Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σπάνιος ελληνικός χάρτης της βυζαντινής εποχής που κρατείται στη Μυστική Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Σπάνια θα συναντήσει κανείς παλαιούς χάρτες της Ευρώπης ή παγκόσμιους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες και οι ονομασίες να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα...

Μας είναι γνωστοί οι χάρτες, που έγιναν πάνω σε πρότυπα του Πτολεμαίου, στους αναγεννησιακούς αιώνες, κυρίως, μετά το 15ο αιώνα, αλλά, είναι με λατινική γραφή και φέρουν λατινικές ονομασίες.

ΑΟΖ, FIR και ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα

Του Ν. Λυγερού

Επειδή η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από το FIR Αθηνών έχουμε μια σημαντική διαφορά με την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία εντάσσεται στο FIR Λευκωσίας.
Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η ελληνική ΑΟΖ έχει κοινή τομή με τα FIR Tirana, Brindisi, Roma, Τripoli, Cairo αλλά και Μάλτας, η οποία δεν έχει σημείο επαφής όσον αφορά στην ΑΟΖ. Τώρα με τα νέα δεδομένα δηλαδή με τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα έχουμε και εδώ κοινή τομή με τα ξένα FIR. Πιο συγκεκριμένα έχουμε τα εξής:

Διάλεξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)



Διάλεξη του Ν. Λυγερού στο 
The Economist Events - 18th Roundtable with the Government of Greece: 
The big rethink for Europe - The big turning point for Greece 
10/07/2014

Καίριο χτύπημα Πούτιν στη διεθνή τοκογλυφία


Σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη προχωρά με πρωτοβουλία του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την οριστική του απόφαση για μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον πλέον νευραλγικό τομέα, αυτόν της Οικονομίας, επιφέροντας καίριο χτύπημα στους εκπροσώπους της με τα ίδια τα όπλα τους. Απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δημιουργεί την Τράπεζα Ανάπτυξης από κοινού με τα κράτη των γνωστών BRICS, βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο των γερακιών της διεθνούς τοκογλυφίας.

Οι Βραζιλιάνοι καίνε την σημαία της χώρας τους

Εικόνες ντροπής για τους Βραζιλιάνους
Δεν έφτανε η τόσο βαριά ήττα απο την Γερμανία, οι Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν την σημαία της χώρας τους....ΝΤΡΟΠΗ!!

Βρεθηκε τεραστιος πυρηνικος αντιδραστηρας ηλικίας 2.000.000.000 ετών; ; ; ;

Φωτογραφία: Βρεθηκε τεραστιος πυρηνικος αντιδραστηρας ηλικίας 2 δισεκατομμυριων ετών.
Τα αποβλητα που βρέθηκαν είναι ιδια με τα σημερινα πυρηνικα αποβλητα . Το 
Ουρανιο στο ορυχειο του Γκαμπον περιεχει U235 πάρα πολύ χαμηλο της ταξης του 0,29%, ενώ το κανονικο στην φυσική κατασταση είναι 0,72% Αυτό σημαινει ότι για να γίνει 0,29 έγιναν πολλές αλυσιδωτές αντιδρασεις. Ποιος όμως είχε την τεχνολογια να κάνει αυτές τις αλλεπαλληλες αντιδρασεις πριν 2 δισεκατομμυρια χρόνια;
Τα αποβλητα που βρέθηκαν είναι ιδια με τα σημερινα πυρηνικα αποβλητα .
Το Ουρανιο στο ορυχειο του Γκαμπον περιεχει U235 πάρα πολύ χαμηλο της ταξης του 0,29%, ενώ το κανονικο στην φυσική κατασταση είναι 0,72% Αυτό σημαινει ότι για να γίνει 0,29 έγιναν πολλές αλυσιδωτές αντιδρασεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ομιλία που... "ξέχασαν" να δείξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Κώστας Χρυσικόπουλος

Βρετανία: Ανεξήγητο φαινόμενο στο νυχτερινό ουρανό!(ΦΩΤΟ)


Βρετανία: Ανεξήγητο φαινόμενο στο νυχτερινό ουρανό! (photos)
Ένα μυστηριώδες φαινόμενο, συνοδευόμενο από ΑΤΙΑ, απαθανάτισε στο νυχτερινό ουρανό ένας Βρετανός.
Ο Paul Dobson ισχυρίζεται ότι είχε στενή επαφή τρίτου… τύπου μέσω μιας εκθαμβωτικής λάμψης που άλλαζε συνεχώς χρώματα πάνω από το σπίτι του, αφήνοντάς τον αποσβολωμένο.
«Ξύπνησα κατά τη διάρκεια της νύχτας και πήγα να πιω λίγο νερό. Το παράθυρο ήταν ανοιχτό και παρατήρησα αυτά τα φώτα. Ξύπνησα τη σύντροφό μου και δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ήταν πολύ όμορφο», ανέφερε ο άνδρας από το Γκέιτσχεντ στη Newcastle Chronicle, συμπληρώνοντας:

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ;

ΠΗΓΗ diadrastiko

SUCCESS STORY: ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ 300 ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ...ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ!


