Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Η Μάχη των Ευζώνων και η ηρωική θυσία δύο Καρσλήδων παλικαριών: Πώς δολοφονήθηκαν ο δεκανέας Αλέξης Γρηγοριάδης και ο στρατιώτης Σίμος Ιωαννίδης

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

Συγκλονιστικά στοιχεία και ανέκδοτες φωτογραφίες. 

Η Μάχη των Ευζώνων δεν διδάσκεται στα βιβλία της ιστορίας των σχολείων μας, όπως και η ποντιακή Γενοκτονία άλλωστε. Η σπουδαιότητά της όμως και τα νοήματα που αναδύονται από την ανάγνωση των γεγονότων είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του ποντιακού λαού που έχασε μια πατρίδα στην Ανατολή και δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει και δεύτερη στην «πατρίδα της πατρίδας του».

Στη «Μάχη των Ευζώνων» έγινε η πρώτη υποστολή εχθρικής- κατοχικής σημαίας στα νεότερα χρόνια.

Επίσημη τελετή έναρξης του προγράμματος «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο Berkeley

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης, του πρώτου διεθνώς που φέρει το όνομα του εμβληματικού Έλληνα συγγραφέα, έλαβε χώρα στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ (Berkeley), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εκμάθηση της νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και μάλιστα από συγκριτική σκοπιά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας. Επίσης, αναμένεται να ενδυναμώσει τη σχέση συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ με το Πανεπιστήμιο Berkeley και να συνεισφέρει ευρύτερα στη σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων μεταξύ των ερευνητικών και επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μήνυση κατά του Netflix για την «Μαύρη Κλεοπάτρα»: Διαστρεβλώνει την ιστορία υπέρ του αφροκεντρισμού – Πιο πιθανό να ήταν ξανθιά (trailer)

Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση κατά του γίγαντα streaming Netflix επειδή απεικόνισε την Φαραώ Κλεοπάτρα ως Μαύρη γυναίκα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Ο δικηγόρος Mahmoud al-Semary κατέθεσε τη μήνυση σε εισαγγελέα με σκοπό την απαγόρευση του Netflix στην Αίγυπτο για αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν διαστρέβλωση της ιστορίας.

Ο Al-Semary ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ του Netflix διαστρεβλώνει την ιστορία της Αιγύπτου υπέρ της προώθησης του αφροκεντρισμού. Παραπονέθηκε επίσης για στρεβλά πρότυπα, δηλώνοντας στη μήνυση ότι «τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix δεν συμμορφώνονται με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ιδιαίτερα τις αιγυπτιακές».

«Όλοι μας κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα»: Το άρθρο Ιταλίδας συγγραφέα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 «Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε το χρέος μας στην Αθηνά», γράφει στη Liberation η Α. Μαρκολόγκο, με αφορμή την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Βατικανό.

«Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα από την Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα» επισημαίνει η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο σε άρθρο της που δημοσιεύεται, επ′ ευκαιρία του Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού, στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Η Α. Μαρκολόγκο αναφέρεται ειδικά στην πρόσφατη απόφαση του Βατικανού να επιστρέψει στην Ελλάδα τρεις μαρμάρινες κεφαλές, αλλά και γενικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Νέα κυκλοφορία: Woke – Η καθολική αποδόμηση

Τίτλος: Woke – Η καθολική αποδόμηση: έθνος – φύλο – φυλή

Επιμέλεια: Γιώργος Καραμπελιάς. Κείμενα των Π.-Α. Ταγκιέφ, Μ. Ονφρέ, Ε. Μπαστιέ, Κρ. Γκιλλουί, Π. Μπροσάν, Φρ. Φουκουγιάμα, Φ. Σχοινάς, Γ. Ρακκάς, Γκρ. Λουκιάνοφ, Τζ. Χάιτ, Τζ. Γκρέυ, Ε. Κοροβίνης, Ν. Αλιπράντης, Ν. Δημητριάδης.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Γιατί το καταδρομικό γίνεται και πάλι μια αξιόπιστη επιλογή για τα παγκόσμια ναυτικά;

 

Στις 9 Ιουλίου 1995, τέθηκε σε υπηρεσία το USS Port Royal, το τελευταίο καταδρομικό κλάσης Ticonderoga που εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά και το τελευταίο καταδρομικό που κατασκευάστηκε στη Δύση, ή τουλάχιστον χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο. 

