«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς που δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα ως αντάλλαγμα της επιστροφής των Γλυπτών». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Ραπτάκης, σε άρθρο της εφημερίδας Daily Telegraph. Οι δηλώσεις του κ. Ραπτάκη έγιναν στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ανοίξει από τον Νοέμβρη στη Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη στο Λονδίνο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και την συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022
Γλυπτά Παρθενώνα: Νέα δεδομένα λόγω τεχνολογίας 3D πιστών αρχαιολογικών αντιγράφων
Το κλείσιμο του Κυπριακού αλά Τούρκα με εργαλείο τον EastMed!
Της Φανούλας Αργυρού
Non paper, East Med, Χόκσταϊν, τουρκικό ντοκιμαντέρ, χάρτης Μπάιντεν, και στη κορφή αγωγός μέσω Τουρκίας και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ κατεχομένων (ή προσάρτηση; ή ότι λάχει εφόσον τελικός προορισμός είναι η πλήρης τουρκοποίηση!) – το θέμα δεν είναι το φυσικό αέριο αλλά η περιφερειακή ηγεμονία της Τουρκίας.
Τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, παίχτηκε εις βάρος της Κύπρου και των ελληνικών συμφερόντων ένα κακοσκηνοθετημένο αλλά προ-συμφωνημένο θέατρο. Με γνωστούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους. Με στόχο να στριμώξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε βαθμό που να νομίζει ότι δεν έχει επιλογή από το να δεχθεί την τουρκική απαίτηση για δύο κράτη, πλήρης αναγνώριση, με μοιρασιά τόσο του νησιού όσο και των φυσικών της πόρων (ΑΟΖ). Με άλογο τον αγωγό EAST MED. Φτάνει να έχουν «έξυπνους και δεσμευμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής διένεξης…»
Οι ανορθογραφίες Τατάρ και η προβλεπτή αντίδραση της Λευκωσίας
Κώστας Βενιζέλος
Κάθε τρεις κουβέντες που έλεγε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μια αναφερόταν στην Τουρκία. «Μας στηρίζει η Τουρκία», «το λέγει και η Τουρκία», εμπιστεύεται μόνο την Τουρκία κλπ. Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» την Κυριακή, ο Τατάρ έδινε συνεχώς διαπιστευτήρια στην κατοχική δύναμη. Για να δηλώνει πιστός, πιστότερος όλων. Είναι σαφές πως είναι μεν πλήρως ελεγχόμενος και πιο πιστός και από τους πλέον στενότερους συνεργάτες στην αυλή του Ερντογάν, στην Άγκυρα, ωστόσο δεν τον υπολογίζουν και πολύ. Στα δύσκολα —που είναι του βεληνεκούς Τατάρ— επιστρατεύουν άλλους. Τον γκουρού της ντενκτασικής σχολής σκέψης Εργκιούν Ολγκιούν, που έχει ρόλο άτυπου διαπραγματευτή ενώ για τα πάντα κουμάντο κάνει ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Η κανονικότητα των κρίσεων
Γιώργος Θεοδωρίδης
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οι κρίσεις ήρθαν για να μείνουν, πρέπει μαζί τους να έρθουν για να μείνουν και οι λύσεις.
Σπάνια ξεκινώ κάποιο κείμενό μου απευθείας από το «ψητό». Οι περιστάσεις το απαιτούν όμως. Η διαχείριση κρίσεων, λοιπόν, ήρθε για να μείνει γιατί οι ίδιες οι κρίσεις ήρθαν για να μείνουν. Η πρόσφατη αποτυχία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα» δεν αφήνει πολλές… ελπίδες για βελτίωση της συνολικής εικόνας που αφορά στην ευρύτερη κρατική απόκριση σε ακραία φαινόμενα. Ωστόσο, πρέπει ορισμένες αλήθειες να επισημανθούν.
Charles de Gaulle: Η γαλλική ναυαρχίδα αναχωρεί σήμερα για την αν. Μεσόγειο με πάνοπλη συνοδεία
Το ταξίδι του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει τρεις μήνες και οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις
Χάθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό η προοπτική για βλήματα κρουζ MdCN;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η σύμβαση για την προμήθεια 3 φρεγατών FDI HN πρόκειται να υπογραφεί σύντομα ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση προτάσεων για την νέα κορβέτα που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Καθώς κατά τα φαινόμενα οι επιλογές συστημάτων και η σύνθεση οπλισμού των φρεγατών έχουν οριστικοποιηθεί, δεν παύει κατά καιρούς να απασχολεί κάποια μέσα το ζήτημα της μη προσθήκης του Ναυτικού Βλήματος Πλεύσεως (MdCN) στην ισχύ πυρός τους. Από κάποιους, θεωρείται μεγάλη υποχώρηση το χάσιμο της ευκαιρίας για απόκτηση της σχετικής ικανότητος από το ΠΝ.
ΚΟΡΒΕΤΕΣ για το Πολεμικό Ναυτικό: Νέα “κατάσταση AUKUS” εν όψει! ΗΠΑ και Γαλλία… στα θαλάσσια “χαρακώματα”
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρίας η οποία
"Πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό για ριζικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία- Το νέο μοντέλο λειτουργίας
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Σε ποιό κτίριο θα γίνεται ο συντονισμός
Ενα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για την Πολιτική Προστασία προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πατώντας πάνω στις αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί επί Νίκου Χαρδαλιά, ενώ συνεχίστηκαν και εμπλουτίστηκαν επί Χρήστου Στυλιανίδη.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ακραία καιρικά φαινόμενα), με ένα ενιαίο κέντρο εποπτείας, συντονισμού και γρήγορης λήψης αποφάσεων.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξετάζουμε το αίτημα της Τουρκίας για F-16, εφαρμόζουμε τις κυρώσεις για τους S400
«Το υπουργείο (Εξωτερικών) γνωρίζει ότι η Τουρκία υπέβαλε Επιστολή Αίτησης στο υπουργείο
Δύση-Ρωσία: Τα “τυφλά σημεία” μίας ιστορικής σχέσης
Ανδρονόπουλος Μάκης
Διαβάζοντας την ανάλυση του καθηγητή Κώστα Γρίβα “Το Ουκρανικό μικραίνει την Ευρώπη και δημιουργεί ‘ΥπερΑσία’” δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς την αβάσταχτη ελαφρότητα των Αμερικανών, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στη Ρωσία στον μετα-κομμουνιστικό κόσμο, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο μέσα από τρεις παραμέτρους: την δυτική βούληση για λεηλασία, την υποκρισία και το ψυχαναλυτικό πλέγμα έναντι αυτής.
Πρόκειται για τρεις παράγοντες που οδηγούν την Δύση σε μια γεωπολιτική γκάφα ολκής.
Γιατί ο Ερντογάν πηγαίνει στο Κίεβο
Του Κώστα Ράπτη
Επίσκεψη στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να έχει ο ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, με στόχο, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, την διατήρηση των εντάσεων στην περιοχή και την αποτροπή των εντάσεων.
Πρόκειται για την νέα προσπάθεια του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας να παρεμβληθεί στην ρωσο-ουκρανική κρίση, με "όπλο” τις καλές σχέσεις που διατηρεί τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα.
Όταν οι ελέφαντες παλεύουν, το χορτάρι είναι που υποφέρει… Ρωσία εναντίον Αμερικής για την Ουκρανία στον ΟΗΕ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι τους συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε σενάριο. Θα ανταποκριθούμε, τόνισε, στους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ρωσικές ενέργειες για όλους μας.
«Εάν η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.