Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021
Ο Χορός του Ζαλόγγου
Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.
1880: Κύπρος, ένα μικρό δώρο στην Μητέρα Ελλάδα
Γράφει η ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού, μέλος του ΙΗΑ
Ξεκαθαρίζοντας αυτές τις μέρες το αρχείο μου, βρήκα ένα ιστορικό άρθρο του αγαπητού παλαιού συνάδελφου στην «Σημερινή» Αντώνη Μακρίδη, 2 Αυγούστου 1992, με τίτλο «Τότε που η Κύπρος εξήγαγε πρόβατα, γκαμήλες, βόδια και… κυπριακά γαϊδούρια».
Ο συνάδελφος, έχοντας μιλήσει και με τον τότε προϊστάμενο του Κλάδου Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ιάκωβο Φεσσά, κατέγραψε με στατιστικά στοιχεία (μεταξύ 1905 – 1919) που άφησαν οι αποικιοκράτες, τις πλούσιες εξαγωγές που έκανε η νήσος μας στις γειτονικές, περιλαμβανομένου και της Ελλάδας, και άλλες χώρες, όπως πρόβατα, γκαμήλες, βόδια, μουλάρια, γαϊδούρια, κ.α.
Εκδήλωση 15-12-2021 "Εξοπλισμοί και προκλήσεις ασφαλείας στην Αν Μεσόγειο"(Βίντεο)
Το ’22 κρίνονται όλα για αγωγό EastMed - Σε πορεία αποφάσεων
Από το philenews
Με την έλευση του νέου χρόνου, το ρολόι αρχίζει να μετρά αντίστροφα για τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου και το κατά πόσο το έργο θα υλοποιηθεί ή θα κριθεί μη βιώσιμο και να μείνει στα χαρτιά. Οι μελέτες που θα ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα καθορίσουν και την τύχη του έργου και εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου EastMed ήταν στην ατζέντα και της τελευταίας συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη και των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από άριστα ενημερωμένες πηγές, από τη συζήτηση των τριών ηγετών προκύπτουν τα εξής σε σχέση με τον αγωγό:
Ξεκινά η γεώτρηση της ExxonMobil στο «Οικόπεδο 10» της Κύπρου – Στο πεδίο σήμερα το γεωτρύπανο
Νίκος Μελέτης
Από το liberal
Πλώρη για το Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση της Exxon Mobil - Qatar Petroleum έβαλε χθες το βράδυ το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth, σε μια κίνηση που είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να εμποδίσει η Άγκυρα.
Το Stena Forth απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας στις 21.30 και αναμενόταν να φθάσει στο σημείο που πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες πρόσδεσης του νωρίς το πρωί σήμερα καθώς η NAVTEX την οποία έχουν εκδώσει οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές προβλέπουν τις προπαρασκευαστικές και γεωτρητικές εργασίες να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.
Ανάλυση: Η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία για να… υποχωρήσουν οι ΗΠΑ
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Από το eleftherostypos
Παρά τη συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν στις 7 Δεκεμβρίου δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και η Ρωσία συνεχίζει τους στρατιωτικούς ελιγμούς και την ανάπτυξη μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων τμημάτων έναντι χερσαίου ουκρανικού χώρου, ως και παράλληλα την ανάπτυξη πλοίων και πεζοναυτών σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική έναντι ουκρανικών λιμανιών, εντείνει την απύθμενα επιθετική ρητορική του για «απειλές που προέρχονται από την Ουκρανία», ως και το περί «το αναπόφευκτο του πολέμου».
Τουρκία: Σοκ από τις δηλώσεις αντιπροσωπείας Λιβύων στην Τουρκική Βουλή- για ΑΟΖ…
Αυτό αναφέρθηκε από την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης η οποία συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τουρκία.
Κατάρρευση, εσωστρέφεια και νέο καθεστώς στην Τουρκία(Βίντεο)
Την πτώση στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο και το ευρώ ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Ο Τούρκος πολίτης όταν αγοράζει, αγοράζει με τιμές δολαρίου. Ο ίδιος ο Ερντογάν πληρώνει με ρήτρα δολαρίου. Κατάρρευση σε συγκεκριμένου τομείς της τουρκικής οικονομίας. Η Τουρκία έχει ισχυρή αστική τάξη που δεν πλήττεται. Δεν βγαίνει η εξίσωση με νίκη Ερντογάν στις εκλογές.
Γαλλία – Η θαυμάστρια της Μέρκελ που «απειλεί» τον Μακρόν
Παπαθανασίου Μαρίλια
Από το tovima
«Eκδικητικό κλώνο» του γάλλου προέδρου Μακρόν χαρακτήρισε η Φρανσουάζ Φρεσόζ, αρθρογράφος του «Monde», τη Βαλερί Πεκρές. Πρώην βουλευτής και υπουργός του δεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η Πεκρές έλαβε στις 4 Δεκεμβρίου το χρίσμα της υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς (του κόμματος Les Republicains) για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου. Είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία.
Δημ. Δαββέτας : Τι σηματοδοτεί η μεγάλη στροφή σε υπερσυντηρητική ατζέντα στη Γαλλία(Βίντεο)
Ο πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος επί χρόνια στη Γαλλική Liberation , Δημοσθένης Δαββέτας, αναλύει τους βασικούς λόγους , τους πρωταγωνιστές αλλά και το νέοι πραγματικό «φαβορί» των επόμενων Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία , που είναι γυναίκα, εντοπίζοντας ως βασική αιτία, την πλήρη στροφή σε μια υπερσυντηρητική ατζέντα, της ίδιας της κοινωνίας.
Μια στροφή, που όπως είπε στη Γαλλική κοινωνία, δεν εδράζεται απλά σε δημαγωγικές πολιτικές, αλλά έχει βάθος πλέον για τους Γάλλους πολίτες, σε θέματα ταυτότητας, πολιτισμού και ασφάλειας.
Τα μαχητικά F-35 και η εκδίκηση του πυροβολικού
Πριν από μερικές ημέρες υπερψηφίστηκε στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο για την “Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση”. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του νόμου είναι ότι “απελευθερώνει” την εξαγωγή προς την Ελλάδα μαχητικών F-35, από αυτά που προορίζονταν για την Τουρκία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος παραμένει αμφιλεγόμενο όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις δυνατότητες του και κυρίως τον οπλισμό που θα αποδεσμεύσουν για αυτό οι ΗΠΑ.