Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

7 Ιανουαρίου του 1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

 Το 1825 ο οθωμανικός στρατός άρχισε να σφίγγει και πάλι τον κλοιό γύρω από το επαναστατημένο Μεσολόγγι. Την φορά αυτή οι Οθωμανοί ήταν αποφασισμένοι να το καταλάβουν, γεγονός το οποίο τους οδήγησε στο να επιβάλουν ασφυκτικό θαλάσσιο αποκλεισμό με αποτέλεσμα να αποκοπούν όλοι οι δρόμοι ανεφοδιασμού της πόλης.

Ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης όμως, με 25 μπρίκια και 6 πυρπολικά, κατάφερνε να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα 45 περίπου εχθρικά πλοία που υπήρχαν στην περιοχή και να ανεφοδιάζει ευκαιριακά με προμήθειες το Μεσολόγγι. Στις μάχες που ενεπλέχθη έχασε δύο μόνο πυρπολικά, των Βώκου και Δημαρά. Το ένα από αυτά απωλέσθη από λάθος χειρισμό. Ο κυβερνήτης του, ο Δημαράς, σκοτώθηκε αργότερα όταν ένα εχθρικό βλήμα του έκοψε τα χέρια και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Όταν ο μήνας της χρονοναύλωσης έληξε ο Μιαούλης επέστρεψε στην Ύδρα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και στην περιοχή τον αντικατέστησε ο στόλος των Σπετσών υπό τον Γεώργιο Ανδρούτσο. Ο τελευταίος έκρινε ότι με τη μικρή δύναμη που διέθετε δεν μπορούσε να συγκρουστεί με τα τουρκικά πλοία και περιορίστηκε μόνο σε προσπάθειες ανεφοδιασμού του Μεσολογγίου, καταφέρνοντας να προωθήσει στους πολιορκημένους τις περισσότερες από τις προμήθειες που είχε φέρει.

Ο Πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης καταρρίπτει Γερμανικά καταδιωκτικά – Σαν σήμερα το 1918

Σαν σήμερα στις 7 Ιανουαρίου 1918 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης καταρρίπτει  Γερμανικά καταδιωκτικά

Ο Πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης της Ναυτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια των επιδρομών εναντίον του γερμανικού θωρηκτού «Γκαίμπεν» (Goëben) – ανήκε στον Οθωμανικό Στόλο – στα στενά των Δαρδανελίων, εμπλέκεται σε αερομαχία με γερμανικά καταδιωκτικά και καταρρίπτει δύο από αυτά.

Στη συνέχεια ο Μωραϊτίνης αναγκάζεται, λόγω εξάντλησης των καυσίμων, να επιστρέψει στη βάση του (Ίμβρος), αλλά αμέσως μετά σπεύδει και πάλι στο πεδίο της μάχης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη γερμανικό αεροπλάνο.

Αναζητείται επειγόντως αλλαγή πολιτικής: Το σχέδιο της Άγκυρας για τουρκοποίηση της Κύπρου είναι σε πλήρη εφαρμογή και δεν υπάρχει αντίδραση

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βρισκόμαστε, ως ελληνισμός,  μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τουρκική επιθετικότητα, η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας προωθείται και βαθμηδόν εφαρμόζεται. Σε αυτό το σχεδιασμό, ο στόχος είναι η ελληνική επικράτεια, αλλά ο αδύνατος κρίκος παραμένει πάντα η Κύπρος. Κάθε φορά κατά την οποία η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα, η αντίδραση που- εκ των υστέρων- καταγράφεται είναι διαμαρτυρίες, που ποσώς λαμβάνονται υπόψη από την Άγκυρα. Κι αυτό γιατί ο βασικός άξονας πολιτικής, που υιοθετείται από τη Λευκωσία, είναι αυτή του κατευνασμού. Αυτή η πολιτική έχει αποθρασύνει την κατοχική δύναμη, η οποία συνεχώς και αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της. Κι αυτό αφορά και τους εν Ελλάδι διαχειριστές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αφορά και τη διαχείριση που γίνεται έναντι των συμμάχων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, που γνωρίζουν πλέον ότι έχουν απέναντι τους ένα αδύνατο εταίρο, που ενίοτε τους κάνει τα χατίρια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία

Ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα 

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα θέματα συντονισμού, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού

Αιγαίο: «Ρουτίνα» οι προκλήσεις της Άγκυρας στον ουρανό του Αρχιπελάγους – «Instant lock» από το Γεράκια

 Οι δεκάδες εμπλοκές στο Αιγαίο είναι το αποτέλεσμα της διάθεσης των γειτόνων να μην αποχωρούν από το Ελληνικό FIR και τον Εθνικό Εναέριο χώρο.

Τα νέα δεδομένα που βάζουν οι γείτονες τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ μαζικών παραβιάσεων από μεγάλο αριθμό μαχητικών με τη συνδρομή και των μη επανδρωμένων UAV αναγκάζουν την Πολεμική Αεροπορία να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον δείκτη εγρήγορσης.

Ενώ ταυτόχρονα να προσθέσει σημαντικό αριθμό μαχητικών στα readiness επιφυλακής τόσο στα

Η απάντηση του Άγγελου Συρίγου στον Μιχάλη Ιγνατίου: Ξεκαθαρίζει τι εννοούσε με τη δήλωση για τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία: “Είμαστε όλοι Κύπριοι”…


 FILE PHOTO: Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Λάβαμε και δημοσιευουμε την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή Άγγελου Συρίγου στο κείμενο του αρθρογράφου της Hellas Journal, Μιχάλη Ιγνατίου, που αναφερόταν στη δήλωση για τα αμερικανικά F-16.

Ως γνωστό, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν πιέζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να αγοράσει η Τουρκία τα F-16.

H απάντηση του κ. Συρίγου ακολουθεί:

ΕΚΕΤΑ: Τελικές δοκιμές εν όψει στο ελληνικό anti-drone σε πραγματικές συνθήκες

Μπορεί τα τουρκικά drones να μας επισκέπτονται πλέον καθημερινά, όμως η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη το σύστημα που τα βγάζει off. Τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drones δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτα και όπως έχει αποδειχθεί μπορούν πολύ εύκολα να “τυφλωθούν” ή να παραπλανηθούν από έξυπνα -και φθηνά- ηλεκτρονικά αντίμετρα. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) βρίσκεται ήδη στο στάδιο των τελικών δοκιμών για την πρώτη ελληνική πλατφόρμα anti-drone.

Η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε πραγματικές

Τσαβούσογλου - Ερντογάν: Προκλήσεις και φόβος για εκλογές στην Τουρκία

 Επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στην Ελλάδα  Μεβλούτ Τσαβούσογλου  και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος.

Με κάθε τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αθήνας , τόσο με αιχμηρές δηλώσεις όσο και με παραβατικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Στο πεδίο της ρητορικής, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρέθηκε στην Αττάλεια και στο πλαίσιο της προεκλογικής ομιλίας του δεν παρέλειψε να κάνει μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.

Μενδώνη σε Τσίπρα: Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο ιδιοκτησία των Γλυπτών

«Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως Πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί» απαντά, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σχολίασε νωρίτερα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει».

«Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών», ξεκαθαρίζει με την απάντησή της η κ.Μενδώνη.

Η Hürriyet γράφει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα εξαρτώνται από τις αντίστοιχες της Τουρκίας

Σενάρια για την προσφυγή των Ελλήνων πολιτών στις κάλπες κάνει η τουρκική εφημερίδα η οποία διατείνεται ότι αυτό έχει σχέση με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τη Hürriyet, ρόλο για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, παίζει το πότε θα γίνουν οι αντίστοιχες στην Τουρκία. 

