Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα…  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα στο Oruç Reis. Πολλοί δεν πίστεψαν πως η φωτογραφία είναι αυθεντική, κάτι που φυσικά το είχαμε ελέγξει πριν την ανεβάσουμε. Το κακό είναι πως πολλοί εδώ στην Ελλάδα, που τους χάλαγε τη “σούπα” των “μπροδοτών”, έπαιξαν το παιχνίδι του Ερντογάν. Λοιπόν, ξέρετε κάτι; όχι μόνο η φωτογραφία ήταν αληθινή, αλλά οι φρεγάτες του ΠΝ ενίοτε βρίσκονται πολύ κοντύτερα στο Oruç Reis από όσο έδειχνε η φωτογραφία.

Ξέρουμε, όπως όλοι, πως το ΠΝ επιχειρεί με πλοία 40 ετών. Αν το θέλετε, είναι ντροπή για την Ελλάδα να διαθέτει στο ΠΝ και στα στελέχη του τόσο απαρχαιωμένα πλοία. Αλλά αν δούμε τι γίνεται από την “άλλη πλευρά”, τότε θα καταλάβουμε πως κι από εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ξέρουμε εδώ και χρόνια πως το τουρκικό ναυτικό υπέστει τις χειρότερες διώξεις σε σχέση με την πολεμική τους αεροπορία ή τον στρατό μετά το πραξικόπημα. Κυριολεκτικά, αποδεκατίστηκε (αν και λάθος όρος, δεν χάθηκαν μόνο ένας στους 10 αξιωματικοί, αλλά περισσότεροι).

Το τουρκικό ναυτικό έδωσε μάχη κατά των υποστηρικτών του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρόνο μετά να χρειαστεί μια βδομάδα για να καταφέρουν όλα τα πλοία του να κάνουν βολές… πυροβόλων! Σε ότι αφορά το υλικό, μάλλον η συντήρηση έχει πάει περίπατο. Στη Λιβύη κυκλοφορούν άφθονες φωτογραφίες από τουρκικούς “άσκαστους” SM-1MR που μάλλον έπεσαν στο γάμο συμπαθούς ήρωα του θεάτρου Σκιών. Κρατήσαμε το γεγονός στα “υπόψιν”, και παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις.

Η “πρώτη” κρίση του Ιουλίου, βρήκε το τουρκικό ναυτικό να μην μπορεί καν να παρατάξει πλοία ικανά για τις αποστολές που του είχαν ανατεθεί. Τα υποβρύχιά του έκαναν παιδαριώδη λάθη, ενώ σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο το ΠΝ έδειξε την ανωτερότητά του σε όλα τα επίπεδα. Η δεύτερη (Αυγούστου) και η διακρής τρίτη κρίση (που ξεκίνησε Σεπτέμβρη και συνεχίζεται), βρήκε το τουρκικό ναυτικό με μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αλλά άγνωστη πολεμική ικανότητα. Το να βγάλεις ένα πολεμικό στη θάλασσα δεν είναι ίσως τόσο δύσκολο, να το βάλεις να πολεμήσει είναι δύσκολο.

Η ανικανότητα των τούρκων να σταματήσουν το ΠΝ δεν είναι τυχαία, άλλωστε, δεν υπάρχει κάποια ιστορική νίκη, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων των Τούρκων απέναντι στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Αν εξαιρέσουμε κάποιες “πεφωτισμένες” ή αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες, κανείς δεν έχει τολμήσει να πει ότι το ΠΝ απέτυχε στην αποστολή του. Όταν μάλιστα το Oruç Reis πέρασε το νοητό όριο των 12 μιλίων, τότε το ΠΝ άφησε στην άκρη τις “ντροπές” και άρχισε το “στενό πρέσσινγκ”. Όχι ότι δεν το είχε κάνει και νωρίτερα…

Κάτι όμως που παρακολουθούμε με προσοχή, είναι η κατάσταση των τουρκικών πλοίων. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι βαμμένα ή όχι, αλλά αν είναι οπλισμένα ή εξοπλισμένα. Ένας εξαιρετικός spotter είναι ο αεικίνητο AegeanHawk, που βλέπει τα “πάντα”. Έτσι, έχουμε αρκετές εικόνες από τα τουρκικά πλοία που περνούν κοντά από ελληνικά νησιά. Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει…

