Σάββατο 27 Απριλίου 2013

” Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ “

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Από το mignatiou

Τα τελευταία δυο χρόνια έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για την ΑΟΖ και, ως συνήθως, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην εκφέρει μια γνώμη γι’ αυτό το τόσο λεπτό θέμα, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η ΑΟΖ και τι σημαίνουν τα αρχικά της. Υπάρχουν δύο απλές ερωτήσεις που κανείς δεν έχει κάνει:
  1. «Θα χρειαζότανε η Ελλάδα πρώτα      να ανακηρύξει και      μετά να οριοθετήσει την ΑΟΖ της      εάν γνώριζε ότι δεν υπάρχει ούτε μια      σταγόνα      υδρογονανθράκων στις θάλασσές της;»
  2. «Γιατί να ασχοληθούμε με το      θέμα της ΑΟΖ, όταν η      υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να      λύσει αντίστοιχα ζητήματα;»

Το Curriculum Vitae μιας βιβλιοθήκης



Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Θυμάμαι εκείνη την ημέρα που πρωτομπήκα στο σπίτι. Έφερα μαζί μου τη μυρωδιά από το βερνίκι πάνω στο ξύλο της κερασιάς. Έφερα και μυριάδες υποσχέσεις για το φως που θα κόμιζα στη ζωή των συγκατοίκων μου.
Δεν άργησαν να έρθούν και οι πρώτοι μου σύντροφοι: παιδικά παραμύθια και μικρές ιστορίες με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες. Τι χρώματα κι εκείνα! Μπόλιαζαν με ολόκληρο το ουράνιο τόξο τις παιδικές ψυχές.
Οι επόμενοι σύντροφοι μου – με σήμα την κουκουβάγια - που άρχισαν να καταφθάνουν μονότονα κάθε Σεπτέμβριο, είχαν λιγότερα χρώματα και περισσότερες απαιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν το «Αναγνωστικό», ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μια ολόκληρη διμοιρία πανομοιότυπων συντρόφων μ’ ένα πολλά υποσχόμενο τίτλο στο εξώφυλλο: Εγκυκλοπαίδεια!

Η πρώτη Ελληνίδα που πέταξε με F 104 και όχι μόνο!!! (Φωτογραφίες)

Το να πετάς μ΄ ένα F 104 της Πολεμικής Αεροπορίας ,δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Εξαιρετικό αεροσκάφος με πολλές “ιδιοτροπίες” που ο χειριστής του έπρεπε να ξέρει και να τις “σέβεται”.

Κι όμως μ΄ ένα τέτοιο αεροσκάφος πέταξε η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος σπάζοντας ταμπού πολλά. Η Ιωάννα Ηλιάδη ,συνάδελφος παλιά και καλή , είχε την τύχη να δοκιμάσει την εμπειρία μιας πτήσης με F 104. Τότε εργαζόταν στον Ριζοσπάστη και αργότερα στο Έθνος.

Βρέθηκε κομμάτι από αεροπλάνο που χτύπησε τους δίδυμους πύργους 12 χρόνια μετά

Κομμάτι ενός από τα δύο Boenig που είχαν χτυπήσει τους δίδυμους πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου το 2001, βρέθηκε χθες στο Μανχάταν. Το κομμάτι εντοπίστηκε ανάμεσα στα δύο κτήρια, χώρος που είναι πολύ στενός και για το λόγο αυτό, πιθανολογείται από τους ειδικούς ότι δεν είχε βρεθεί μέχρι τώρα. Ο ιδιοκτήτης ενός από τα δύο είχε ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος στο σημείο και έτσι η ανακάλυψη ήταν τυχαία.

Ο Πολ Μπράουν, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, ότι “Μέρος του συστήματος προσγείωσης, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από τα αεροπλάνα που χτύπησαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, βρέθηκε σφηνωμένο μεταξύ δύο κτιρίων στο κάτω Μανχάταν”, δε διευκρίνισε ωστόσο, το μέγεθος του κομματιού που εντοπίστηκε, αν και το NBC κάνει λόγω για 1,5 μέτρα.

Έγγραφο φωτιά της Γερμανικής ΚΤ "ξεσκεπάζει" την ΕΚΤ

Έντονες επικρίσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποφάσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνει σε έγγραφό της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.
 Στην δημοσιότητα επανέρχεται η διαμάχη της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκτασης 29 σελίδων, το οποίο διασφάλισε και δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Τρομακτικά τα σενάρια για ύφεση και ανεργία στη Κύπρο το 2014

- Τι προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ποιες προτάσεις εισηγείται
- "Η ΕΕ χρησιμοποίησε την Κύπρο για να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα"
- Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και όχι καταθέσεων

Βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία προβλέπει για την Κύπρο όχι μόνο για το 2013, αλλά και για το 2014, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καταθέτοντας παράλληλα τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Επικήρυξαν... τον Άδωνι Γεωργιάδη

Τον Άδωνι Γεωργιάδη έχουν βάλει στο στόχαστρο οι υπάλληλοι της Βουλής, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι θα απέλυε όλους μαζί τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ψήφισαν άλλο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.

