Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ – ο «Λυκούργος» της ΕΟΚΑ

Της ΚΑΡΟΛ ΓΡΙΒΑ

Ο Θεός και η Πατρίδα με καλούν , πατέρα. - Ζητώ την ευχή σου
Μάρκος Δράκος

18 Ιανουαρίου 1957, 55 χρόνια πέρασαν απο εκείνη τη μέρα ... όπου γράφτηκε με χρυσά γράμματα το όνομα ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ στην ενδοξότερη σελίδα της Ελληνικής μας Ιστορίας. Εκεί που η ελληνική περηφάνια , αψηφούσε κάθε κίνδυνο, εκεί που η παλικαριά αψηφούσε κάθε είδους φόβου και μετατρεπόταν σε αποφασιστικότητα και αγώνα, αναδεικνύοντας μέχρι και σήμερα πρότυπα ηρώων για τις παρούσες αλλά και τις μέλλουσες γενεές.

Ο Μάρκος Δράκος αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή μορφή στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.
Δεν λύγισε ούτε για ένα λεπτό απο φυλακίσεις και βασανιστήρια!

Ο «Λυκούργος» όπως τον φώναζαν διακρινόταν για την ανδρεία και την πίστη του στο Θεό. Γνώριζε πολύ καλά πως η ελευθέρια ήθελε αρετήν αλλά και τόλμην.

Η Σμύρνη των Ελλήνων

Της Ευαγγελίας Κ. Λάππα,

Η Σμύρνη είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές πόλεις, της αρχαίας και της Ελληνιστικής εποχής της Μικράς Ασίας, από την ίδρυσή της ως και τα νεότερα χρόνια.

Η ανάπτυξή της σε όλες τις εποχές οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, την ενδοχώρα και το λιμάνι της, παράγοντες που την ευνόησαν. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως μια από τις πόλεις που διεκδικούσαν την καταγωγή του Ομήρου. Οι μυθικές παραδόσεις αναφέρουν ότι ιδρύθηκε από την αμαζόνα Σμύρνα ή Σμύρνη ή από τον Θησέα. Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν το ιστορικό πυρήνα του μύθου.

RAFALE F3R στην Τανάγρα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης: Η μεγάλη ημέρα της άφιξης επιβάλλει… και περίσκεψη για την άμυνα

Η ανυπομονησία για την ώρα που τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale F3R της Dassault Aviation πλησιάζει. Δεν είναι λίγοι που μετρούν αντίστροφα τις ώρες για τη μεγάλη στιγμή. Τον ενθουσιασμό συμμερίζονται από τον απλό πολίτη ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης μέχρι την πολιτική ηγεσία. Όμως, μια ψύχραιμη προσέγγιση αυτής της πραγματικά μεγάλης στιγμής για την Πολεμική Αεροπορία, επιβάλλει περίσκεψη. Τί έχει γίνει, πώς έχει γίνει, τί πρέπει να ακολουθήσει… Οι εμβληματικές κινήσεις επανεξοπλισμού μετά από υπερδεκαετή απραξία, είναι λογικό να γεμίζουν με αισιοδοξία όσους τουλάχιστον έχουν συναίσθηση της σημασίας που έχει η στρατιωτική διάσταση της αποτροπής.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Κάποιοι στην Πολεμική Αεροπορία είναι συγκινημένοι, καθώς μέχρι πρότινος έβλεπαν τη διασπορά

F-35: Η Ελλάδα είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος του NATO για να αποκτήσει τα μαχητικά

Κατά την διάρκεια συζητήσεων για την πιθανή απόκτηση των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία και η Φινλανδία, το αμερικανικό Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, παρέμεναν «σιωπηλές». Παράλληλα όμως, οι στρατηγικές σκέψεις και εικασίες σχετικά με την αποτρεπτική δύναμη του NATO απέναντι στη Ρωσία πολλαπλασιάζονταν.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν σχέδια για την απόκτηση μαχητικών

Χείρα βοηθείας Μακρόν στην Ελλάδα για ελαστικά πλεονάσματα λόγω υψηλών αμυντικών δαπανών

Νίκη Παπάζογλου

Την ελληνική προσπάθεια για πιο χαμηλά πλεονάσματα από το 2023 στήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν, στην τριτολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ελλάδα και στην πολύ υψηλή δαπάνη που επωμίζεται λόγω των αμυντικών δαπανών, ένα από τα πεδία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητά αλλαγή στο τρόπο «καταμέτρησης» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σε επίπεδο ΕΕ.

Μιλώντας για την ανάγκη επενδύσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει επωμιστεί μεγάλο μέρος των δαπανών άμυνας παρότι συμβάλλει στην συλλογική ασφάλεια».

Αυξάνει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στην Περιφέρεια Ντονιέτσκ της Ουκρανίας

Θρασύβουλος Ευτυχίδης
Διεθνολόγος, Οικονομολόγος

Είναι η πρώτη φορά που θα επισημάνω ως ΠΙΘΑΝΟ τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου – τοπικού αρχικά χαρακτήρα – σύγκρουσης στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες:

– οι ουκρανικές Αρχές από προχθές μοιράζουν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ όπλα στους επονομαζόμενους «βετεράνους» της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου, του 2013 και τους προωθούν ανατολικά.

Ο άξονας συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας και οι κίνδυνοι για τη Δύση

Η Ασιατική προσέγγιση που θέτει εν κινδύνω τα θεμέλια της Δυτικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας έχουν εισέλθει σε ένα πολυεπίπεδο στάδιο επίρρωσης. Ήδη από τα μέσα τις δεκαετίας του 1980 οι δύο χώρες είχαν αρχίσει να έρχονται σε μια συννενόηση που, ιδιαιτέρως από το 2014 μέχρι και σήμερα, τις έχει φέρει σε στενότατη επαφή.

