Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Άγνωστα αριστουργήματα της Θήρας σε ένα μνημειώδες έργο

Στον νέο τόμο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της Θήρας με άγνωστες τοιχογραφίες

Η «Προϊστορική Θήρα» είναι ο νέος τόμος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με συγγραφέα τον αρχαιολόγο  Χρίστο Ντούμα, έναν σπάνιο επιστήμονα, ο οποίος έχει ανασκάψει στο Ακρωτήρι για σχεδόν 5 δεκαετίες. Πρόκειται για τον δέκατο ένατο τόμο του εκδοτικού προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων» και καθώς δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα είναι αναρτημένος σε μορφή e-book και στις δύο γλώσσες στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσω του ιστότοπου www.latsis-foundation.org. Με αυτό τον τρόπο το Ίδρυμα υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα δωρεάν διανομής σε φορείς έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς το βιβλίο εκδίδεται και στην αγγλική γλώσσα.

Ο πρώτος χάρτης της Αμερικής αποκαλύπτει ένα τοπίο γεμάτο γοργόνες, γίγαντες, θαλάσσια φίδια και κανιβάλους

Για τους Ευρωπαίους του 16ου αιώνα, τα εδάφη που βρίσκονταν πέρα ​​από τον Ατλαντικό ωκεανό έκρυβαν θαύματα τόσο επικίνδυνα και άγνωστα – όπως ένας «Νέος Κόσμος» που φρουρείται από θαλάσσια τέρατα, κανιβάλους, και γίγαντες.

Ένας χάρτης κατασκευασμένος το 1562 από τον αξιότιμο χαρτογράφο Diego Gutiérrez και τον Ολλανδό χαράκτη Hieronymous Cock αναδεικνύει τις έκτακτες της Αμερικής αποκαλύπτοντας μια περιγραφή που συνδυάζει τη λαογραφία και την προπαγάνδα.

Μία ΑΡΧΑΙΑ ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ στον ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ; (Βίντεο)

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
ΠΗΓΗ diadrastika

Μία ακόμα δομή στην επιφάνεια του Άρη που πραγματικά δεν φαίνεται να είναι προϊόν της φύσης…
Μία ακόμη δομή, ανάμεσα σε πάρα πολλές άλλες, που μοιάζουν να είναι οι τελευταίοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος του κόκκινου πλανήτη, όταν κάποιοι κατοικούσαν εκεί…

Πανελλαδικά μπλόκα ετοιμάζουν οι αγρότες για τον Ιανουάριο -Αποφάσισαν κινητοποιήσεις - ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι περισσότεροι από 180 αγρότες, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των μπλόκων, στη Λάρισα.
Μετά από περίπου 2 ώρες, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν πανελλαδικά μπλόκα στις 23 Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως αναφέρει το onlarissa, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών.

Η αντιπαράθεση Αμερικής και Κίνας

Του Ν. Λυγερού

Ενώ στην Ευρώπη ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα δικά μας δεδομένα και θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι σημαντικό, πιο πολύ για λόγους συναισθηματικούς και πολιτιστικούς, η εκλογή του νέου προέδρου της Αμερικής δείχνει με αντικειμενικό τρόπο ότι η ουσιαστική αντιπαράθεση που υπάρχει γίνεται μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας. Η τελευταία θέλει να κρατήσει ανεμπόδιστη την επιρροή που έχει πάνω στους λεγόμενους γεωπολιτικούς δορυφόρους που ελέγχει μ’ έναν άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ιστορικές λεπτομέρειες

Στις σελίδες 162-162β
Του Ν. Λυγερού


Πιάσαμε τον έβδομο τόμο
της Eφημερίδας
την αρχαιότερη
ελληνική
εφημερίδα
που έχει διασωθεί
που εκδόθηκε
στη Βιέννη

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με χιόνια, παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες

ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ - ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ - ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΉ

Καιρός: Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό χιονιά, με την κυκλοφορία να γίνεται με δυσκολία σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τον υδράργυρο να δείχνει χαμηλές θερμοκρασίες!

Τουρκία: Έκρηξη σε λεωφορείο έξω από πανεπιστήμιο - 13 οι νεκροί - Το λεωφορείο μετέφερε στρατιώτες και πολίτες(Βίντεο -Φωτο)

Από την έκρηξη 55 άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση -Με το σταγονόμετρο γίνεται η ενημέρωση -Αναμένεται στην περιοχή ο Ερντογάν
Λίγες μόλις μέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 8:45 τοπική ώρα (7:45 ώρα Ελλάδας) σε δημόσιο λεωφορείο στην Πανεπιστημιούπολη της Καισάρειας στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας, 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.