Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν σήμερα, το 1834, η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας - Πώς πήραν την απόφαση - ΕΙΧΕ ΜΟΛΙΣ 7.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (Εικόνες & Βίντεο)

Η Αθήνα τότε/Φωτογραφία: mixanitouxronou
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834 ο Όθωνας, μετά από παρότρυνση του πατέρα του, Λουδοβίκου, ο οποίος λάτρευε την αρχαία Ελλάδα, αποφάσισε ότι νέα πρωτεύουσα της Ελλάδας θα γινόταν η Αθήνα.
Η απόφαση για τον ορισμό της μελλοντικής ελληνικής πρωτεύουσας, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προσωπικότητες της εποχής, πολιτικοί, αλλά και εξειδικευμένοι επιστήμονες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κ.α.) πήραν μέρος στη συζήτηση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις εξελίξεις και την τελική απόφαση. Οι πόλεις που προτάθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η Κόρινθος, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Άργος, καθώς και το Ναύπλιο, η μέχρι τότε πρωτεύουσα της χώρας.

Το σποτ του Ζάεφ για το δημοψήφισμα: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θέλουμε Ευρωπαϊκή Μακεδονία» (Βίντεο)

Διαφημιστικό σποτ υπέρ του «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Στο βίντεο απαθανατίζεται η καθημερινότητα των Σκοπιανών, ενώ νέοι αναλύουν στην κάμερα τα επιχειρήματά τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Στη ζωή όλοι κάνουμε συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές», γράφει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στο λογαριασμό του στο twitter, υποστηρίζοντας πως ο «συμβιβασμός που θα επιτευχθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη μπροστά στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Οι αρχαιολόγοι λένε «όχι» στη μεταβίβαση μνημείων στο υπερταμείο - «Προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής»

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ», ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ένα ευρώ για τη Μακεδονία

Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ. Καθηγητή  στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών 

του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η πολυθρύλητη Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από τις δύο εμπλεκόμενές  χώρες.

Μολαταύτα, η αναγκαιότητα για τη  διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομίας της Μακεδονίας δε φαίνεται πως θα εκλείψει στο προσεχές μέλλον. Επομένως, χρήσιμη θα ήταν η ενίσχυση της διεθνούς εκστρατείας της Ελλάδας για την προάσπιση του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού.
Σε αυτό το σκηνικό μεγάλη αποτελεσματικότητα θα είχε η αξιοποίηση της οικονομικής δυναμικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτόν τον σκοπό.

Τριβές προπαγάνδας

Του Ν. Λυγερού

Η μικρή Σοβιετική Ένωση ήταν η Γιουγκοσλαβία, η μεγάλη ξαναέγινε η Ρωσία. Η διαφορετική προσέγγιση ενώ βρισκόταν στο ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο έχει ουρά ακόμα και τώρα. Αλλά είναι χρήσιμο να μην μπερδεύουμε μερικά θεμελιακά πράγματα. Η Ρωσία που δεν έβλεπε ποτέ μ' ένα καλό μάτι την επιρροή του Ελληνισμού δεν είχε βέβαια κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα δηλαδή Μακεδονία. Τώρα όταν λέει ότι έχει πρόβλημα με το δημοψήφισμα που αφορά την αλλαγή ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι βέβαια για την πρόσθεση της λέξης Βόρεια, αλλά επειδή το όλο θέμα ξεμπλοκάρει την υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως ότι και αυτή η υποψηφιότητα ακόμα και τώρα γίνεται μόνο με το ακρώνυμο FYROM.