Σε άρθρο του απεσταλμένου της εφημερίδας στην Αθήνα, Yorgo Kirbaki, αναφέρεται ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε να κάνει εκλογές τον Απρίλιο για να μη συμπέσουν με την Τουρκία». Στη συνέχεια παρουσιάζει τα σενάρια (ανάλογα με το αποτέλεσμα) για δεύτερο γύρο και το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Απάντηση της Αθήνας σε Ερντογάν:Καταδικάζουμε κάθε μορφή επεκτατισμού - Προστατεύουμε την κυριαρχία μας

«Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας.

«Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων

ΗΠΑ: Η πύρρειος νίκη Μακάρθι και η βαθιά πληγή της πόλωσης

Η δύσκολη επόμενη ημέρα για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, μετά την εκλογή – έπειτα από 15 ψηφοφορίες – του Ρεπουμπλικανού στην προεδρία της Βουλής – Πρωτοφανείς εικόνες στο Κογκρέσο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες απόλυτου χάους και 15 ψηφοφορίες, με πρωτοφανείς εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού πρώτα χρειάστηκε να προβεί σε εκτεταμένες παραχωρήσεις προς την «αντάρτικη» ομάδα των σκληροπυρηνικών δεξιών του κόμματος. 

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο, κατά τη 14η ψηφοφορία, όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή, προκαλώντας μια συμπλοκή με τον συνάδελφό του, επίσης Ρεπουμπλικανό, Μάικ Ρότζερς. 

Νίκος Τόμπρος: «Το θέμα των αιχμαλώτων στη Μικρά Ασία είναι ακόμη αδιερεύνητο»

 
Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Νίκος Φ. Τόμπρος φιλοξενείται στο newshub.gr και αναφέρεται στο θέμα των αιχμαλώτων από το μικρασιατικό Μέτωπο και τι απέγιναν αυτοί.

Φίλης Γ.: Και με τον Κουντουριώτη ήρθαν νύχτα αλλά ...

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης σχολίασε τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου (05-01-2023).

Θανάσης Δρούγος, Απορρίπτει την Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία που πρότεινε ο Πούτιν ο Ζελένσκι

 
Τις τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανικό και Ελληνοτουρκικά μεταφέρει ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός αναλυτής, Κύριος Θανάσης Δρούγος μιλώντας στην εκπομπή Ρεπορτάζ και το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών (https://www.parapolitika.gr)

Σάββας Καλεντερίδης: "Ανακαλύψαμε" τη Γαύδο μετά από 29 χρόνια

 
Σάββας Καλεντερίδης: "Ανακαλύψαμε" τη Γαύδο μετά από 29 χρόνια

Εγκολφόπουλος: "Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντα σε ετοιμότητα στο Αιγαίο" | Οι Δεκατιανοί | 07/01/2023

 
1. Εγκολφόπουλος: "Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντα σε ετοιμότητα στο Αιγαίο"
2. ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Καμπουρίδης, Σταθακόπουλος και Μάρδας για τις τουρκικές προκλήσεις ανήμερα των Θεοφανείων


Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λ. Καμπουρίδης, ο Τουρκολόγος Δ. Σταθακόπουλος και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Κ. Μάρδας, σχολίασαν στην εκπομπή τις τουρκικές προκλήσεις ανήμερα των Θεοφανείων και το ραπ βίντεο με τις πολεμικές απειλές.

Θεοδωρικάκος: Ολική επέκταση του φράχτη στον Έβρο - Θα γίνουν και τα 140 χλμ | Καλημέρα | 07/01/2023

 

1. Θεοδωρικάκος: Ολική επέκταση του φράχτη στον Έβρο - Θα γίνουν και τα 140 χλμ
2. Κρεσέντο απειλών σε θάλασσα και αέρα από τους Τούρκους

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο λίγο πριν τις εκλογές της Τουρκίας

 

Η ανησυχία για επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όλο και κορυφώνεται, λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές.

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» – Αναλλοίωτη η τουρκική ρητορική | 06/01/2023 | ΕΡΤ

 
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γαύδο όπου παραβρέθηκε γα τον εορτασμό των Θεοφανίων. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα ασκήσουμε την κυριαρχία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, με φόντο την κλιμακούμενη προκλητική ρητορική της Τουρκίας.