Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Χρόνια Πολλά, Ελεύθερη Θράκη! Σαν σήμερα η απελευθέρωση της

Στις 14 Μαΐου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης. Η Θράκη υποδουλώνεται στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες. Κάποια εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί στους υπόδουλους την αυτοδιαχείριση των κοινοτικών πραγμάτων που αφορούσαν τη λατρεία, την εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο. Με αυτά τα δεδομένα προχώρησε η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της Θράκης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Το 1821 η Θράκη προσφέρει στον Αγώνα πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος, ο Κάρπος Παπαδόπουλος, ο Αντώνιος και η Δόμνα Βυζβίζη κα. Όλες οι επαναστατικές ενέργειες διαλύθηκαν και οι επαναστάτες εξοντώθηκαν. Στη Φιλιππούπολη, στη Βάρνα, στην Αγχίαλο , στη Μεσημβρία, στη Μάκρη, στη Μαρώνεια, στην Αίνο, στη Σαμοθράκη κ.α.

Η Nasa αποκαλύπτει εντυπωσιακές εικόνες δασών στον πλανήτη Άρη

Στην πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση από ιχνογραμμές που δημιουργούνται πάνω σε αμμόλοφους του πλανήτη ΆρηΑν και έχει κανείς την εντύπωση ότι βλέπει σειρές κωνοφόρων δέντρων να ξεφυτρώνουν από τους λόφους, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια οπτική αυταπάτη.
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που συμβαίνει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και καταγράφεται συχνά τα τελευταία χρόνια από τον στόλο των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

ΛΟΥΞΟΡ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Στο φως» ταφικός κήπος 4.000 ετών

Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι γνώριζαν, μέσω σχετικών απεικονίσεων σε τοιχογραφίες και ανάγλυφα, πως στην είσοδο των υπόγειων τάφων φτιάχνονταν μικροί κήποι που είχαν συμβολικό χαρακτήρα.
Χθες ωστόσο ανακοινώθηκε επίσημα πως ένας τέτοιος ταφικός κήπος, ηλικίας 4.000 ετών, ήρθε για πρώτη φορά στο φως.
Ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, έξω από έναν τάφο φαραωνικής εποχής, κοντά στο Λούξορ, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Θηβών. «Είναι ένας κήπος μοναδικός στο είδος του. Δεν είχε γίνει ποτέ καμία τέτοια ανακάλυψη στην αρχαία πόλη των Θηβών» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισπανικής αρχαιολογικής αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, Χοσέ Γκαλάν, προσθέτοντας πως «ο κήπος είχε πιθανότατα συμβολικό χαρακτήρα ή έπαιζε κάποιο ρόλο στις επικήδειες τελετές».

Αν η Αφρική

Αν μετρήσεις
Tου Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Αν μετρήσεις
τον αριθμό
των Αφρικανικών Κρατών
που έχουν πρόσβαση
στη θάλασσα
και στους ωκεανούς

Η ανακάλυψη της αγάπης

Tου Ν. Λυγερού

Τόσα χρόνια δεν ήξεραν τι σημαίνει να έχεις κάποιον δίπλα σου. Η σκιά της μοναξιάς δεν τους έμαθε τον άλλο, μόνο για τον άλλον. Ενώ ο δικός σου άνθρωπος δεν είναι άλλος. Ακόμα και ο αλτρουισμός δεν διδάσκει την ανάγκη του άλλου, πάσχει από ανάγκη για τον άλλο. Ούτε η αδελφοσύνη δεν γνωρίζει την αγάπη. Πονά για τις πληγές, δίχως να είναι πληγή. Και δεν επιλέγεις. Ενώ η επιλογή είναι το στίγμα της αγάπης. Επιλέγεις να σ’ αγγίξει μόνο μια ύπαρξη. Επιλέγεις να έχει νόημα η ύπαρξή σου μόνο αν ζει η άλλη. Επιλέγεις τα δεσμά του δεσμού. Επιλέγεις την ελευθερία που μπορείς να μοιραστείς και καμιά άλλη.