Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Κροατία: Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 3.500 ετών


Άποψη των κτισμάτων και των τειχών της αρχαίας ελληνικής πόλης του Επέτιου. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας]

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην πόλη Stobreč, κοντά στο Σπλιτ, η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Κροατίας, Dr. Nina Obuljen Koržinek, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Krešimir Partl, συμμετείχαν στην παρουσίαση ενός εξαιρετικού αρχαιολογικού ευρήματος. Ο χώρος, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έχει ταυτοποιηθεί ως τμήμα της αρχαίας ελληνικής πόλης Επέτιον.

Μητέρες αυτές που κακοποιούν περισσότερο τα παιδιά τους στην Ελλάδα


Φυσικά δεν γνωρίζουμε πως μητέρες είναι αυτές που κακοποιούν περισσότερο τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Επειδή όλες οι έρευνες που παρουσιάζουν οι φεμινίστριες και οι γυναικείες οργανώσεις για την ενδοοικογενειακή βία είναι μεροληπτικές. Και χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία ή παρουσιάζουν στοιχεία με παραπλανητικό τρόπο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. 

Φρίκη στην Κέρκυρα: Μητέρα εξωθούσε την κόρη της στην πορνεία από τα 12 της – Σοκαριστικές περιγραφές


Σοκάρουν οι περιγραφές 27χρονης από την Κέρκυρα για την φρίκη που βίωσε καθώς η μητέρα της την εξωθούσε στην πορνεία από την ηλικία των 12.

Ο Διγενής Ακρίτας εθνικό έπος του νεότερου ελληνισμού

του Γιώργου Καραμπελιά, απόσπασμα από το πρώτο σεμινάριο του κύκλου η Ελληνική Αναγέννηση – Ο Φωτισμός, Ο Ελληνικός φωτισμός και η Βυζαντινή κληρονομιά, – λόγια και λαϊκή παράδοση.

Ο Διγενής Ακρίτας αποτελεί «το εθνικόν έπος των νεωτέρων Ελλήνων»[1], το οποίο διαμορφώθηκε στα «σύνορα» με τον μουσουλμανικό κόσμο, και γράφτηκε πιθανότατα έως τα μέσα του 12ου αιώνα[2] –αντλώντας από παλαιότερα ακριτικά τραγούδια που αναφέρονται στις συγκρούσεις με τους Άραβες κατά τον 10ο αιώνα– ενώ στη συνέχεια τροφοδότησε μια σειρά από νεότερα ακριτικά άσματα που χρησιμοποίησαν ως πηγή τους το ίδιο το έπος[3].

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Στην αναμπουμπούλα η Τουρκία χαίρεται

People hold a Palestinian flag during a pro Palestinians protest marking the World Human Rights Day outside Hagia Sophia mosque, in Istanbul, Turkey, Sunday, Dec. 10, 2023. (AP Photo/Emrah Gurel)
via Associated Press
Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν, καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης χρονικής περιόδου, να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυπριακό: Παίρνει και ο ΟΗΕ σημειώσεις ενόψει της τριμερούς

Ανδρέας Πιμπίσιης

Μία εβδομάδα πριν από το δείπνο της Νέας Υόρκης και την τριμερή συνάντηση Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ, όλες οι πλευρές προετοιμάζονται και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους.

Οι Τ/κ θα χαράξουν τον δικό τους δρόμο, είπε ο Ερσίν Τατάρ


Οι Τ/κ θα χαράξουν τον δικό τους δρόμο, είπε ο Ερσίν Τατάρ – Διάλεξη με θέμα «Στρατηγική σημασία της τδβκ και τρέχουσες πολιτικές»

Κρις: Ήταν με ρόμπα και κάπνιζε οθωμανικό ναργιλέ – Εγώ δεν πάω κατεχόμενα


Στην Κατερίνα Ηλιάδη και την εκπομπή της στον Πολίτη, Πρωινή Επιθεώρηση μίλησε ο Κρις Τριανταφυλλίδης δίνοντας εξηγήσεις για την περιβόητη ανάρτησή του για τον Φειδία Παναγιώτου. 

Πολεμική Αεροπορία: Οι προσομοιωτές πτήσεων εντυπωσίασαν τους νέους στα Ιωάννινα – Οι επόμενες επισκέψεις


Η Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο των ενεργειών για να ενισχυθεί η επαφή των νέων με την αεροπορική ιδέα και τις τεχνολογίες αιχμής της, έφερε προσομοιωτές πτήσεων στην πόλη των Ιωαννίνων, από τις 4 έως και τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Στην Αεροπορία Στρατού θα ενταχθούν τα Patroller

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια ενδιαφέρουσα οργανωτική μεταβολή πρόκειται να φέρουν στον Ελληνικό Στρατό τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου Patroller, που παραγγέλθηκαν πέρυσι. 