ΓΕΕΘΑ: Ανάλυση των ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» και «ΩΡΙΩΝ 2023» – Οι συμμετοχές και τα αντικείμενα [pics, vid]

 

Από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» που θα λάβει χώρα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης)

Η Τουρκία που είναι κράτος-τρομοκράτης

 

ΤΟ Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε, προχθές, αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του Κενάν Αγιάς, 49 ετών, κουρδικής καταγωγής. Γιατί ζητά η γερμανική Δικαιοσύνη την έκδοση του Αγιάς; Επειδή έχει σχέση δήθεν με τρομοκρατική οργάνωση. Είναι, δηλαδή, τρομοκράτης. 

Το Φθινόπωρο στο νερό η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»: Αποφάσεις για τις κορβέτες μετά τις εκλογές – Το παρασκήνιο της «υπογραφής» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

 

Κώστας Σαρικάς

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των block της δεύτερης Ελληνικής FDI «ΝΕΑΡΧΟΣ.

Το λιμενικό της Ν. Κορέας επιχειρεί με drones made in Ξυλόκαστρο

 

                                                                O CTO της Velos Rotors, Άρης Κολοκυθάς

Το λιμενικό της Νότιας Κορέας επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας κάνοντας χρήση ελικοπτέρων-drones που έχει σχεδιάσει -από το μηδέν- και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας μία ελληνική startup. 

Βayraktar: Γιατί φοβάται η Τουρκία τα UAV Orbiter 3 που πήρε η Ελλάδα από το Ισραήλ

 

Οι Τούρκοι τονίζουν ότι στην αρχική δήλωση για τη συμφωνία των Spike, «το Orbiter 3 δεν αναφέρθηκε ποτέ».

Αναζητείται απόφαση για την 4η Belh@rra… κορβέτες το φθινόπωρο, οι ΜΕΚΟ

 

Αναζητούνται οι κορβέτες όπως και μια απόφαση για την 4η φρεγάτα FDI… Λίγες ώρες απομένουν έως την στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να γνωστοποιήσει και τυπικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου. 

Χρ. Σταϊκούρας για πρωτογενές πλεόνασμα: Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην ΕΕ

 

«Πετύχαμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη - πανευρωπαϊκά - δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη».

Εκλογές 2023: Δεν κατεβαίνει ο Κασιδιάρης, απορροφά τους «Έλληνες» το «ΕΑΝ» – Πληροφορίες για ραγδαίες εξελίξεις

 

Λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση του Αρείου Πάγου που θα αποφασίσει, εάν το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θα κατέβει στην «μάχη» της 21ης Μαΐου, και ενόψει της επίσημης προκήρυξης των εκλογών, αύριο Σάββατο, οι εξελίξεις στους «Έλληνες» φαίνεται πως είναι καταιγιστικές.

Κυβέρνηση ηττημένων και του… παραλόγου

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Τα αποτελέσματα των εκλογών, τουλάχιστον ως προς τη σειρά των κομμάτων, είναι δεδομένα. Πρώτη η Ν.Δ., δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ, τέταρτο το ΚΚΕ και μετά Βελόπουλος και Βαρουφάκης. 

Μνήμες 2015 ξυπνά το ΜεΡΑ25: Κάποιες πολιτικές μας μπορεί να κλείσουν τις τράπεζες (Βίντεο)

 

Το γεγονός ότι πολιτικές που επιθυμεί να εφαρμόσει το ΜέΡΑ25 δύναται να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των τραπεζών αποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση στην οποία συμπεριλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

To σχέδιό του “για μια προοδευτική κυβέρνηση” παρουσίασε ο Τσίπρας στον Σολτς

 

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, το σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η εξωτερική πολιτική και η ανάγκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο.

