Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο Χορός του Ζαλόγγου

Μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22 έως 57), για να μη συλληφθούν ζωντανές από τους Τουρκαλβανούς που τις πολιορκούσαν στο Ζάλογγο, στήνουν κυκλικό χορό και στη συνέχεια ρίχνονται στον γκρεμό με τα παιδιά τους. Πραγματικό γεγονός ή εθνικός μύθος;
Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.

Κόβει τον "αέρα" του Ερντογάν το Ισραήλ

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Φιλελεύθερου της Κύπρου”, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.
Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Γενί Σαφάκ: Η Τουρκία στέλνει και μαχητικά F-16 στα Κατεχόμενα - Πώς θα απαντήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά(Βίντεο)

Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τώρα η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στα Κατεχόμενα και μαχητικά F-16, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης.
Το κατεχόμενο αεροδρόμιο αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί καταλλήλως, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί F-16, με πρόβλεψη

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει αύριο σελίδα για ενστάσεις - «Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν ήδη κάνει επιτυχημένα αίτηση 150.000 νοικοκυριά»

Νέα σελίδα που θα μπορούν οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα του 2019 να καταθέσουν τις ενστάσεις ανοίγει αύριο 19 Δεκεμβρίου.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση επιτυχώς 150.000 νοικοκυριά ενώ «όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτηση τους, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους».
Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι διαμαρτύρεται υποκριτικά για το κοινωνικό μέρισμα.

Η Τουρκία αποφεύγει τις αναφορές στη Συνθήκη Παρισίων

Του Ν. Λυγερού

Σε όλες αυτές τις προκλητικές κινήσεις που κάνει η Τουρκία, δεν κάνει ποτέ αναφορά στη Συνθήκη Παρισίων του 1947 που επικαλύπτει και τη Συνθήκη Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη Σεβρών του 1920 όσον αφορά στα Δωδεκάνησα. Και αυτό βέβαια το κάνει εσκεμμένα γιατί δεν θέλει να παραδεχθεί ότι στο Άρθρο 14 με το οποίο η Ιταλία εγκαταλείπει κάθε δικαίωμά της στα Δωδεκάνησα, υπάρχει η συνέχεια του Άρθρου 15 της Συνθήκης της Λωζάννης όπου η Τουρκία εγκαταλείπει κάθε δικαίωμά της στα Δωδεκάνησα προς όφελος της Ιταλίας. Έτσι κάνει μόνο αναφορές στη Συνθήκη Σεβρών

Λανθασμένοι χάρτες και τουρκική προπαγάνδα

Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζουμε προσεχτικά το Μνημόνιο της Τουρκίας περί οριοθέτησης, καταλαβαίνουμε ότι είναι θεμελιακά προβληματικό κι ότι πρέπει η Τουρκία να το ενισχύσει με επικοινωνιακό τρόπο. Μέσα σε αυτό τον οργανωμένο παραλογισμό, πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί απεγνωσμένα να φανεί ο κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρόλο που έχει αποκλειστεί από την ενεργειακή σκακιέρα. Προωθεί με θεαματικό τρόπο χάρτες οι οποίοι είναι λανθασμένοι ακόμα και σε σχέση με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει και δεν έχει κυρώσει βέβαια η Λιβύη, διότι αυτό εμπεριέχει μόνο δύο σημεία για την οριοθέτηση. Επίσης αποφεύγει να