Αλλάζουν επίπεδο τα Rafale οι Γάλλοι και δίνουν ζωή στο stealth drone nEUROn – Οι ελπίδες της Ελλάδας

Οι Γάλλοι έχουν… ζεσταθεί με τις απίστευτες εξαγωγικές επιτυχίες των Rafale.

Διονύσης Αντωνέλλος

Νέα προσπάθεια προώθησης των ακατάλληλων LCS στο Πολεμικό Ναυτικό


Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στα Χανιά, με την παρουσία μάλιστα του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά το θέμα των LCS της κλάσης Freedom για το Πολεμικό Ναυτικό. 

Επιστρέφουν απ’ το παράθυρο τα LCS στο ΠΝ


Σε συζητήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «διάσωση» του ναυτικού σκέλους του πακέτου Μπλίνκεν έχει αποδυθεί η Αθήνα, καθώς επιχειρείται να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) την επόμενη δεκαετία.

Ο Αρχιπλοίαρχος Χαρίτος και η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» ανέλαβαν την διοίκηση της επιχείρησης «IRINI»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση του Τάραντα της Ιταλίας, η τελετή παράδοσης των καθηκόντων Διοικητού εν Πλω (COM FHQ) της Επιχείρησης IRINI από τον Ιταλό Υποναύαρχο Armando Simi στον Αρχιπλοίαρχο Προκόπιο Χαρίτο ΠΝ, παρουσία του Ιταλού Διοικητή της Επιχείρησης IRINI Υποναυάρχου Valentino Rinaldi.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων από μόνο του δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων από μόνο του δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα», επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

Τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει: Κύκλωμα διακίνησης προσφύγων ετοιμάζει φάκελο ασύλου με έγγραφα-μαϊμού


Στον φάκελο ετοιμάζουν μαϊμού έγγραφα, όπως εκθέσεις βασανιστηρίων, δίκες ως μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων

«Διπλωματία των μειονοτήτων» από τον Τούρκο πρόεδρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η επίσκεψη δεν συνοδεύτηκε από δηλώσεις και η σημασία της αφήνει περιθώρια διαφόρων ερμηνειών

Στα Τίρανα αύριο ο Ερντογάν για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων


O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο, Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, τα Τίρανα, όπου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του νέου τεμένους Namazgja (Namazgah στην τουρκική) της αλβανικής πρωτεύουσας.

Τζουμχουριέτ: «Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για το Eurofighter»

Μαρία Ζαχαράκη

«Όλα τα βλέμματα στο Eurofighter μετά τους ισχυρισμούς περί έγκρισης πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία», αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες για την πώληση αυτών των αεροσκαφών έχουν ενταθεί μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Καταπέλτης του Μάικλ Ρούμπιν κατά της Τουρκίας: Χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τη Χαμάς, όπως έκανε με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος – Οι ευσεβείς πόθοι των ΗΠΑ


FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα. Photo via MUSTAFA KAMACI, TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE

Η επέτειος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και της χειρότερης μονοήμερης σφαγής Εβραίων από το Ολοκαύτωμα είναι ώρα για ενδοσκόπηση.

Φαινόμενο του εμπάργκο στη Ρωσία- Κύριος πελάτης ντίζελ έγινε η Τουρκία


Οκτώβριος 9, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μετά το εμπάργκο της ΕΕ, οι κύριοι πελάτες του ντίζελ που εξήγαγε η Ρωσία δια θαλάσσης ήταν η Τουρκία και η Βραζιλία, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Ερντογάν: Ρητορική «μία από τα ίδια» για τη Μέση Ανατολή και σιωπή για το Ιράν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε άλλες χώρες της περιοχής μας αυξάνεται», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος

Δυτική Όχθη: Πυρά των μυστικών ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον οχημάτος στη Ναμπλούς


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα άμεσο σχόλιο από τον στρατό του Ισραήλ

WSJ: Μεγαλομανής ο Γιαχία Σινουάρ - Βάζει τη Χαμάς σε πιο ριζοσπαστικό μονοπάτι

Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ AP Photo/John Minchillo

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ διέταξε τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ λίγο αφότου διαδέχθηκε τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια, ενώ πολλά στελέχη της οργάνωσης τον χαρακτηρίζουν μεγαλομανή. 

Τρομοκράτες Χεζμπολάχ λίγο πριν τον Αλλάχ (vid.)