H Αγιά Σοφιά στην προεκλογική ατζέντα του Ερντογάν

 

Αλεξία Τασούλη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τη μια επενδύει στην στρατιωτική υπεροχή , όπως υποστηρίζει, για να κερδίσει ψήφους και από την άλλη στο θρησκευτικό συναίσθημα.

Η πρώτη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας «3+1»

 

Ηπρώτη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας «3+1», με τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μέσω διαδικτύου. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Τρομάζει η Δύση με επανεκλογή του Ερντογάν»

 

Απρίλιος 21, 2023. Ελλάδα.

Δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενδιαφέρονται πολύ για τις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και εκπροσώπων των δυτικών κυβερνήσεων για τις τουρκικές εκλογές ξεπέρασαν τις διπλωματικές πρακτικές και τα όρια των συναλλαγών στις διεθνείς σχέσεις, γράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

ΕΕ: Η Ουκρανία προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

 

Η Ουκρανία προσχωρεί στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, του ευρωπαϊκού πλαισίου αλληλεγγύης που βοηθά τις χώρες που πλήττονται από μια καταστροφή, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Πρώτα νίκη και μετά είσοδος στο ΝΑΤΟ

 

Μιλώντας πριν από την συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε επίσης πως, όταν τελειώσει ο πόλεμος, «το Κίεβο θα πρέπει να διαθέτει τα αποτρεπτικά νέων επιθέσεων μέσα».

Κρεμλίνο: Ένας από τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO

 

Η Γερμανία δεν θέλει να ανοίξει τώρα η συζήτηση πιθανής ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία

Ουκρανία: Η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι "υπό έλεγχο" αναφέρει το Κίεβο

 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Ρωσία – Σαουδική Αραβία: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

 
«Η συνομιλία εξελίχθηκε σε φιλικό κλίμα, ήταν εποικοδομητική και κατατοπιστική. Συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν επαφές σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Έντμαν (ΜέΡΑ25): Υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν οι τράπεζες με την πολιτική μας

 

Η "προοδευτική διακυβέρνηση" ετοιμάζει μέρες του 2015.

Τι είναι ο φυλετισμός;

 Τι είναι ο φυλετισμός;

Γιώργος Φίλης, ανιχνεύοντας το αναδυόμενο διεθνές σύστημα και τον ρόλο του Ελληνισμού.

 

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, Κύριος Γιώργος Φίλης θα βρίσκεται σήμερα στην Κομοτηνή σε εκδήλωση του τμήματος Ahepa HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής, με θέμα «ανιχνεύοντας το αναδυόμενο διεθνές σύστημα και ο ρόλος του Ελληνισμού. Μια σύντομη γεωπολιτική ανάλυση».

Γιάννης Μπαλτζώης, Τις κινήσεις "καλής θέλησης" της Τουρκίας της υποδεχθήκαμε σαν έτοιμοι από καιρό

 
Οι βασικές θέσεις τις Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει σημειώνει ο Στρατηγός ε.α και Επικεφαλής του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών - https://elisme.gr) Κύριος Γιάννης Μπαλτζώης. Το Casus Belli παραμένει στην θέση του, τα αιτήματα για αποστρατιωτικοποίηση επίσης ενώ το διαφημιζόμενο Μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, ουσιαστικά γίνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία δεν πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις.

Με "κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις" η Ελληνική Δημοκρατία (20-4-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Με "κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις" η Ελληνική Δημοκρατία

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ1

 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης δείχνει τις βλέψεις της χώρας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο | Σήμερα | 21/04/2023

 

1. Ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης δείχνει τις βλέψεις της χώρας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
2. Ερντογάν: Τα δίνει όλα για να κερδίσει τις εκλογές – Ανακοίνωσε δωρεάν φυσικό αέριο
3. Τραγικές εικόνες στην Τουρκία – Ουρές για φθηνό κρέας δίπλα στον οργανισμό αποστολής στο διάστημα
4. Στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί για το Μπαϊράμι ο Ερντογάν