Στις 9 Σεπτεμβρίου, εν μέσω εξελισσόμενης έντασης, το νεότερο LST του τουρκικού ναυτικοπύ, το L402 Bayraktar πέρασε από τη Χίο χωρίς το βασικό ραντάρ του! Ναι, απουσίαζε το Thales SMART-S Mk2 που εξοπλίζει το σκάφος, και αποτελεί το κύριο ραντάρ για πολλές κύριες μονάδες του τουρκικού ναυτικού. Πράγμα όχι απλά περίεργο, αλλά εξωφρενικό, καθώς χωρίς αυτό η δυνατότητα άμυνας του πλοίου είναι ανύπαρκτη. Και επίσης, να πούμε πως το συγκεκριμένο ραντάρ κατασκευάζεται στην Τουρκία. Δηλαδή, το κατασκευάζουν χωρίς να έχουν πχ ανταλλακτικά;

 


Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το “καμάρι” της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας, η F511 TCG Heybeliada, εμφανίστηκε με 4 (;) πυραύλους Harpoon αντί για 8. Αν εν καιρώ επιχειρήσεων, φορτώνουν τα καλύτερα και πλέον σύγχρονά τους πλοία με 4 πυραύλους αντί για 8, πότε σκοπεύουν να τα οπλίσουν πλήρως; αν πχ έρθει κάποιος εξωγήινος στόλος να τους απειλήσει;


 

Είναι πολύ περίεργο, καθώς δεν διακρίνεται κάτι από την άλλη πλευρά. Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι αντί να προχωρήσουμε σε νέες εκδόσεις του Harpoon ή άλλου πυραύλου (όπως το ΠΝ έκανε με τον MM40 Blk2 Exocet), προχώρησαν και μπράβο τους, στην ανάπτυξη του ATMACA. Οι πύραυλοι αυτοί όμως είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης κι όχι μαζικής παραγωγής. Προφανώς και θα παραχθούν, αλλά όχι ακόμη. Με τι οπλίζουν τα πλοία τους οι Τούρκοι, τη στιγμή που προφανώς και δεν επαναπιστοποιούν τα παλιά τους όπλα;

Ας μην μιλήσουμε για την Yavuz, που κι αυτή, ξεκάθαρα, έχει οπλισμό 4 Harpoon αντί για 8, ενώ πυραυλάκατοι των τούρκων έχουν μόλις 2 βλήματα.


Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει, αλλά είμαστε σίγουροι πως το γνωρίζει το ΠΝ. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι πως το ΠΝ, ακόμη κι αν στερηθεί οτιδήποτε άλλο, έχει πλήρως πιστοποιημένα τα όπλα του, και είναι πάντα ετοιμοπόλεμα. Αν χρειαστεί, ακόμη και οι παλιοί RIM-7P θα κάνουν ζημιά, και δεν θα πέσουν σαν βαρίδια στη θάλασσα, όπως φυτεύονται οι SM-1MR στη Λιβύη.

Όταν εμείς γράφουμε πως ανά πάσα στιγμή το ΠΝ μπορεί να φτάσει τα ΕΧΥ στα 12 ή στα 120 μίλια, το εννοούμε. Απλά θα αυξήσει το ποσοστό τουρκικού σιδήρου στους βυθούς. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι τελείως οικολογικό να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι αυτό που θέλει η Τουρκία για να ξεκινήσει διάλογο με δικούς της όρους. Αυτή τη στιγμή, οι βόλτες του Ορούκ(χάι) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, ενώ δεν έχουμε και δικαίωμα να τo βυθίσουμε. Το ότι τα “σεσμικά” κύματα αγγίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι τόσο παραβίαση όσο η ιχνηλάτηση του εδάφους ελληνικού νησιού από AN/APG-68v9 τουρκικού F-16. Ας μην μας πιάνει η απαισιοδοξία ή η αυτολύπηση. Τα πάμε μια χαρά, και σκοπός είναι:

  1. Να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές
  2. Να γίνει σωστά η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ χωρίς παρατράγουδα.

Μετά, πολλά θα αλλάξουν, εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε! Δεν νομίζουμε πως έχουμε πέσει κάπου έξω από το 2016 που ξεκινήσαμε την άμεση ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας!

ΠΗΓΗ ptisidiastima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου