Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων 13 Δεκεμβρίου 1943

H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
Η κατοχή αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες: την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.
Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και επαναστατικό παρελθόν, υπέστη την περίοδο της Κατοχής τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, με μαζικές εκτελέσεις αμάχων και ολοκληρωτικές καταστροφές. Στο χώρο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων οργανώθηκε αντιστασιακό κίνημα ενάντια στους ξένους κατακτητές. Το καλοκαίρι του 1943, άρχισαν εκτελέσεις, βομβαρδισμοί και καταστροφές χωριών.

Εντυπωσιακές εικόνες από τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στο αρχαίο λιμάνι στο Λέχαιο

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου στο Λέχαιο,
οι έρευνες στο οποίο συνεχίστηκαν για πέμπτη χρονιά, από το Lechaion Harbour Project, μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξή του.

Όπως πληροφορεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανασκαφικές εργασίες και ψηφιακές αποτυπώσεις στα κατάλοιπα των δύο μόλων του εξωτερικού λιμένα πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017.

Εξαγριωμένοι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης με τον Ερντογάν: Κοίτα ποιος μιλάει

Τις πρόσφατες δηλώσεις από την Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα σχολιάζει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σε ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών.
Αναφερόμενος σε όλα όσα έζησαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης από το 1950 ο Σύλλογος καταρρίπτει όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να παρουσιάσει ως καταπιεστική τη διαβίωση των μουσουλμάνων της Θράκης.

«Ψάρεψαν» καρχαρία 512 ετών - Το γηραιότερο εν ζωή πλάσμα στον κόσμο - Εντοπίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό(Βίντεο)

Πρόκειται για καρχαρία της Γροιλανδίας με το έτος γέννησής του να τοποθετείται στο 1505 - Δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο - Φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα... στα 150 του
Ένας καρχαρίας που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία εν ζωή όντα ανακαλύφθηκε από αλιείς στον Βόρειο Ατλαντικό.

Πρόκειται για θηλυκό καρχαρία της Γροιλανδίας, μήκους 5,5 μέτρων, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είναι 512 ετών.

Χαρμόσυνα νέα από την Ευρωβουλή: «Σώθηκε» ο γύρος και το κεμπάπ - «Πράσινο» στα φωσφορικά άλατα, που βοηθούν στη συντήρηση και το μαγείρεμα

Μόλις για τρεις ψήφους, το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για συνέχιση της χρήσης πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών 
Ασφαλής είναι τελικά ο... γύρος, καθώς το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για συνέχιση της χρήσης πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.