Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

F-35: Η Ελλάδα είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος του NATO για να αποκτήσει τα μαχητικά

Κατά την διάρκεια συζητήσεων για την πιθανή απόκτηση των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία και η Φινλανδία, το αμερικανικό Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, παρέμεναν «σιωπηλές». Παράλληλα όμως, οι στρατηγικές σκέψεις και εικασίες σχετικά με την αποτρεπτική δύναμη του NATO απέναντι στη Ρωσία πολλαπλασιάζονταν.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν σχέδια για την απόκτηση μαχητικών

F-35 είναι εντυπωσιακός και τροφοδότησε την άποψη ότι το αεροσκάφος θα γίνει το μαχητικό stealth του «ελεύθερου κόσμου». Έχει ενδιαφέρον για τον δυτικό κόσμο, ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα εξοπλιστεί με τα συγκεκριμένα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Η Ελλάδα, στις 19 Ιανουαρίου 2022, παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία. Παρ΄όλα αυτά, η χώρα έχει στείλει επίσημο αίτημα στο Πεντάγωνο να αγοράσει έως και είκοσι τέσσερα F-35. Εδώ και αρκετά χρόνια, το ζήτημα μιας αγοράς F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δημιουργήσει αμέτρητες συζητήσεις, που αμφισβητούν την οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας για μια τέτοια κίνηση, αλλά και αν η Lockheed Martin έχει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα να τα κατασκευάσει.

Μια αναφορά του 2020 στο περιοδικό Air Force Magazine ανέδειξε την πιθανότητα η Ελλάδα να αγοράσει μεταχειρισμένα F-35 προκειμένου να τα αποκτήσει πιο γρήγορα ή να εξοικονομήσει χρήματα. Ανεξάρτητα από το πώς ή πότε θα διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, η προοπτική ενός στόλου ελληνικών F-35 εγείρει πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη στάση και τις δυνατότητες του NATO.

Πως «άνοιξε» η Τουρκία τον δρόμο για τα ελληνικά F-35

Η επιλογή της Φινλανδίας, η οποία «πλησιάζει» όλο και περισσότερο την Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάνει μια πιθανή ελληνική δύναμη F-35 να φαίνεται πιο πιθανή και «ελκυστική». Για παράδειγμα, μια δύναμη φινλανδικών, πολωνικών και ελληνικών stealth μαχητικών θα μπορούσε να σχηματίσει μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει στην αποτροπή της Ρωσίας.

Τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούσαν να «απειλήσουν» τη Ρωσία από το νότο, ενώ τα φινλανδικά και πολωνικά F-35 θα μπορούσαν να καλύψουν τον βορρά και το κέντρο. Μια «νότια» δύναμη F-35, με έδρα την Ελλάδα, θα μπορούσε επίσης να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα και να βοηθήσει στην άμυνα των βασικών ανατολικών συμμάχων, όπως η Ρουμανία.

Η ανάγκη αποτροπής της Ρωσίας δεν είναι, όμως, ο μόνος λόγος για τον οποία η απόκτηση των μαχητικών από την Ελλάδα είναι επιθυμητή. Τα ελληνικά αεροσκάφη θα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τη Μέση Ανατολή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις στην περιοχή. Με την Τουρκία να έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, τα ελληνικά stealth μαχητικά θα μπορούσαν «να ανοίξουν τον δρόμο» για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Η ελληνική αεροπορική δύναμη, λόγω εγγύτητας, θα μπορούσε να απειλήσει το Ιράν και να αποτρέψει την επιθετικότητά του προς τη Δύση. Επιπλέον, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να προσφέρουν συμμαχική υποστήριξη στη δύναμη των F-35 του Ισραήλ, παρέχοντας επιπλέον αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στον IDF. Η Ελλάδα είναι μοναδικά κατάλληλη για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του F-35.

Με πληροφορίες από: National Interest / Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου