Σαν σήμερα, 1 Ιουλίου του 1828, η εμβληματική και ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων λειτουργεί για πρώτη φορά, προκαλώντας τομή στην ελληνική στρατιωτική ιστορία καθώς από τις τάξεις της θα αναδειχθούν κορυφαίες προσωπικότητες που πολέμησαν και ηγήθηκαν των επιτυχιών της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις στις οποίες συμμετείχε.
Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Η ιστορική πρώτη μέρα λειτουργίας
Οργή Άγκυρας: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης»
«Εξοργισμένη» είναι η Τουρκία, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση στη οποία επιτίθεται στην Ελλάδα και στις ελληνικές δικαστικές αρχές, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε σήμερα το αίτημα μειονοτικών συλλόγων της Θράκης, να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός/ή» στην ονομασία τους, παρά τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των Εφετείων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα να εκφράσει την απογοήτευση και την δυσαρέσκεια της για την απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, ενώ οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά «ήρεμο» μπορεί να θεωρείται το φετινό καλοκαίρι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Μπαχτσελί, Ακάρ αλλά και την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα.
Η Ρωσία κλείνει το Στενό του Κερτς και μπλοκάρει τη γέφυρα της Κριμαίας
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα που δίνει στο ρωσικό στρατό το δικαίωμα να μπλοκάρει τα εδάφη και τις περιοχές
Σε συνέχεια των αποφάσεων του περασμένου Οκτωβρίου όταν η Ρωσία έκλεισε τα στενά του Κερτς & τη ρωσική ακτή της Μ. Θάλασσας, ο Πούτιν επέτρεψε σήμερα στον ρωσικό στρατό να αποκλείσει το Στενό του Κερτς
Ο στρατός μπορεί επίσης να μπλοκάρει τη "γέφυρα της Κριμαίας".
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα που δίνει στο ρωσικό στρατό το δικαίωμα να μπλοκάρει τα εδάφη και τις υδάτινες περιοχές των εγκαταστάσεων υπό την προστασία της Ρωσικής Φρουράς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το στενό Kerch και τη γέφυρα απέναντί του.
Αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής θαμμένοι σε φρεάτιο πολυκατοικίας…
Βάσος Βασιλείου
Στο φρεάτιο ανελκυστήρα υπό ανέγερση πολυκατοικίας έριξαν οι Τούρκοι εθνοφρουρούς οι οποίοι έπεσαν στις μάχες της περιοχής του ΓΣ Πράξανδρος ή εκτελέστηκαν μετά τη σύλληψη τους, σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες.
Προ της τουρκικής εισβολής του 1974, στην περιοχή βρίσκονταν τρεις υπό ανέγερση πολυκατοικίες και ήταν οι μόνες στην περιοχή. Στη μία πολυκατοικία διεξήχθησαν μάχες μεταξύ Τούρκων εισβολέων και εθνοφρουρών οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε αυτές. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες, στο φρεάτιο της μίας πολυκατοικίας, όπου θα εγκαθίστατο ο ανελκυστήρας, ρίφθηκαν οι νεκροί προφανώς επειδή ήταν η εύκολη λύση αφού υπήρχε λάκκος έτοιμος.
Πως ο Βενιζέλος με πολιτική απόφαση επέλεξε τo 1929 τα λάθος αντιτορπιλλικά
Από Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης
Από το doureios
Καθώς το πρόγραμμα προσκτήσεως 4 νέων φρεγατών βρίσκεται σε εξέλιξη και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προσπαθεί να πείσει ότι θα επιλεγεί αυτό που θα υποδείξει το Πολεμικό Ναυτικό, ας δούμε ένα ιστορικό προηγούμενο πολιτικής απόφασης η οποία αγνόησε την γνωμοδότηση του επιχειρησιακού φορέα.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανήλθε στην εξουσία το καλοκαίρι του 1928 και προσανατόλισε την εξωτερική πολιτική της χώρας στην σύμπυξη ξεχωριστών συμφώνων με τις γειτονικές χώρες. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 1928 υπέγραψε σύμφωνο φιλίας 10ετούς διαρκείας με την Ιταλία και τον Μάρτιο του 1929 σύμφωνο με την Γιουγκοσλαβία. Το μεγάλο στοίχημα ήταν η προσέγγιση με την Τουρκία, με την οποία πράγματι υπογράφηκε μια μάλλον ετεροβαρής συμφωνία τον Οκτώβριο του 1930.