Η μεγάλη είδηση που μας υποδεικνύει έρχεται από την Κίνα κι έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.

Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης:

Για μένα, το μεγάλο νέο της εβδομάδας που μας πέρασε δεν είναι το Ουκρανικό.

Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή μέχρι να αρχίσουν να κινούνται τα τανκς και τα αεροπλάνα να είναι στον ουρανό: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το πρόγραμμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει σήμερα, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, μόνο τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να αποκλείεται και κάποια δήλωση εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Τα μέλη της ομάδας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η αντιπρόεδρος, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να λάβουν αποφάσεις, που αφορούν την Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο Πρόεδρος για την κατάσταση επί του εδάφους.

Γιάννης Μάζης, Ένας πόλεμος φθοράς, πόλεμος νεύρων που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα στην Ουκρανία(Βίντεο)

Ένας πόλεμος φθοράς έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος νεύρων που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης 

Ο καθηγητής εξηγεί τι σημαίνει η φθορά για τις δύο πλευρές και τον ρόλο που προσπαθεί να παίξει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης ενώ οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία έχουν αρχίζει και εξελίσσονται με βίαιο τρόπο 

Ο καθηγητής μιλάει επίσης για τις νέες διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. 

Στέφανος Καραβίδας, Μην έχουμε αυταπάτες για την δυναμική του ΝΑΤΟ. Τι θέλει η δύση στην Ουκρανία;(Βίντεο)

Μην έχουμε αυταπάτες για την δυναμική του ΝΑΤΟ δηλώνει ο Επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που διατυπώνει επίσης το ερώτημα, τι θέλει η δύση στην Ουκρανία; 

Ο Κος καραβίδας εξηγεί ότι ο Ρωσικός στρατός διαθέτει 10000 άρματα μάχης τουλάχιστον όταν Γαλλία και Γερμανία έχουν περίπου 650, όσα η χώρα μας στον Έβρο. 

Δεν υπάρχει τονίζει ο κός Καραβίδας δυναμική στην Ευρώπη του ΝΑΤΟ που να μπορεί ουσιαστικά να σταθεί απέναντι στην Ρωσία. 

Γιώργος Φίλης, δεύτερο Casus Belli για αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών βάζει η Τουρκία;(Βίντεο)

Σαν δεύτερο Casus Belli ακούστηκαν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου στον ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών δηλώνει ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης 

Ο καθηγητής τονίζει ότι η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για δύο βασικούς λόγους. 

Ο πρώτος είναι τα Ελληνικά εξοπλιστικά που δίνουν ένα παράθυρο 2-3 ετών στην Τουρκία και ο δεύτερος, και πιο σημαντικός είναι η Ουκρανική κρίση. 

Η Τουρκία εκτιμά ο καθηγητής, ετοιμάζεται για διαπραγμάτευση με την Δύση ώστε να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο και βασικό της αίτημα θα είναι η αλλαγή του Status Quo στο Αιγαίο