Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Συρία - Ποια ανακωχή; Αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας! - Επικοινωνία με Κέρι

 Τι κι αν η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε σε ανακωχή λίγων εβδομάδων, με την προϋπόθεση η Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Η απάντηση της Μόσχας ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να... παραδώσει εύκολα τα όπλα.
"Η Ρωσία εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της, για εξασφάλιση βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στις επιθετικές ενέργειες τους κατά των τρομοκρατών, αλλά και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων,” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατά τους τελευταίους μήνες απέτυχαν, ενώ στον πρόσφατο κύκλο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, στη Γενεύη προεδρεύουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη προσωρινής ανακωχής, θα έχει ο τερματισμός των βομβαρδισμών της ρωσικής αεροπορίας, ενδεχόμενο το οποίο δε φαίνεται ότι θα συμβεί χρονικά άμεσα.
Η αντιπολίτευση της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί στην “πιθανότητα” προσωρινής ανακωχής, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν εγγυήσεις, ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, θα γίνει άρση των αποκλεισμών και θα επιτρεπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.
Οι διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης, “συμφώνησαν με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας προσωρινής ανακωχής, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης,” τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης.
Η ίδια ανακοίνωση προδιαγράφει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να εγγυηθεί ότι “η Ρωσία, το Ιράν και οι ακραίοι παραστρατιωτικοί θ' αποδεχτούν ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός,” και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση κρατουμένων, ανέφερε η ανακοίνωση.
Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, διασώζοντας το στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά τις διαδοχικές νίκες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα πεδία των μαχών. Ωστόσο, η κατάσταση τώρα, έχει αλλάξει, καθώς οι πολεμικές ισορροπίες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι υπέρ των δυνάμεων του συριακού στρατού.
Ανακωχή... στο τραπέζι
Νωρίτερα σήμερα είχε αρχικά γνωστοποιηθεί ότι η συριακή αντιπολίτευση συμφωνεί σε ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται στη Γενεύη.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συμφωνία σε μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι αναεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος. Οι εξελίξεις για την αποδοχή ανακωχής έχουν διασυνδεθεί με την εξαίρεση του Μετώπου Αλ Νούσρα, από τις επιθέσεις, ενώ το ζήτημα αυτό, έχει τεθεί στις συνομλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Παράλληλα, η αποδοχή ανακωχής έχει διασυνδεθεί με τον τερματισμό των αποκλεισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μήκος της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι
Την πορεία της πολεμικής κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει προκλητικές ενέργειες. Οι δύο υπουργοί, επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία. Συζήτησαν, επίσης, τους όρους αυτής της πιθανής ανακωχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου