Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Διονύσιος Συρακουσών: Το ελληνικό “πυροβολικό” τσακίζει τους Καρχηδόνιους

Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. οι Έλληνες της Σικελίας πολεμούσαν για μια ακόμη φορά κατά των προαιώνιων αντιπάλων τους, των Καρχηδονίων. Ο Διονύσιος των Συρακουσών, αυτή τη φορά επιθυμούσε να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ελληνικές δυνάμεις. Πέραν όμως των κλασσικών όπλων οι μηχανικοί του Διονυσίου επινόησαν ένα νέο όπλο, τον καταπέλτη.

Εφευρέτης του κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο διάσημος στρατηγός και μηχανικός Αρχύτας ο Ταραντίνος, ο οποίος κατασκεύασε και την πρώτη πτητική μηχανή του κόσμου.

Toυρκικά ΜΜΕ: ''Πρόκληση η παρουσία ελληνικού φυλακίου''

Η τουρκική εθνικιστική ρητορική δεν έχει τέλος κατά της χώρας μας, ενώ είναι πασιφανές ότι το Καστελόριζο και τα γειτονικά του νησάκια έχουν μπει στο στόχαστρό τους.
Τώρα θεωρούν ως πρόκληση την παρουσία ελληνικού φυλακίου με ραντάρ στο Καστελόριζο, την στιγμή που ο τουρκικός στρατός για παράδειγμα στο νησί Τσαβούς δίπλα ακριβώς από τα Ίμια, έχει τοποθετήσει ένα μεγάλο ραντάρ και διαθέτει εγκαταστάσεις επιπέδου λόχου πεζικού με διάφορα οπλικά συστήματα.  

Νέα φωτιά τώρα στη Μόρια: Καίγονται σκηνές – Φεύγουν τρέχοντας οικογένειες - Νέος συναγερμός στην περιοχή(Βίντεο)

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Μόρια. Σύμφωνα με τις εικόνες αλλά και τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, καίγονται σκηνές ενώ οικογένειες έτρεχαν να σωθούν.

 Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική και δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο.

«Την καταστροφή στη Μόρια μπορούσε κανείς να προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια»

Bloomberg: Ηλ. ενέργεια από Αίγυπτο προς Ευρώπη μέσω Κύπρου

Η Αίγυπτος αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, και σκοπεύει να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου EuroAfrica Interconnector, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη του στο διεθνής πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του εθνικού ταμείου ανάπτυξης της Αιγύπτου, Ayman Soliman, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και προσβλέπει προς τις βόρειες χώρες που διψούν για ηλεκτρική ενέργεια ως πιθανούς πελάτες.

O διεθνής Τύπος για την καταστροφή στη Μόρια

Πρωτοσέλιδη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα αποτελεί η καταστροφή στο καμπ της Μόριας, που άφησε χιλιάδες ανθρώπους άστεγους

Στην τεράστια καταστροφή στο καμπ της Μόριας αναφέρονται με δημοσιεύματά τους μερικά από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ειδησεογραφικά Μέσα.

Πρώτη είδηση η καταστροφή για το BBC: Η φωτιά καταστρέφει το μεγαλύτερο ΚΥΤ στην Ελλάδα τιτλοφορείται η είδηση στην πρώτη σελίδα του βρετανικού δικτύου. "Σχεδόν 13.000 μετανάστες ζουν στο καμπ- αριθμός τετραπλάσιος της χωρητικότητάς του".

Τουρκικό UAV στον αέρα μόλις ξεκίνησε η φωτιά στη Μόρια

Μόλις η φωτιά ξέσπασε στη Μόρια, ένα τουρκικό UAV άεχισε να πετά απέναντι από  τη Λέσβο. Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν όλη την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στη νύχτα, με την εικόνα που μετέδιδε το uav. Το πως ξεκίνησε η φωτιά στη Μόρια είναι ένα ερώτημα που απασχολεί και γι΄ αυτό στη σύσκεψη στο Μαξίμου είχε κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ.
Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σάββας Καλεντερίδης: Δεν έχει δικαίωμα η Τουρκία να μιλάει για στρατιωτικοποίηση του Καστελλορίζου – Βρώμικος ο ρόλος Στόλτεμπεργκ, Μπορέλ, Μισέλ, Μέρκελ(Βίντεο)

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο Σάββας Καλεντερίδης στο Νίκο Χατζηνικολάου, μιλώντας στο Κεντιρκό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναφέρθηκε στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και του Καστελλορίζου, αλλά και στην παγίδα που έστησε η Τουρκία με πρόσχημα τον “διάλογο”, για να αποφύγει τις κυρώσεις.


Μάλιστα υπογράμμισε ότι στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτεμπεργκ,

Τι διαπραγματευόμαστε;

Του Άγγελου Συρίγου
Από το syrigos
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 08/09/2020

Σε μία εποχή όπου όλη η διεθνής κοινότητα ομνύει στη φράση «μη μαλώνεις! συζήτησε» [do not fight! talk!]

είναι αστείο και να συζητάμε ότι δεν θέλουμε διάλογο με Τουρκία.

Ο διάλογος βεβαίως είναι το πρώτο στάδιο που πρέπει να διακρίνεται από το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Στο στάδιο του διαλόγου συμφωνούνται οι όροι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή το επίπεδο των διαπραγματευτών (π.χ. θα επαναληφθεί το σχήμα των διερευνητικών συνομιλιών;)