Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Η Μάχη των Λεύκτρων

Στις 6 Ιουλίου 371 π.Χ., οι Θηβαίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και κατέλυσαν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.
Την άνοιξη του 371 π.Χ. συνεκλήθη στη Σπάρτη το συνέδριο των ελληνικών πόλεων, με στόχο την επίτευξη γενικής ειρήνης στον ελλαδικό χώρο. Ο εκπρόσωπος των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, ζήτησε να υπογράψει τη συνθήκη εξ ονόματος όλων των Βοιωτών. Η αξίωση αυτή του Επαμεινώνδα προσέκρουσε στην αντίδραση μεγάλου αριθμού συνέδρων, οι οποίοι κήρυξαν τη Θήβα «έκσπονδη», δηλαδή δεν τη συμπεριέλαβαν στη συνθήκη ειρήνης.

Παγκόσμια αγωνία: Απόψε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - (ΒΙΝΤΕΟ)

Απόψε ξεκινά η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και 13 ημέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης, όπως γνωστοποίησε δύτης που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σπήλαιο. «Δίνεται μάχη με τον χρόνο επειδή την Κυριακή θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά παραμένουμε θετικοί», δήλωσε ο Βέλγος δύτης Ben Reymenants στην νορβηγική εφημερίδα HLN.Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επιχείρηση τα παιδιά θα απεγκλωβίζονται ανά δύο.

Ολόκληρη η τροπολογία που σπάει τη Β’ Αθηνών και το υπόλοιπο Αττικής - Κατατέθηκε το κείμενο στη Βουλή

Κατατέθηκε με τροπολογία η ρύθμιση για την κατάτμηση της Β' Περιφέρειας Αθήνας και αυτή της Περιφέρειας Αττικής.
Με την τροπολογία σπάει σε τρεις τομείς η Β' Περιφέρεια Αθηνών.
Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο και το υπόλοιπο Αττικής ως εκλογική περιφέρεια.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς:

Επίθεση Ιβανόφ σε Ζάεφ με βαριές κουβέντες: Είναι ψεύτης, δεν αποδέχομαι τη συμφωνία των Πρεσπών - ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Φωτογραφία: EU
Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, με αφορμή μια τοποθέτηση του κ. Ζάεφ στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για το ποιοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, λαμβάνουμε ως μήνυμα ακόμα και από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση».

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής (06/07) η ΕΜΥ - Ποιες περιοχές θα πληγούν και πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία
Για μεταβολή του καιρού από αύριο Σάββατο (07-07-18) και από τα βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, προειδοποιεί με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Οι σκοπιανές δηλώσεις περί στρατού - Το Άρθρο 23 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Οι σκοπιανές δηλώσεις περί στρατού
Του Ν. Λυγερού

Δεν φτάνει που ο ΥπΕξ είναι πιο σκοπιανός από σκοπιανό αναγκάζεται να δικαιολογήσει τον Πρωθυπουργό της FYROM όταν αυτός μιλά για Μακεδονικό Στρατό, λέγοντας τελικά ότι η περίφημη Συμφωνία δεν είναι σε ισχύ, αφού δεν έχει κυρωθεί από τα δύο κράτη. Τότε γιατί είναι τόσο περήφανος για αυτήν την επιτυχία που δεν υπάρχει ακόμα; Τότε γιατί ο Πρωθυπουργός μιλά για ιστορική Συμφωνία, ενώ δεν είναι ακόμα σε εφαρμογή; Στην πραγματικότητα ούτε ο ΥπΕξ, ούτε ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μαζέψει τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό που έχει αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, διότι το μέλλον του εξαρτάται και από το δημοψήφισμα της FYROM, δεν μπορεί να περιμένει για να καλύψει τα νώτα της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το γελοίο του κομματισμού - Περί Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού

Το γελοίο του κομματισμού
Του Ν. Λυγερού

Όταν διαβάζουμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το Σκοπιανό συνειδητοποιούμε πόσο γελοίος μπορεί να γίνει ο κομματισμός για ν' αποδείξει ότι έχει δίκιο, ενώ ένας ολόκληρος λαός έχει επαναστατήσει εναντίον του. Όταν θεωρεί ότι η Συμφωνία είναι ιστορική μάλλον δεν βλέπει πόσο βαθιά θα τον πληγώσει η ιστορία. Νομίζει ότι έχει βρει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, ενώ αυτές με τη δική του έννοια υπήρχαν από το 1949.