Χθες, σύμφωνα με τα Νέα, κυκλοφόρησε στους διαδρόμους της Βουλής σημείωμα που αναφέρει τις επίμαχες δηλώσεις και περίπου… 

Νέα ένταση στις Σκουριές

Στην τοποθεσία Καλογερικό που βρίσκεται κοντά στις Σκουριές παραμένουν κάτοικοι της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις εργασίες που ξεκίνησε η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στο δάσος για τη διάνοιξη δρόμων.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για παράνομη υλοτόμηση και επισημαίνουν ότι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας τις σχετικές άδειες. "Ο κόσμος ανησυχεί για τον τόπο του, ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Λαγόντζος κάτοικος της περιοχής.

Στον αέρα οι πανελλαδικές

Στον αέρα απειλούν να τινάξουν τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι καθηγητές. Η ΟΛΜΕ προχωρά σε κινητοποιήσεις προαναγγέλλοντας μπαράζ απεργιών, ακόμα και μέσα στο Μάιο, οπότε και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι πανελλαδικές.

Αιτίες του νέου μετώπου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με την κυβέρνηση είναι μια σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς:

• Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ακόμα και κατά 25%, μέτρο που προγραμματίζεται να ισχύσει από το Σεπτέμβριο

Στόχος η ανατροπή του μνημονίου(Βίντεο)

Τη δέσμευση ότι εφόσον αναλάβουν την εξουσία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βγάλουν τη χώρα «από τη μέγγενη του μνημονίου» έδωσε ο Πάνος Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Υπάρχει κι αλλος δρόμος από το δρόμο του μνημονίου, από το δρόμο που μας οδηγουν οι διεθνείς τοκογλύφοι», τόνισε ο κ. Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο και θα εφαρμόσουν εφόσον αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Συνελήφθη ύποπτος για τη δολοφονία του 38χρονου στην Πάτρα

Συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου, στον Άγιο Δημήτριο Αθηνών ο Αλέξης Φράγκος, βασικός ύποπτος για την δολοφονία του Πάνου Τσίρκα το περασμένο Σάββατο στην οδό Ανθείας στην Πάτρα και αδελφός του δολοφονηθέντος, έξω από το "Μπιζού", Κωνσταντίνου Φράγκου.

Ο Αλέξης Φράγκος δεν προέβαλε καμία αντίσταση όταν οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας εισέβαλαν στο σπίτι στο οποίο κρυβόταν. Μαζί του βρίσκονταν και τρία ακόμα άτομα - ένας εξ αυτών Πατρινός, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού- οι οποίοι και συνελήφθησαν για υπόθαλψη εγκληματία και μεταφέρονται και αυτοί στην Πάτρα.

«Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου» Σάλος από το δημοσίευμα της «Welt» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ρεκόρ σχολίων από αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας “Die Welt” , ιδιοκτησίας του ομίλου που εκδίδει τη λαϊκή “Bild”, κατέγραψε άρθρο που αναφέρεται στην πιθανότητα η Γερμανία να πρέπει να καταβάλει στην Ελλάδα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο που συνοδεύεται με φωτογραφία ναζί αξιωματικών στην κατεχόμενη Αθήνα, με λεζάντα «οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας» αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή του κατοχικού δανείου αλλά και της κατηγορηματικής άρνησης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Κόντρα στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως κατεπείγοντος

Με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να εισάγει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή με κατεπείγουσα διαδικασία και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μιλούν για «επιβολή μνημονιακής τροϊκανής δημοκρατίας» ξεκίνησε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν σήμερα σε μια συνεδρίαση τις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,2 δισ. ευρώ και αύριο Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ο Ρουπακιώτης πετάει το «γάντι» και ο Μανιτάκης το κρύβει(Βίντεο)

Έξαλλος είναι και δεν το κρύβει ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον συνάδελφό και «ομογάλακτό» του από τη ΔΗΜΑΡ Αντώνη Μανιτάκη σχετικά με τη διάταξη που πήγε να περάσει για τους συμβασιούχους δημόσιου ιδιωτικού δικαίου.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτήρισε «τερατούργημα» τη διάταξη –που τελικά αποσύρθηκε- και δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν τον κάλεσε κανείς να τον ενημερώσει, αφού είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του σε εκπομπή του Mega, «ακούω τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, αλλά σας λέω πως ξέρω τι πρέπει να κάνω αν έρθει η ώρα». Ο υπαινιγμός περί ενδεχόμενης παραίτησής του ήταν προφανής, δεδομένου ότι η επίμαχη διάταξη απεσύρθη προς το παρόν αλλά θα επανέλθει ...μετά το Πάσχα και μάλιστα αυτή τη φορά στο υπουργείο του.
Τόσο ο Αντώνης Ρουπακιώτης όσο και ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης είναι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης που στηρίζονται από την ΔΗΜΑΡ και έχουν κονταροχτυπηθεί στο παρελθόν με το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου για τα παρανοϊκά και έκνομα πολλές φορές κελεύσματα της τρόικας.