Σε μία πρωτοφανή απόφαση, αλλά και ενδεικτική για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ακόμη και τα πιο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, προχώρησε ο διοικητής του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», την προηγούμενη Παρασκευή, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε το προσωπικό ότι λόγω υπέρβασης των δαπανών του πρώτου εξαμήνου σε σχέση με τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να «περιοριστούν» τα τακτικά περιστατικά «μέχρι να ισορροπήσουν τα οικονομικά μεγέθη ή να αυξηθούν οι πιστώσεις».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz προειδοποιεί: "Βαδίζουμε στη λάθος πλευρά της παγκοσμιοποίησης"

Ο τιμημένος με το νόμπελ Nobel Memorial Prize in Economic Sciences το 2001, με άρθρο του στους NY Times μας προειδοποιεί πως οδεύουμε στη λάθος πλευρά της παγκοσμιοποίησης, με ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στη κυβέρνηση των Η.Π.Α.. Κείμενο που αφορά την Αμερική, αλλά ο λόγος του μας αγγίζει όλους, ακόμα και στην Ελλάδα , διαβάστε το γιατί:

"Οι εμπορικές συμφωνίες είναι ένα θέμα που μπορεί να ρίξει στάχτυ στα μάτια, αλλά θα πρέπει όλοι να αφιερώσουμε την απαιτούμενη προσοχή. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εμπορικές προτάσεις στα σκαριά , οι οποίες απειλούν να θέσουν τους περισσότερους Αμερικάνους στη λάθος πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Ζάκυνθος: Αντιδράσεις για την πώληση 15 χιλ. στρεμμάτων στο «Ναυάγιο»

Ο εμίρης του Κατάρ θα είναι αυτός που θα αγοράσει την έκταση από ζακυνθινή οικογένεια;Η μεταβίβαση μιας μεγάλης έκτασης 15 χιλιάδων στρεμμάτων, στα ορεινά της Ζακύνθου, από τους απογόνους μια παλιάς ζακυνθινής οικογένειας, σε μια εταιρεία η οποία φέρεται να σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες του Εμίρη του Κατάρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο νησί.

Η έκταση αυτή φέρεται να περιβάλλει την περίφημη ακτή του «Ναυαγίου» η οποία αποτελεί το πιο διάσημο γεωγραφικό σημείο της Ζακύνθου και για την οποία εμφανίζεται να διατηρεί ιδιοκτησιακούς τίτλους η εκκλησία.

"Μαζεύει" τις απώλειες η Wall μετά το ξεπούλημα πανικού λόγω Πορτογαλίας

Dow16.906,35-79,26 -0,47%  



  Nasdaq4.419,0327,57 0,63%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Περιορίζουν τις αρχικές τους απώλειες οι μετοχικοί δείκτες της Wall Street μετά το άνοιγμα… πανικού και τη «βουτιά» 160 μονάδων του Dow Jones, στη σκιά των διεθνών ανησυχιών που γέννησε η αδυναμία της πορτογαλικής Banco Espirito Santo να αποπληρώσει μέρος του χρέους της υπενθυμίζοντας στους επενδυτές το… εύθραυστο της ευρωζώνης.

Η μετοχή της Espírito Santo Financial Group SA τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, η οποία οφείλεται στις "εν εξελίξει δυσκολίες του μεγαλύτερου μετόχου της, την Espírito Santo International S.A.”

Θετική επίπτωση στην επενδυτική διάθεση από τα στοιχέια για τα αποθέματα χονδρικής πυο ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Ειδικότερα, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκαν τα αποθέματα των χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ το Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 0,5%. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 106,180 μονάδες (0,63%) και βρίσκεται στις 16879,43 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 28,32 μονάδων (0,64%) φτάνοντας τις 4390,71 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 10,82 μονάδων (0,55%) και βρίσκεται στις 1962,01 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ

Λευκωσία: Ανοδικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη συνεδρία της Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,30% και έκλεισε στις 115,76 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,59% έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 56,38 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 132.859,17 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι επιμέρους δείκτες της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 1,94% και των Επενδυτικών σε ποσοστό 0,11%, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες της Παράλληλης Αγοράς σε ποσοστό 0,64%, της Εναλλακτικής σε ποσοστό 0,07% και των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 0,40%.

Ευρω-περιφερειακό "χτύπημα" επιδείνωσε το κλίμα στη Λ. Αθηνών

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Οι ανησυχίες ότι η κρίση στο Νότο δεν έχει ξεπεραστεί κλόνισε τις παγκόσμιες αγορές σήμερα, αιτία των οποίων στάθηκε η συνεχιζόμενη πίεση που δέχτηκε το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, μια μέρα μετά το "καμπανάκι" που εξέπεμψε η πορτογαλική Espírito Santo Financial Group SA.

Για να βάλουμε σε μια τάξη: χθες η Banque Espirito Santo SA. ανακοίνωσε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από την μητρική Espirito Santo International, η οποία όπως είπε επηρεάζει «μόνο μια μικρή μερίδα πελατών».