Αναζητούνται οι κορβέτες όπως και μια απόφαση για την 4η φρεγάτα FDI… Λίγες ώρες απομένουν έως την στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να γνωστοποιήσει και τυπικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται η απουσία από την εξοπλιστική ατζέντα της κυβέρνησης δύο σημαντικών αποφάσεων οι οποίες αφορούν την ενίσχυση του ελληνικού στόλου.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL
Η μία αφορά το θέμα των κορβετών και η άλλη ένα «ναι» ή «όχι» για την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belh@rra, με κλειδωμένη τιμή. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής άμυνας «δείχνουν» το διάστημα, μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον μετά από αυτήν δεν υπάρξει μια περίοδος «θρίλερ» για τον τόπο, όπου τα κόμματα θ’ αναζητούν συμμαχίες προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια ο γόρδιος δεσμός των αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου, δεν ξεμπλέκει ούτε έως τον Σεπτέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων. Τότε βεβαίως τα βλέμματα θα στραφούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μήπως εκεί ανακοινωθεί κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως ακριβώς είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τους δυο «μνηστήρες» βλέποντας ότι η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες, ναι μεν περιμένουν την επόμενη μέρα, αλλά σίγουρα δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. (σ.σ. οι Γάλλοι σκέφτονται το θέμα της 4ης φρεγάτας για το δικό τους συμφέρον σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις δεν βοηθούν τον κατασκευαστή αλλά τον πελάτη που έχει κλειδώσει την τιμή της).
Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, όπως λέγεται από στρατιωτικές πηγές, διατηρούν στην κατοχή τους τον «άσσο» της τελευταίας στιγμής μήπως καταφέρουν οι μεν ή οι δε να ονομαστούν νικητές σ’ αυτό το bras de fer που ξεπέρασε εκείνο των φρεγατών.
Και μπορεί ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ν’ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κορβέτες να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ωστόσο ούτε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχει «κλειδώσει» το παραμικρό, ούτε στο υπουργείο Εθνικής άμυνας έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Άλλωστε και οι δυο εταιρείες δηλώνουν πλέον έτοιμες ώστε να κατασκευάσουν πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία. Ωστόσο αυτά πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο εργασιών που απαιτείται σε επίπεδο υποδομών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να υποστηρίξουν ένα τόσο μεγάλο έργο που αφορά την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού.
Ο Γολγοθάς των ΜΕΚΟ
Κατά συνέπεια το μόνο θέμα που μπορεί να τρέξει στην παρούσα στιγμή, όχι με υψηλές ταχύτητες είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ. Αν και αυτός ο εκσυγχρονισμός, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως η Hellasjournal έχει τον δικό του γραφειοκρατικό Γολγοθά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη Βουλή όπου το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έλαβε το τελικό πράσινο φως της αρμόδιας επιτροπής, γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να περάσει σε πρώτη φάση έστω δια βοής από ΚΥΣΕΑ. Και αυτό για να πάρει στη συνέχεια την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στα χέρια του ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και να δώσει εντολή στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων να εκκινήσει την κατάρτιση σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.
Όμως όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία απαιτείται δεύτερο ΚΥΣΕΑ που θα επικυρώσει τη σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό και την κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την στιγμή που στο Λοριάν της Γαλλίας η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», η πρώτη FDI του ελληνικού στόλου κατασκευάζεται με πρωτοφανή ρυθμό. Οι Γάλλοι παραδίδουν μαθήματα τεχνογνωσίας αλλά και προόδου εργασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν στο νερό την πρώτη ελληνική Belh@rra γύρω στον ερχόμενο Οκτώβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου