Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Αιγηίς: Ένας πολιτισμός που χάθηκε… άδοξα!

Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανείς, σήμερα, που να μην αποδέχεται ως γεγονός την ύπαρξη  πολιτισμού και μάλιστα αρκετά ανεπτυγμένου, στον προϊστορικό χώρο του Αιγαίου. Την περιοχή που είναι γνωστή ως Αιγηίδα.
Συγκεκριμένα όταν άρχισε το τέλος της παγετώδους περιόδου οι πορθμοί που χωρίζουν την Ευρώπη από την Αφρική και την Ασία δεν υπήρχαν αλλά ήσαν στεριές. Όπως η Ιταλία η Σικελία και η Τυνησία ήταν επίσης ενωμένες. Εκεί λοιπόν που σήμερα βρίσκεται η Μεσόγειος ήταν τότε δύο χωριστές θάλασσες που χώριζαν την Μεσόγειο σε ανατολική και δυτική.

Συγκλονιστικής ομορφιάς αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στην Τήνο -Κόβουν την ανάσα - ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ(Εικόνες)

Η ανάγλυφη παράσταση γυμνού νέου, το πρόσωπο άνδρα μέσα στο χώμα, ο αφηρωϊσμένος άνδρας με το μικρό παιδί και το πτηνό: η τέχνη των επιτύμβιων στηλών που μόλις εντοπίστηκαν σε ανασκαφή στην Τήνο συγκινεί.

Τα πολύτιμα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών (με επικεφαλής την ομότιμη καθηγήτρια Νότα Κούρου) στο νεκροταφείο των Κλασικών Χρόνων στο Ξώμπουργκο της Τήνου. Η σημασία αυτών των γλυπτών είναι μεγάλη, καθώς παρέχουν πληροφορίες για την κατανόηση της κλασικής γλυπτικής της Τήνου. Ως υψηλής ποιότητας έργα, αποτελούν κρίκο ανάμεσα στην ιστορία της αρχαίας γλυπτικής και της παράδοσης της σύγχρονης τηνιακής γλυπτικής. 

Αντιστρέφονται οι μαγνητικοί πόλοι της Γης!

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε ψευδής είδηση. Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης πράγματι αντιστρέφονται. Τι σημαίνει αυτό; Ποιες θα είναι οι συνέπειές του;
Αναστροφή των μαγνητικών πόλων σημαίνει ότι ο βορράς της πυξίδας θα είναι η Ανταρκτική και όχι η Αρκτική. Αυτό όμως δεν είναι πρωτόγνωρο. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν της Γης. Πότε; Τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, ο μαγνητικός βορράς και νότος αναποδογυρίζονται περίπου κάθε 200.000 με 300.000 χρόνια – κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει κατά τρόπο σταθερό. Μάλιστα, η τελευταία μεγάλη αναστροφή συνέβη περίπου 780.000 χρόνια πριν, αν και εντωμεταξύ συμβαίνουν κάποιες μικρότερες μεταβολές. Μάλιστα φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε αυτή την αναστροφή.

Ο πρόγονός σου πλιατσικολόγος, η γενιά σου λαφυραγωγός

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Από το  apopseis

Ξέρετε ποιος είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για εμάς, δηλαδή για την Κύπρο; Η δικτατορία στην Τουρκία! Η φασιστική δικτατορία! Γιατί; Να σας πω.
Ο φάκελος των εγκλημάτων του Ταγίπ Ερντογάν είναι αρκετά φουσκωμένος. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αν ανοίξει ο φάκελος της Συρίας, ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου μαζί με τους λαφυραγωγούς τζιχαντιστές. Σε αυτό τον

Η βαθιά ιστορία ενάντια στον φανατισμό της λήθης - Άλλο ένα πρόβλημα για το Προσύμφωνο

Η βαθιά ιστορία ενάντια στον φανατισμό της λήθης
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να προσπαθούν μερικοί να αφανίσουν κάθε ίχνος ιστορίας επειδή δεν πιστεύουν σε αυτή, ξεχνούν την εμβέλεια της βαθιάς ιστορίας. Αυτή είναι ικανή να κλείνει παρενθέσεις ακόμα και για συστήματα ή βαρβαροκρατίες που θεωρούν ότι θα ζήσουν αιώνια επειδή βλέπουν τους ανθρώπους ως εφήμερους. Ο φανατισμός της λήθης μπορεί να είναι αποτελεσματικός για μια δεδομένη διάρκεια της ιστορίας αλλά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη βαθιά ιστορία, διότι αυτή είναι θεμελιωμένη πάνω στη

Ενάντια στην πλαστή ιστορία - Μια νέα περίοδος για την ελληνική ΑΟΖ

Ενάντια στην πλαστή ιστορία
Του Ν. Λυγερού

Δεν μπορεί ένα ιδεολογικό προσύμφωνο ν’ αλλάξει την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και δεν είναι επειδή μερικοί φανατικοί και άλλοι αδιαφόρησαν που οι Έλληνες θα το αποδεχθούν. Ήδη στο παρελθόν προσπάθησαν να μας αλλάξουν το βιβλίο της ιστορίας, αλλά αντισταθήκαμε και νικήσαμε. Και τώρα αντιστεκόμαστε σε αυτή τη νέα βάρβαρη απόπειρα και θα νικήσουμε, για να μη σβήσει το φως του Ελληνισμού. Είμαστε η συνέχεια μιας παράδοσης και μιας ιστορίας, δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα επειδή το θέλουν μερικοί

Το αποτυχημένο Προσύμφωνο των Πρεσπών - Δεν θα αποδεχθούμε την πλαστή ιστορία

Το αποτυχημένο Προσύμφωνο των Πρεσπών
Του Ν. Λυγερού

Πριν καν γίνει Συμφωνία, το Προσύμφωνο των Πρεσπών δεν τηρείται από τους Σκοπιανούς και θέλουν μερικοί να το ονομάσουν επιτυχία. Στο εξωτερικό κανένας Σκοπιανός δεν του δίνει σημασία και συνεχίζει μάλιστα να διεκδικεί ανενόχλητος ακόμα και ελληνικά εδάφη που θεωρεί υπό κατοχή. Το Προσύμφωνο δεν κατάφερε ν' αλλάξει κανένα ακραίο. Είναι απλώς μια ιδεολογική προσπάθεια να εκδικηθεί την ιστορία που δεν ακολούθησε την πορεία που ήθελαν μερικοί φανατικοί. Οι ίδιοι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα Σκόπια. Ο στόχος τους είναι διαφορετικός. Θέλουν απλώς να πλήξουν τον Ελληνισμό.