Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Υποβρύχιο Δελφίν

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία.
H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά.

Παυλόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο

Την κατηγορηματική αντίθεση του σε λύση συνομοσπονδίας στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν ασύμβατη με το κοινοτικό κεκτημένο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν ομιλητής στο δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι αν η Κύπρος αποδεχόταν λύση συνομοσπονδίας, «θα οδηγούσε η ίδια τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Reuters: Λάθος στιγμή αποφάσισε ο Τσίπρας να κάνει τον Αγιο Βασίλη - «ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ»

Η χρονική συγκυρία που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να υποδυθεί τον Αγιο Βασίλη είναι ατυχής, αναφέρει το Reuters, σχολιάζοντας την παροχολογία.
Η αρθρογράφος του BreakingViews του Reuters τονίζει ότι το ποτήρι είναι... μισοάδειο για την ελληνική οικονομία, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να ανακαλύψει ότι οι αγορές δεν είναι τόσο διατεθειμένες να συγχωρήσουν όσο οι ψηφοφόροι.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τον ρόλο του Αγιου Βασίλη ενόψει Χριστουγέννων. Αφού βγήκε έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία μνημονιακής λιτότητας, η χώρα χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση. Τα δώρα επίσης μπορεί να βοηθήσουν τις ελπίδες του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του 2019. Αλλά η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, που ήταν το επίκεντρο της τελευταίας κρίσης που καταπόντισε την ευρωζώνη, μπορεί να συρθεί στις δυσκολίες που ξεκινούν αλλού», αναφέρει το δημοσίευμα, που παραπέμπει

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια – Πότε και πού τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά

Καιρός: Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Σε ποιες περιοχές και πότε τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι ισχυρά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Άκρως χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού την εβδομάδα που έρχεται, καθώς κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα πλήξει τη χώρα.

Μάλιστα, χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι ισχυρά.

Στη Γενεύη και Γιερεβάν, η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής της Δυτικής Αρμενίας - Τα επιτεύγματα της Δυτικής Αρμενίας

Στη Γενεύη και Γιερεβάν, η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής της Δυτικής Αρμενίας
Του Ν. Λυγερού

Με το τέλος των βουλευτικών εκλογών έχουμε τη συνέχεια μίας αδιανόητης πραγματικότητας αφού ο αρμενικός λαός κατάφερε να εκλέξει τη δεύτερη εθνική Βουλή. Η έννοια της εθνικής είναι κυριολεκτική αφού δεν υπάρχουν κόμματα στη Βουλή. Όλοι οι βουλευτές παλεύουν για την ίδια απελευθέρωση. Έτσι έχει ήδη καθοριστεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής της Δυτικής Αρμενίας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019 στη Γενεύη και στο Γιερεβάν. Οι δύο πόλεις παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο αφού η πρώτη σχετίζεται με την αντιπροσωπεία της Δυτικής Αρμενίας και το

Ρωσική επικινδυνότητα - Γενοκτονικές τεχνικές και Ξεχασμένη Γενοκτονία

Ρωσική επικινδυνότητα
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να θέλουμε να το κρύψουμε η ρωσική επικινδυνότητα είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί να μην έχει μιλήσει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την έχει ενοχλήσει η εισβολή στην Ουκρανία. Και η κρίση στην Αζοφική θάλασσα ήρθε να ενισχύσει αυτό το αρνητικό πλαίσιο. Επίσης έγινε κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό και γι’ αυτόν τον λόγο ακόμα και η περίφημη ουδέτερη Σουηδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία επειδή βλέπει μια υποχωρητικότητα της Ευρώπης, εξετάζει τις

Με το Προσύμφωνο δεν υπάρχουν πια όρια - Χωρίς επιχειρήματα η κυβέρνηση

Με το Προσύμφωνο δεν υπάρχουν πια όρια
Του Ν. Λυγερού


Μπορεί η κρατική προπαγάνδα με την ιδεολογία που τη χαρακτηρίζει, να υποστήριζε τόσο καιρό ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών ήταν οριστικό και ότι θα αποτελούσε ένα φράγμα, στην πραγματικότητα όλη αυτή η επιχειρηματολογία έχει απορριφθεί διότι πολύ απλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο αφού πλέον μιλά όχι μόνο για μακεδονική γλώσσα αλλά επί της ουσίας για μακεδονική μειονότητα εντός της Ελλάδας, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η προσέγγιση του είναι αλυτρωτική και αναθεωρητική ακόμα και σε σχέση με το Προσύμφωνο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που βλέπουν ότι το Προσύμφωνο δεν λύνει κανένα