Η συνεργασία τους εκτείνεται σε θέματα που άπτονται πολιτικής, οικονομίας, τεχνολογίας, στρατού και ενέργειας, ενώ το 2019, Πεκίνο και Μόσχα προχώρησαν στην αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων, μέσα στα πλαίσια μιας ″Περιεκτικής Στρατηγικής Συνεργασίας και Συντονισμού για την Νέα Εποχή”.

Τουρκία: «Μην τον βάλετε να μιλήσει στη Βουλή!»

Σε μια διαδικασία όπου η Τουρκία και το Ισραήλ κινούνται προς την εξομάλυνση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Γιτσχάκ Χέρτζογκ μπορεί να έχει μια επίσκεψη στην Τουρκία», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η δήλωση αντιμετωπίστηκε με οργή. Η πιθανότητα να έρθει στην Τουρκία ο πειρατής πρόεδρος του σιωνιστικού ισραηλινού καθεστώτος, Χέρτζογκ, έφερε στο νου μας μια άλλη επίσκεψη το 2008.

 Όπως θυμόμαστε, ο τότε Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ήρθε στην Τουρκία και έδωσε ομιλία στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πώς η Ευρώπη δεν θα ξαναβρεθεί να "ικετεύει" για φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα

Του Julian Lee

Η Ευρώπη ανέθεσε με υπεργολαβία την ενεργειακή της ασφάλεια στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Εάν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας έχουν λάβει κάποιο μάθημα από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας του τρέχοντος χειμώνα, θα έπρεπε να είναι ότι χρειάζονται μια νέα δέσμη κανόνων οι οποίοι να διέπουν την αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Άμυνα. Απαραίτητη μια συνολική μεταρρύθμιση

Του Παναγιώτη Γκαρτζονίκα,
Αντιστράτηγος ε.α., Διευθυντής στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό «ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΝ»
και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τα τελευταία χρόνια, εδώ και δεκαετίες μάλλον, ακούγεται συχνά η λέξη μεταρρυθμίσεις. Τα πεδία στα οποία αναφέρονται συνήθως οι μεταρρυθμίσεις είναι η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση. Και όντως, παρά τις συζητήσεις, μελέτες, διακηρύξεις αλλά και την πρόσφατη οικονομική κρίση, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει στη χώρα μας και η συζήτηση συνεχίζεται. Κρίνουμε ωστόσο ότι ένας χώρος στον οποίο εξίσου, αν όχι περισσότερο, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, είναι ο χώρος της άμυνας.

Ανακοίνωση Άρδην: Το ενεργειακό, κλειδί για την οικονομία και την εθνική στρατηγική

Ανακοίνωση του Άρδην

Η κρίση στις τιμές της ενέργειας κινδυνεύει πολύ σύντομα να επεκταθεί σε όλη την οικονομία και να γονατίσει την Ελλάδα που ήλπιζε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης. Καθημερινά δε αποδεικνύεται το «αλαλούμ» της ευρωπαϊκής και ελληνικής στρατηγικής της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης». Τόσο από τον κίνδυνο έλλειψης ενεργειακών πόρων σε περιόδους αιχμής –όπως στο βαρύ χειμώνα ή στις περιόδους καύσωνα-, λόγω των χαμηλών ενεργειακών αποθεμάτων στην Γηραιά Ήπειρο που σήμερα ανέρχονται μόλις στο 52% της συνολικής ικανότητας. Όσο και από την τεράστια άνοδο του κόστους της ενέργειας.

Το κλειδί στο ενεργειακό ζήτημα, από την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση

EastMed και ΗΠΑ

Αλέξανδρος Ν. Ζήνωνας   

Αρχές του 2014, αν θυμάμαι καλά, με επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της EDISON, ενός από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, ευρωπαϊκός ενεργειακός κολοσσός, για να μου παρουσιάσει το σχέδιο (project) του EastMed. Όχι ασφαλώς τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές, για τις οποίες ούτε τις απαραίτητες γνώσεις είχα, ούτε την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, αλλά τις πολιτικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Συγκέντρωσα τις απορίες και τα ερωτήματά μου, έχοντας μελετήσει όσα, λίγα, στοιχεία είχαμε τότε στη διάθεσή μας:

Η Ουάσιγκτον πρέπει να ξεκαθαρίσει αν προτιμά -αντί του EastMed- ένα αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξη της στον αγωγό EastMed.

Παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη που είχαν δώσει τότε οι Αμερικανοί δεν ήταν οικονομική, η απόσυρσή αυτής της υποστήριξης, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς ενώ δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις και ο ίδιος ο ‘Αμος Χόκσταϊν, ο αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δεν απαντήθηκε ένα βασικό ερώτημα:

Κωνσταντίνος Φίλης, Σύστημα αντιμετώπισης των Τουρκικών Drone χρειάζεται η χώρα μας(Βίντεο)

Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι αναγκαία λόγω της Τουρκικής προκλητικότητας δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και το ραδιόφωνο του Real FM 

Ο καθηγητής τονίζει ότι με βάση και τη γνώμη των ειδικών το Rafale δίνει στην χώρα μας μια υπεροπλία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Διευκρινίζει δε ότι "Τα Rafale δεν είναι για αναχαιτίσεις. Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε" τονίζοντας ότι λειτουργεί σαν αποτροπή για τυχόν Τουρκικά σχέδια μιας και οι γείτονες αντιλαμβάνονται την ζημιά που μπορεί να τους κάνει η χώρα μας 

Ι. Μάζης για Rafale - Τουρκικά drones - EastMed // Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)


                             Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας

 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης, 

στον Focus 103.6 FM (20-01-2022).

Πηγή: Focus 103.6 FM