Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Μόνο 7 επιζώντες Άραβες… Οι Βυζαντινοί εκδικούνται στην Σικελία

Η μάχη στο Καλταβουτούρο της Σικελίας είναι μια από τις λιγότερο γνωστές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και από τις πλέον καταστροφικές για τους Άραβες αντιπάλους της.

Το αραβικό εμιράτο των Αγλαβιδών εκτεινόταν στην σημερινή Λιβύη και Αλγερία. Είχε δε επεκταθεί και στην Σικελία. Το 880 μ.Χ. οι Βυζαντινοί πέτυχαν μεγάλη νίκη κατά θάλασσα κατά των Αράβων. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ ο Μακεδόνας αποφάσισε να επιχειρήσει αντεπίθεση στην Σικελία.

Πύραυλος του Ιράν κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό Boeing 737!

Διαστάσεις «θρίλερ» παίρνει η αεροπορική τραγωδία - Τι αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές αμερικανικές πηγές για τη συντριβή του αεροπλάνου
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Αμερικανικού πενταγώνου, που επικαλείται τo Νewsweek αλλά και το CBS, η πυραυλική άμυνα του Ιράν έπληξε κατά λάθος το ουκρανικό Boeing 737 αεροπλάνο με τους 176 επιβάτες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας εκ των δύο πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, πιθανότατα TOR M1 ή τύπου TOR M1, εκτοξεύτηκαν από τους Ιρανούς και χτύπησαν το Boeing που έκανε το δρομολόγιο Τεχεράνη-Κίεβο.

Βουλή των Κοινοτήτων: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο υπερψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που περιέχει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, σηματοδοτώντας το πιο καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.  Με 330 ψήφους υπέρ και 231 εναντίον, οι βουλευτές έδωσαν την έγκριση ώστε η Συμφωνία Αποχώρησης να γίνει νόμος του κράτους και η Βρετανία να αποχωρήσει επιτέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.
 
Το νομοσχέδιο μεταφέρεται πλέον στη Βουλή των Λόρδων και μόνο αν τροποποιηθεί, θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αλλιώς, θα γίνει νόμος του κράτους και ένα σήριαλ τριών και πλέον ετών θα λάβει τέλος.

Η 5μερής στο Κάϊρο προκάλεσε νευρικότητα στην Άγκυρα-Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την ομόφωνη απόφαση των κρατών που συμμετείχαν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ιταλίας και Γαλλίας στο Κάιρο, ότι οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι άκυρες και χωρίς ισχύ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου, Ιταλίας και Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή όπλων στη Λιβύη συνιστά

Ύπουλο σχέδιο: Η Τουρκία προσπάθησε να βάλει στο ΝΑΤΟ την συμφωνία με την Λιβύη

Οι Τούρκοι το τραβάνε σε κάθε επίπεδο. Την Τετάρτη (08/01/2020) στη συνεδρίαση των επισήμων αντιπροσωπειών που έγινε στο ΝΑΤΟ υπό τον γ.γ. του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ για πρώτη φορά στα χρονικά της συμμαχίας προσπάθησαν εμμέσως πλην σαφώς να θέσουν θέμα για αποδοχής του μνημονίου που έχουν υπογράψει με την Λιβύη.
Ο Τούρκος πρέσβης στην τοποθέτηση του είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ ανήσυχη και θέλει να έχει λόγο σε όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά έχει κοινά σύνορα με όλα τα εμπλεκόμενα σε κρίσεις κράτη υπονοώντας ότι έχει κοινά σύνορα θαλάσσια με την λΛιβύη στην βάση της συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία παράγει νερό από τον αέρα

Η Genny, η ισραηλινή καινοτόμος συσκευή οικιακής χρήσης που παράγει νερό από τον αέρα, ονομάστηκε Προϊόν Ενεργειακής Απόδοσης Καταναλωτών της Χρονιάς στα βραβεία Smart Home Mark of Excellence για το 2020 στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας την Τετάρτη. Πρόκειται για μια σειρά βραβείων που αναγνωρίζει ετησίως τις κορυφαίες καινοτομίες της βιομηχανίας της τεχνολογίας.
Δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική εταιρεία Watergen που εδρεύει στο Rishon Lezion. Το σύστημα χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία ανταλλαγής θερμότητας και παράγει έως και 30 λίτρα πόσιμου νερού στο σπίτι ή το γραφείο σας κάθε μέρα  εξαλείφοντας τα απόβλητα που προκαλούνται από το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2019 - ᾿Ιούνιος 2020

Τρίτος κύκλος· «Τὸ Τυπικὸν τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας»
᾿Αφιέρωμα στὰ 200 χρόνια (1820-2020) ἀπὸ τὴν γέννησι τοῦ Γ. Βιολάκη

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

῾Η τρίτη διάλεξι τοῦ 3ου κύκλου τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» θὰ πραγματοποιηθῇ στὸ βιβλιοπωλεῖο τῶν ᾿Εκδόσεων Ν. Παναγόπουλος (διεύθυνσι· Χαβρίου 3 καὶ Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα ᾿Αθηνῶν, τηλ. 210-322.4819),
— τὴν Τετάρτη 15 ᾿Ιανουαρίου 2020, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ θέμα·
῾Η συμβολὴ τοῦ Πρωτοψάλτου Κωνσταντίνου
στὸ Τυπικὸν τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας