Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Βίντεο: 102 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

21 Φεβρουαρίου 1913, η απελευθέρωση.

Το πρωί ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α’ και ο ελληνικός στρατός μπαίνουν στα Ιωάννινα.

Έπειτα από πολιορκία τεσσάρων μηνών και πολύνεκρες μάχες, το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα από τον τουρκικό ζυγό που κράτησε 483 χρόνια.
Η νίκη-«κλειδί» της απελευθέρωσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, ήταν η τετραήμερη μάχη του Μπιζανίου. Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α’, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιάς Ηπείρου στα μέσαΙανουαρίου 1913, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο παραπλάνησης με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού.

Η Ναυμαχία της Πάτρας

Η Ναυμαχία της ΠάτραςΣτις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. 
 
Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.

Τι έτρωγαν οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου πριν 9.000 χρόνια;


Μέσα από την υλοποίηση της πρότασης της αν. Καθηγήτριας του ΑΠΘ Τάνιας Βαλαμώτη, που κέρδισε χρηματοδότηση 1.890.000 εκ. ευρώ, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της γευσιγνωσίας στην αρχαιότητα
Adtech Ad

Από την Μαρίνα Καρπόζηλου
Από το news247


Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι για τη διατροφή στην αρχαιότητας αρχίζει και τελειώνει στα συμπόσια, ή αλλιώς στις μαζώξεις της εποχής, όπου σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες οι αμφορείς ξεχείλιζαν από κόκκινο κρασί και οδηγούσαν σε ατέρμονες φιλοσοφικές αναζητήσεις. 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤHΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά της Ακροπόλεως προσέφυγε ο ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος συμπληρώνει εφέτος 120 χρόνια λειτουργίας (1895-2015). Οι γηγενείς της πρωτεύουσας προβάλλουν το σύνολο των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους επί των πολιτισμικών θησαυρών της πόλεώς τους, τους οποίους ο Απόστολος Παύλος χαρακτήρισε «Σεβάσματα των Αθηναίων». Πρόκειται, εξάλλου, περί της μοναδικής παγκοσμίως περιπτώσεως συλήσεως κηρυγμένου από την UNESCO μνημείου οικουμενικής κληρονομιάς (1987) από το οποίο αφαιρέθηκαν δομικά στοιχεία του, όπως είναι οι μετόπες και τα γλυπτά του Παρθενώνος.

Τι θα γίνει στην Γη όταν έρθει η ώρα και ανοίξει η Σελήνη;

Του Γιώργου Παπαγεωργίου

Από την αρχαιότητα η Σελήνη έχει χαρακτηριστεί ως τεχνικό δημιούργημα, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές φάσεις όπου στον ουρανό της γης δεν υπάρχει η ύπαρξη της. Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδαξαν ότι υπήρχε μιά εποχή όπου η Γη ήταν χωρίς φεγγάρι.

Υπάρχουν ακόμα και σύγχρονες μαρτυρίες, για την ύπαρξη κενού κάτω από τον φλοιό της Σελήνης. Πρόσφατα μάλιστα επιστήμονες έκαναν λόγο για Μυστηριώδης στρογγυλή Δομή κάτω από την θάλασσα της Γαλιλαίας.

Είναι μάλιστα και το μοναδικό ουράνιο σώμα, το οποίο δεν κάνει τις κινήσεις όλων των άλλων γνωστών πλανητών και δορυφόρων τους, ενώ το μέγεθος της είναι δυσανάλογο για δορυφόρος της γης μας.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Η καινοτομία του El Greco"(Βίντεο) - Το χατίρι είναι ιερό

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Η καινοτομία του El Greco". 
Κέντρο Νεότητας ενορίας Αγίου Τίτου, Επιμενίδου 3, 
Ηράκλειο. Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Δείτε Απόψε Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Στον Ουρανό


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Δείτε απόψε, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, και ώρα 6.49 μ.μ. τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στον ουρανό.

Θα είναι ορατός για 6 λεπτά, με μέγιστο ύψος τις 82 μοίρες. Θα εμφανιστεί 10 μοίρες πάνω από τα Βορειοδυτικά με κατεύθυνση τα Νοτιοανατολικά, όπου και θα εξαφανιστεί 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Το ΝΑΤΟ ψαρεύει ροφούς στο κεντρικό Αιγαίο και η Λέσβος δέχθηκε 2.100 άτομα σε ένα 24ωρο!

http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/lg/public/2016/02/11/gettyimages-499755290.jpgΤην ώρα που τμήμα της αρμάδας του ΝΑΤΟ πλέει κάπου στο κεντρικό Αιγαίο χαζεύοντας τα όμορφα ηλιοβασιλέματα και ψαρεύοντας ροφούς, στη Λέσβο επικρατεί εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων και παρανόμων μεταναστών.

Μόβο σε ένα 24ωρο διασώθηκαν 2.090 άτομα ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει περισσότερα από 6.000 άτομα τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Είναι εμφανές ότι οι ροές προς το νησί πυκνώνουν και η ατμόσφαιρα είναι ασφυκτική.

Συρία - Ποια ανακωχή; Αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας! - Επικοινωνία με Κέρι

 Τι κι αν η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε σε ανακωχή λίγων εβδομάδων, με την προϋπόθεση η Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Η απάντηση της Μόσχας ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να... παραδώσει εύκολα τα όπλα.
"Η Ρωσία εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της, για εξασφάλιση βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στις επιθετικές ενέργειες τους κατά των τρομοκρατών, αλλά και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων,” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κάμερον: Με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου θα αποφασιστεί το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ - Πώς αποφεύχθηκε το πολιτικό φιάσκο με το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε - Τι πήρε από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ η Βρετανία
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου κρίνεται η παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., καθώς αυτή θα είναι η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κάμερον.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμερον τόνισε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ότι «η επιλογή είναι τώρα στα δικά σας χέρια, αλλά η δική μου συμβουλή είναι ξεκάθαρη: Πιστεύω ότι η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη, ισχυρότερη και σε καλύτερη κατάσταση εάν παραμένει μέλος της Ε.Ε.».