Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Λιβύη: Άγνωστα τμήματα της αρχαίας ελληνικής πόλης Κυρήνης αποκαλύφθηκαν από τις πλημμύρες


Απομεινάρια της αρχαίας ελληνικής πόλης Κυρήνης, που ήταν κρυμμένα για αιώνες, ήρθαν στο φως στη Λιβύη. Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν προσφάτως τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έγιναν η αιτία να αποκαλυφθούν άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πόλεμος της Κορέας: Η φονικότερη μάχη για τους Έλληνες κατά την κατάληψη του υψώματος Σκοτς


Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1951, το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του.

«The Eftychia Project»: Παιδιά που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, θα συναντηθούν στην Ελλάδα για να αναζητήσουν τις ρίζες τους


Από την πρώτη συνάντηση, μπροστά σε αντίγραφο του Παρθενώνα στο Νάσβιλ (φωτ.: The Eftychia Project)

Από τις 14 έως 19 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η 2η συνάντησή τους

Διαχρονικές συνέπειες του μικροελλαδισμού: Η περίπτωση του Αρτσάχ


του Μανώλη Εγγλέζου – Δεληγιαννάκη

Εχομε πολλές φορές αναφερθεί στα γεγονότα της περιόδου 1909-1922, που κατέληξαν στην καταστροφή και καθόρισαν τη μορφή της περιοχής μας και το γεωπολιτικό γίγνεσθαι, όχι μόνο της εποχής εκείνης, αλλά με προεκτάσεις που επηρεάζουν το σήμερα.

Από το Βίλνιους στη Νέα Υόρκη και από εκεί στη Θεσσαλονίκη με μια στάση στο Αρτσάχ

Νέα Υόρκη Σεπτέμβριος 2023
VIA ASSOCIATED PRESS

Πολύ μακριά η Χάγη; Οι καιροί απαιτούν αλλαγές εδώ και τώρα, πολιτειακά, οικονομικά, δημογραφικά

Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Οθωμανολόγος

Αρνητής δηλώσεων ο Κασσελάκης στην Κύπρο-Όσες φορές απέφυγε να τοποθετηθεί-VID


Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στους δημοσιογράφους κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Αντιδράσεις Τατάρ και αντιπολίτευσης στην αναφορά Μπαχτσελί σε «τ/κ κράτος»


Ευχαρίστησε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την στήριξη και την αναφορά σε «τουρκικό κυπριακό κράτος» ο Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι για ν’ αλλάξει το όνομα του ψευδοκράτους πρέπει να γίνει «συνταγματική» αλλαγή.

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23: Ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση – Εκπληκτικά πλάνα από τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων [vids, pics]


Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», η οποία διεξήχθη σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, με την καθολική συμμετοχή μέσων και προσωπικού των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα.

Ο Γαλλικός Τύπος στον απόηχο της καθέλκυσης του «Κίμωνα»: Αθήνα και Παρίσι σε κοινό βηματισμό για τους κινδύνους στη Μεσόγειο


Τελετή Καθέλκυσης της 1ης Ελληνικής FDI, ΚΙΜΩΝ. Photo via Twitter@Naval Group

Τη σύγκλιση απόψεων Ελλάδας και Γαλλίας αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη Μεσόγειο επισημαίνουν, με αφορμή τη χθεσινή τελετή για την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», σημερινά δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο».

Φρετάτες Belharra: Μην ακούτε τι λένε – Θα έχουν ECM και θα είναι… διαστημικό


Τι να έγραφαν δηλαδή οι Τούρκοι; Θα μας διαλύσει στον ηλεκτρονικό πόλεμο η Ελλάδα;

Διονύσης Αντωνέλλος

Naval Group: Έρχεται το γαλλικό αντιπυραυλικό σύστημα ανάλογης σχεδίασης με το αμερικανικό RAM;

Γιάννης Νικήτας

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το Πολεμικό Ναυτικό οπλικό σύστημα παρουσίασε η γαλλική Naval Group. Πρόκειται για έναν εκτοξευτή πυραύλων μικρού βεληνεκούς ικανούς να λειτουργούν ως αντιπυραυλικό σύστημα αντίστοιχης φιλοσοφίας και σχεδίασης με το αμερικανικό RAM. 

«Δεν περνάει τίποτε»: Οι Belharra δεν «κλείνουν» μόνο το Αιγαίο, κλείνουν την Ανατολική Μεσόγειο – Χάρτης


«Μέσα από την Τουρκία δεν περνάει τίποτα. Οτιδήποτε περνάει μέσα από τον πράσινο κύκλο καταρρίπτεται από Belharra και Rafale» δήλωσε ο αντιναύαρχος ε.α Γ. Εγκολφόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Τα εξοπλιστικά, η εξωτερική πολιτική και οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες


