Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Η κατάληψη του Αφιόν Καραχισάρ – σαν σήμερα στις 16 Μαρ 1921

Σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου 1921, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ.

Η μάχη του Αφιόν Καραχισάρ εντάσσεται στις επιθετικές επιχειρήσεις, της Στρατιάς Μικράς Ασίας κατά τον Μάρτιο του 1921. Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο το Γ΄ Σώμα Στρατού ξεκινώντας από την Προύσα θα προήλαυνε προς το Εσκί – Σεχίρ, και το Α΄ Σώμα Στρατού ξεκινώντας από το Ουσάκ θα προήλαυνε προς Αφιόν Καραχισάρ.
Στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ οι Τούρκοι διέθεταν το 12ο Σώμα Στρατού με 5 Μεραρχίες Πεζικού και δύο Μεραρχίες Ιππικού. Η συνολική  δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων ανέρχονταν σε 23.000 άνδρες. Το Ελληνικό Σώμα Στρατού διέθετε 3 Μεραρχίες, συνολικής δύναμης 16.000 ανδρών.

Ο αλεξιπτωτιστής του "Μακεδονία Ξακουστή" απαντά: Δεν ντρόπιασα κανέναν

Ο νεαρός Κρητικός σε ανάρτησή του μιλά για τον θόρυβο που έχει προκαλέσει το βίντεο στο οποίο τραγουδούσε το "Μακεδονία Ξακουστή" - Ένορκη διοικητική εξέταση έχει διατάξει το ΓΕΣ.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο καταδρομέας Εμμανουήλ Μπούχλης, σχολιάζει τον θόρυβο που προκλήθηκε από το βίντεο που ανήρτησε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και στο οποίο εμφανίζεται να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή», τη ώρα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο από στρατιωτικό ελικόπτερο καθώς και την "καμπάνα" που του επιβλήθηκε.

12,000 τόνους χαλουμιού καταναλώνουν ετησίως οι Βρετανοί

Πέραν των 12,000 τόνων χαλουμιού καταναλώνουν ετησίως οι Βρετανοί.

Οπως αναφέρει σε tweet της η Βρετανική Υπατη Αρμοστεία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κυριότερος προορισμός των εξαγωγών χαλουμιού.

"Γνωρίζατε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγέων κυπριακού χαλουμιού; Οι Βρετανοί καταναλώνουν πάνω από 12.000 τόνους ετησίως αυτού του κυπριακού εδέσματος".

«Ένας πολιτικός χωρίς αρχές είναι ανάξιος» - Βρετανός βουλευτής παραιτήθηκε από την τοπική οργάνωση του κόμματός του λόγω διαφωνιών για το Brexit

Ένας σημαντικός βουλευτής των Συντηρητικών στη Βρετανία παραιτήθηκε σήμερα από την τοπική οργάνωση του κόμματός του λόγω διαφωνιών με το Brexit, καθώς η απόφαση για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να διαφοροποιεί την κομματική προσήλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο Νικ Μπολς, 53 ετών, έχει ασκήσει κριτική στην απειλή της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από την τοπική οργάνωση του κόμματός του ότι δεν θα είναι υποψήφιός της στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το Άρθρο 2 του Προσυμφώνου ως boomerang για την κυβέρνηση - Η προστασία της Μακεδονίας

Το Άρθρο 2 του Προσυμφώνου ως boomerang για την κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Επειδή η κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πριν κάνουν τις τροπολογίες του Συντάγματός τους, έβαλε το Άρθρο 2 μέσα στο Προσύμφωνο ως ασφαλιστική δικλείδα. Με αυτόν τον τρόπο ενσωμάτωσε μέσα σε μία διμερή σχέση, ολόκληρη νατοϊκή υπερδομή με 29 κράτη μέλη που πρέπει να συμφωνήσουν για το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για να ενεργοποιηθεί το Προσύμφωνο και να γίνει Συμφωνία. Όμως αυτό το Άρθρο 2 σημαίνει ότι το Προσύμφωνο δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ και γι’ αυτόν τον λόγο περιμένουν όλοι τις 29 αποδοχές.

Για τον Εμμανουήλ, ρε γαμώτο! - Παράξενες ενεργειακές κινήσεις στην Ελλάδα - Η διαδικασία ακύρωσης του Προσυμφώνου

Για τον Εμμανουήλ, ρε γαμώτο!
Του Ν. Λυγερού

Η αποβολή ενός στρατιώτη επειδή δήθεν δεν λειτούργησε με τους κανονισμούς ασφάλειας είναι απλώς ένα ακόμα πρόσχημα. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι τιμωρήθηκε επειδή είπε το Μακεδονία Ξακουστή την ώρα του άλματός του στη Θεσσαλία. Δεν κατηγορήθηκε άμεσα για αυτόν τον λόγο βέβαια, διότι τώρα έμαθε η ηγεσία ότι δεν είναι ακόμα σε ισχύ το Προσύμφωνο των Πρεσπών και φοβήθηκε να μην υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις.

Τα προβλήματα του Προσυμφώνου - Υπουργός αδειάζει την κυβέρνησή του

Τα προβλήματα του Προσυμφώνου
Του Ν. Λυγερού

Τα προβλήματα του Προσυμφώνου εμφανίζονται και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι βέβαια στα ίδια σημεία. Το αληθινό πρόβλημα από τη Σκοπιανή πλευρά είναι το θέμα του ονόματος, αφού δεν θέλουν επί της ουσίας να προσθέσουν το Βόρεια μπροστά από τη λέξη Μακεδονία. Διότι στα άλλα σημεία έχουν μόνο κέρδος. Ακόμα και για τον διαχωρισμό που προβλέπει το έβδομο άρθρο, για το οποίο είναι περήφανη η κυβέρνηση της Ελλάδας, είναι γελοίο γιατί οι Σκοπιανοί το ξέρουν ήδη και έδωσαν αυτό που δεν είχαν ήδη. Από την πλευρά της Ελλάδας τα προβλήματα είναι βέβαια πολλά και θεμελιακά, γι’ αυτό το Προσύμφωνο είναι απλώς απαράδεκτο.