Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Αύγουστος Πανταζίδης: Ο 29χρονος που φιγουράρει στην ελληνική λίστα Forbes και ετοιμάζεται να γίνει αστροναύτης - Το «μικρόβιο», οι δοκιμασίες και ο στόχος του να φτάσει στη Σελήνη
Από το newsbeast
Fly me to the moon, let me play among the stars, έγραψε το 1954 ο Bart Howard και τραγούδησε το 1964 ο Frank Sinatra. Περίπου 56 χρόνια από τότε ο Αύγουστος Πανταζίδης δίνει τον δικό του αγώνα για να φτάσει το Φεγγάρι και να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης. Ο 29χρονος ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο όνειρό του από το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου σπούδασε ενώ το όνομά του βρίσκεται πλέον και επίσημα στην ελληνική λίστα Forbes με τίτλο «Οι 30 πιο επιτυχημένοι κάτω των 30».
Οι συνηθισμένες ανοησίες περί των δαπανών της Ελλάδας για την άμυνα είναι εδώ
Μπορεί να δημοσιογραφείς για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες και να μην έχει καταφέρει ακόμα να μάθεις ότι άλλο οι αμυντικές και άλλο οι εξοπλιστικές δαπάνες; Να μην μπορείς να διακρίνεις ότι οι δεύτερες είναι υποενότητα των πρώτων; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Γίνεται. Εδώ ολόκληρο SIPRI, το περίφημο κέντρο “ειρηνικών ερευνών” της Στοκχόλμης που δημοσιεύει σε ετήσια βάση ανάλυση -υποτίθεται- των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως και αυτή τη διαφορά δεν έχει κατορθώσει να την ενσωματώσει, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που συχνά χρησιμοποιεί, άρα και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει, είναι πολύ συχνά για τα πανηγύρια.
Άλλη μια χρονιά λοιπόν και με αφορμή την αποδέσμευση των επίσημων στοιχείων του ΝΑΤΟ για τις
Η στάση του Μακρόν έναντι του Ερντογαν φέρνει το Βερολίνο προ των ευθυνών του
Από το liberal
Η ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα μετά από την ad hominem επίθεση του Τούρκου Προέδρου στον Πρόεδρο Μακρόν είναι μία ακραία διπλωματική αντίδραση αλλά μάλλον απολύτως δικαιολογημένη. Αν και οι εν θερμώ σχολιασμοί σπάνια έχουν την αξιοπιστία που έχει μια στιβαρή ανάλυση με κάποια απόσταση από τα γεγονότα, η αχαρακτήριστη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και η εύλογη απάντηση του Παρισιού με την υποβάθμιση της Γαλλικής διπλωματικής εκπροσώπησης δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις εισέρχονται ταχύτατα σε μία φάση απροκάλυπτης εχθρότητας. Τρείς σύντομες παρατηρήσεις χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.
Η “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει; Τουρκικός στολίσκος αλιευτικών ανοιχτά της Σαμοθράκης
“Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” δε σημαίνει μόνο πετρέλαια και φυσικό αέριο. Έχει να κάνει και με άλλα θέματα, πολύ σοβαρά. Η αλιεία είναι ένα απ΄ αυτά και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει “ξεφουρνίσει” η Τουρκία αφορά κάθε οικονομική δραστηριότητα .Και την αλιεία,που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική.