Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Δωρεάν εικονική ξενάγηση στην Αρχαία Πριήνη, από το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού

Για τις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας και της παραμονής στο σπίτι, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προφέρει δωρεάν ψηφιακές διεξόδους ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Όπως η προβολή της εντυπωσιακής παραγωγής του «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη».

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://priene3d.ime.gr όλοι αποκτούν πρόσβαση σ' ένα συναρπαστικό τρισδιάστατο ταξίδι εικονικής πραγματικότητας στην εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας: την αρχαία Πριήνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί αλλιώς και «Πομπηία της Ανατολίας».

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: ''Είστε εχθροί μας''

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρ. Τ. Ερντογάν κατά της Τουρκίας.   

Πριν λίγο ανέφερε τα εξής:

«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις, επίθεση στην «κυριαρχία» της Τουρκίας.

«Αρνούμενες τους όρους μας για την αγορά των δικών τους (σ.σ. Patriot) συστημάτων αεράμυνας, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων επειδή τα αγοράσαμε από αλλού».

Λύση δύο κρατών έθεσε ο Τσαβούσογλου στη Λουτ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι επανέλαβε στην Τζέιν Χολ Λουτ τη θέση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό.

Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη λύση δυο κρατών βασισμένη στην κυρίαρχη ισότητα στηριζόμενη στις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί.

Είπε τέλος ότι απαιτειται εξεύρεση κοινού εδάφους για νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Ήπιες αλλά καίνε την Τουρκία οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Απόφαση πολλαπλών μηνυμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Τουρκίας. Αυτό που μετρά στην αμερικανική απόφαση δεν είναι τόσο η βαρύτητα των αποφάσεων αυτών καθ’ αυτών αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια που έχει πολιτική σημασία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση σε βάρος κράτους μέλους της βορειοατλαντικής σημασίας. Κι είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που υπάρχει έντονη αντίδραση στην Άγκυρα. 

Από την Ουάσιγκτον, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, φεύγει ένα διπλό μήνυμα.

Foreign Policy: Ήρθε η ώρα να αφήσουμε την Τουρκία

Ως ένα αργό ναυάγιο που έχει ήδη μπει στις ράγες του τραίνου χαρακτηρίζει τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον o Nicholas Danforth σε άρθρο του στο Foreign Policy με τίτλο «It is time to Let Turkey Go». Ο ερευνητής του German Marshall Fund σκιαγραφεί τις επερχόμενες προκλήσεις στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και την στάση που οφείλει να κρατήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στις φιλοδοξίες του Ερντογάν.


Σημαντικό μέρος της ανάλυσης αναφέρεται στον ρόλο της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και τους τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορούν να βγουν κερδισμένες από την συγκρουσιακή σχέση με την Άγκυρα.