Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

5 Ιανουαρίου 1913 - Η ναυμαχία της Λήμνου και η πανωλεθρία του Τουρκικού Στόλου (Είκονες)

Ο ήλιος έγερνε να βουτήξει στη θάλασσα καθώς το τελευταίο από τα τουρκικά πλοία εγκατέλειπε το Αιγαίο κι έσπευδε να χωθεί στα στενά του Ελλησπόντου: Τέσσερα θωρηκτά και οκτώ ελαφρά πολεμικά τσακισμένα, ντροπιασμένα και με την ουρά στα σκέλια, βιάζονταν να κρυφτούν κάτω από τα τηλεβόλα της ακτής. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1913 και η ναυμαχία της Λήμνου μόλις είχε τελειώσει. Στα 57 του χρόνια, ο υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καλούσε, από τη γέφυρα του θωρηκτού «Αβέρωφ», τα κανόνια να σιγήσουν κι άκουγε με υπερηφάνεια τις ιαχές των ανδρών του ελληνικού στόλου, που τον επευφημούσαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Την απόκτηση συλλογών για εννιά τάνκερ Αirbus A330 θέλει η Τουρκία… Θα το επιτρέψουμε ως ΕΕ;

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ πρόκειται να δημιουργήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της τουρκικής Αεροπορίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ιπτάμενων τάνκερ, των αεροσκαφών δηλαδή εναέριου ανεφοδιασμού. Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Tolga Ozbek αυτή την περίοδο η τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία THY για την αγορά εννιά επιβατικών αεροσκαφών τύπου Αirbus A330 και την μετατροπή τους στο 2ο Κέντρο Υποστήριξης και Συντήρησης Αεροσκαφών στην Καισάρεια (2st Air Supply and Maintenance Center), σε ιπτάμενα τάνκερ τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γηραιά KC-135R Stratotanker.

Ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων

Στη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας, συμφώνησαν Ελλάδα και Ισραήλ. Η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις δυο χώρες είναι αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια.

«H συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσουμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας και φίλο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία στην προώθηση αυτού του έργου και την έγκριση του από την ελληνική κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ

Ιταλική εφημερίδα: Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα

Στροφή υπέρ της Ελλάδας στις γεωπολιτικές συμμαχίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν βλέπει η ιταλική «Il fatto quotidiano», στη διαδικτυακή της σελίδα, σε ανάλυση του Francesco de Palo.

«Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα.

»Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale.

Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία υποχώρησε – Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι νόμιμη ή εφαρμόσιμη

Επιτυχία της Ελλάδας και της Αιγύπτου θεωρεί τη μεταξύ τους συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

«Η απόσυρση του Oruc Reis για έξι μήνες είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής. Δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε νόμιμο, ούτε εφαρμόσιμο να αυξάνεις την έκταση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ αφού την έχεις εντάξει στη θεωρία της ΑΟΖ σε έκταση 464.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», σημειώνει ο ίδιος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδης.

Να μην κάνουμε άλλο ένα λάθος με τις φρεγάτες – Καταγγελίες για περίεργες μεθοδεύσεις

Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αργοπορία και μεθοδεύσεις που συνδέουν το θέμα της προμήθειας των νέων φρεγατών με την εξυγίανση των ναυπηγείων

Πρόκειται για βαρύτατες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση μεθοδεύει τη διασύνδεση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την προμήθεια των νέων πολεμικών φρεγατών.

Στην ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής τονίζεται η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της προμήθειας φρεγατών, υπό το πρίσμα των σοβαρών εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο, ενώ αφήνονται υπαινιγμοί για την υπαναχώρηση της Ελλάδας από την προμήθεια γαλλικών φρεγατών, με “απότομη στροφή της κυβέρνησης στο πρόγραμμα νέας Φ/Γ για το ΠΝ τον περασμένο καλοκαίρι, που δεν έχει δικαιολογηθεί επισήμως”.