Πήγε, είδε και απήλθε ο Κουβέλης στις Βρυξέλλες

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μόνο λόγια και ευχολόγια από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στις Βρυξέλλες, όπως έπραξε επανειλημμένως και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ 
Τον δρόμο που… χάραξε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι ζήλεψε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μετά και την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.
Για ποιον λόγο φέρουμε ως παράδειγμα τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο; Γιατί για τους καλά γνωρίζοντες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνηθίζει να κάνει τακτικά τέτοια ταξιδάκια δήθεν για επίσημες επαφές με ομολόγους του στο εξωτερικό (τα έκανε και από την θέση του υπουργού Οικονομικών) που στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάποιες χειραψίες on camera με γενικόλογες ευχές για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη...

Η Σφαγή της Κανδάνου(Βίντεο)

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ APOPIGADIFREEDOM

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
κ.κ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ!!! ΥΠΕΞ για δηλώσεις Αχμέτ Νταβούτογλου

Παρά το γεγονός των πρωτοφανών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινοβουλευτική ερώτηση περί κυριαρχικού καθεστώτος νήσων Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποφεύγοντας να απαντήσει στο ουσιαστικό ζήτημα των δηλώσεων αυτών προτίμησε τις γενικόλογες τοποθετήσεις.

Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

"ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ" ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΡΕΥΝΩΝ Α.Νταβούτογλου: "Δεν υπάρχει έγκυρη συνθήκη για το που ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου"!

"Mη έγκυρες" χαρακτηρίζει τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων με τα οποία τα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου, Τενέδου και ορισμένων βραχονησίδων περιήλθαν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή από το Κοτσάελι, Lütfü Türkkan.
Η ερώτηση αφροούσε για το καθεστώς το οποίο ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και αν αυτό διέπεται από τις συνθήκες της Λοζάνης του 1923  και των Παρισίων του 1946 (παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα), τόνισε ότι "το ζήτημα είναι θέμα ερμηνείας των σχετικών συνθηκών".
Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και σίγουρα είναι προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

"Βομβαρδίζουν" την κυβέρνηση έξι πρώην Α/ΓΕΝ με επιστολή-μπουρλότο στον Α.Σαμαρά

Έξι πρών Αρχηγοί ΓΕΝ με μια αιχμηρή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά, θέτουν μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας την οποία έχει επιβαρύνει η πολιτική της κυβέρνησης..
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφεται από τους επίτιμους Α/ΓΕΝ Λ.Βασιλικόπουλο, Ε.Λαγάρα, Ε.Στάγκα, Γ.Ιωαννίδη, Δ.Γούση και Κ.Χρηστίδη. Οι Αρχηγοί του επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πολιτική εξαθλίωσης που έχει επιβάλει η τρόικα και ζητούν αλλαγή της θέτοντας ζητήματα που άπτονται της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ΕΔ

Εξαφάνισαν τη Σάμο από το Google map...ΕΓΙΝΕ… ΘΑΛΑΣΣΑ!!!

Θάλασσα έγινε η Σάμος στην εφαρμογή της Goοgle map. Όπως μπορείτε να δείτε η Σάμος εξαφανίστηκε για να μεταμορφωθεί σε θάλασσα άγνωστο για ποιους λόγους. 

Αν και το περίγραμμα της νήσου φαίνεται όπως και οι ονομασίες εντούτοις λείπει το λευκό υπόβαθρο που να υποδεικνύει ότι πρόκειται για νησί και όχι για κάποια θαλάσσια έκταση.

Μικτά πρόσημα στην Wall, κέρδη στην εβδομάδα

Dow14.712,5511,75 0,08%  



  Nasdaq3.279,26-10,73 -0,33%  

H Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow να ενισχύεται οριακά μετά την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος παρά την πτώση τους σε χαμηλό τριών μηνών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Αντίθετα, Nasdaq και S&P 500 σημείωσαν μικρές απώλειες έπειτα από διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις καθώς τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αποδείχθηκαν κατώτερα των προβλέψεων.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow ενισχύθηκε 1,1%, ο S&P 500  σημείωσε άνοδο 1,7% ενώ Nasdaq κέρδισε 2,3%.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,2%. Η αμερικανική οικονομία βελτιώθηκε αισθητά από το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε αναπτυχθεί μόλις 0,4%. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,2% που αποτελεί το καλύτερο μέγεθος από τα τέλη του 2010. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 2,1% μετά από άλμα 13,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν 4,1% σε σύγκριση με πτώση 7,0% το προηγούμενο τρίμηνο.