Εν μέσω των πανηγυρισμών για την επίσημη καθέλκυση της εντυπωσιακής νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού FDI HN “Κίμων” στη Λοριάν της Γαλλίας, στις ακτές του Ατλαντικού και του μουδιάσματος που κάθε αξιόλογο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκαλεί στην Τουρκία, έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας MIT, Χακάν Φιντάν να ρίξει το επόμενο του χτύπημα. Αυτή τη φορά στο μέτωπο της Κύπρου. Θέλει να βάλει χέρι στους υδρογονάνθρακες, χωρίς να λυθεί το Κυπριακό…

Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Οἱ καιροὶ εἶναι χαλεποί


Οἱ καιροὶ εἶναι χαλεποί

… ένας … λαγός που θολώνει τα νερά ως … μαλάκιο και μας θεωρεί … μηρυκαστικά

Αντιναύαρχος Πετράκης για Belharra: Η Άγκυρα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποκτήσει πλοία αντίστοιχων δυνατοτήτων (video)


Προϊόν συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας, αλλά και εξαιρετικά ισχυρών πιέσεων προς τη γαλλική πλευρά ήταν η απόκτηση των τριών Belharra, η πρώτη εκ των οποίων καθελκύστηκε χθες, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο ε.α. και επίτιμο αρχηγό ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη.

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ οι «πατριώτες» και οι υπερπατριώτες;


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η Yeni Safak είναι η πιο εθνικιστική και φιλοερντογανική εφημερίδα που υπάρχει στην Τουρκία. Δεν γράφει τίποτα χωρίς την έγκριση του Τ. Ερντογάν και ό,τι γράφει εξυπηρετεί τις απώτερες και αφανείς επιδιώξεις του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ζητήσω περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση


«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνομιλούν να συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο να συζητήσουμε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα. 

Στα Τίρανα ο Υπουργός Εξωτερικών για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ της Διαδικασίας του Βερολίνου


Στα Τίρανα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία.

Θύελλα αντιδράσεων για τη νέα σειρά «Krapopolis» που αφορά στον ελληνικό πολιτισμό – «Είναι υποτιμητική»


Η μεγαλύτερη οργάνωση ελληνοαμερικανικών αδελφοτήτων ζήτησε από την FOX να σταματήσει την παραγωγή

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Τι σημαίνει η συμφωνία της Ε.Ε. και ο «κανονισμός κρίσεων»


Νίκος Μελέτης

Ένα σημαντικό βήμα στη δεκαετή προσπάθεια της Ε.Ε. να διαμορφώσει κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αποτελεί η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών για τον Κανονισμό διαχείρισης κρίσεων.

Η ανατομία του επικίνδυνου τουρκικού εθνικισμού με αναφορές στην Ελλάδα: Ο περίφημος αναλυτής κάνει φύλλο και φτερό την κατοχική Τουρκία του μικρού “Σουλτάνου”


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered remarks at the TEKNOFEST Aviation, Space and Technology Festival at Çiğli Airport in İzmir. Photo via Turkish Presidency

Ο έγκυρος ιστότοπος War On The Rocks δημοσιεύει άρθρο του περίφημου αναλυτή Ryan Gingeras που επιχειρεί μια βαθιά και πολυεπίπεδη ανατομία του τουρκικού εθνικισμού.

Η Πολωνία προαναγγέλλει βέτο στη μεταρρύθμιση της ΕΕ για τη μετανάστευση


Η πολωνική ηγεσία διά στόματος του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ασκήσει βέτο στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, καταγγέλλοντας τις "υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου" στο κείμενο το οποίο συμφώνησαν οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Mελόνι από Γρανάδα: «Μας ενδιαφέρει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση»


Στη διαχείριση του μεταναστευτικού αναφέρθηκε εκ νέου με δηλώσεις της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από τη Γρανάδα της Ισπανίας όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα έχει διμερή συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, «προκειμένου να δούμε πώς θα κάνουμε βήματα προόδου».

Ανάλυση: Τι γυρεύουν το Ιράν και η Τουρκία στην Αφρική;


Οκτώβριος 4, 2023. Ελλάδα.

Η Τουρκία και το Ιράν επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην αφρικανική ήπειρο με διαφορετικούς στόχους.

Η «αστυνομία ηθών» του Ιράν ξυλοκοπεί άγρια μια κοπέλα - Δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ


Ιράν: Ο διευθύνων σύμβουλος του μετρό της Τεχεράνης, Μασούντ Ντορόστι, αρνήθηκε ότι υπήρξε «οποιαδήποτε σωματική σύγκρουση»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo: Γίνεται εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -Ζητά «στοχευμένες» κυρώσεις


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά «στοχευμένες» κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας «εθνοκάθαρση» την εγκατάλειψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους κατοίκους του.

Γεωργία: Μόνιμη ναυτική βάση στην Αμπχαζία σχεδιάζει η Ρωσία


Στόχος είναι να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας, δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αποσχισθείσας περιφέρειας της Γεωργίας.

Πούτιν κατά Δύσης: Οι ηγέτες της έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας


O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν την «υπό κατάρρευση ηγεμονία τους» στον κόσμο και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο πολύ η Δύση έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.