Ισλαμιστές της Χεζμπολάχ πρωταγωνιστούν στο παρακάτω βίντεο λίγο πριν… το μοιραίο, καθώς εντοπίσθηκαν από ισραηλινό drone και το τέλος υπήρξε προδιαγεγραμμένο.

LIVE BLOG: Θρίλερ με τον στόχο των αντιποίνων του Ισραήλ - Επίδειξη δύναμης από την Χεζμπολάχ


Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου - όπου και θα συζητηθούν τα αντίποινα κατά του Ιράν -  στρέφεται το ενδιαφέρον του πλανήτη, την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος του Ισραήλ σε τρία μέτωπα. Η Χεζμπολάχ «δείχνει τα δόντια της» με επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λεπτό προς λεπτό, μέσω του Newsbomb.gr

«Εξοντώσαμε τον Νασράλα, τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη»: Σαφές μήνυμα Νετανιάχου προς Χεζμπολάχ, Λίβανο και Ιράν [videos]


FILE PHOTO: Evaluating the situation in the Air Force – our Iron Fist that knows how to hit the soft stomachs of our enemies, Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu says. Photo by Haim Zach, GPO, via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו , Facebook

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα αγγλικά, με αποδέκτη κατ’ αρχήν τους κατοίκους του Λιβάνου, αλλά και  φίλους και εχθρούς – τόσο την Χεζμπολάχ, το Ιράν  – όπως και τους δύσπιστους και πιεστικούς συμμάχους του,  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τους πιθανούς διαδόχους του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χωρίς να τους κατονομάσει.

Κόντρα Γκάλαντ-Νετανιάχου για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον


Το επιτελείο του Νετανιάχουν διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας ότι ο πρωθυπουργός ενέκρινε το ταξίδι του Γιόαβ Γκάλαντ στο Πεντάγωνο.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα

Κατεστραμμένο κτήριο στο νότιο Λίβανο (AP Photo/Leo Correa)

Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης κλιμακώνεται. 

Οι 15 πιθανοί στόχοι του Ισραήλ στο Ιράν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στη τελική φάση βρίσκεται η επιλογή των στόχων των Ισραηλινών αναφορικά με τα επερχόμενα πλήγματα στο Ιράν, μετά τις συναντήσεις των ανώτατων επιτελών και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων με τους Αμερικανούς, ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ, όπου συναντάται με τον ομόλογό του στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν.

Αντίστροφη μέτρηση για τα ισραηλινά αντίποινα - Ελήφθη η απόφαση - Χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις το πιο πιθανό


Φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος το σενάριο να στοχεύσει η ισραηλινή αντεπίθεση ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός ωστόσο που θα μπορούσε να αλλάξει

Holodomor, η αναγνώριση της γενοκτονίας εναντίον της Ουκρανίας


Άνθρωποι περπατούν δίπλα στο μνημείο των θυμάτων του Holodomor, του μεγάλου λιμού, που συνέβη στη δεκαετία του 1930 και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, στο Κίεβο της Ουκρανίας,.(AP Photo/Vadim Ghirda)
via Associated Press
Πρόκειται για μια γενοκτονία που διέπραξε το σοβιετικό καθεστώς του Στάλιν από το 1932 μέχρι το 1933. Σήμερα η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια νέα γενοκτονική απειλή.

Γεώργιος Σταμάτης, Αρθρογράφος
Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. -τ.Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Ο Ζελένσκι αναμένεται στο Ντουμπρόβνικ για τη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – ΝA Ευρώπης


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται σήμερα στην Κροατία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έχει στόχο να δείξει «την υποστήριξη της περιοχής προς τον ουκρανικό λαό» και να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στα στρατεύματα που αντιμετωπίζουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.

Γερμανία: Αναβλήθηκε η σύνοδος των συμμάχων της Ουκρανίας λόγω απουσίας του Μπάιντεν


Αναβλήθηκε η σύνοδος κορυφής για την άμυνα της Ουκρανίας, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Το Κίεβο λέει ότι έπληξε αποθήκη όπλων στην περιφέρεια του Μπριάνσκ στη Ρωσία


Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε αποθήκη πυρομαχικών που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα στη ρωσική περιφέρεια του Μπριάνσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, έπειτα από άλλη μια νύχτα επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ρωσία: Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο χωριά στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ


Ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από την Ουκρανία τα χωριά Νόβαγια Σορότσινα και Ποκρόφσκι στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΜ της Ρωσίας.

Γ.Γ. NATO: «Η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα από την έναρξη της εισβολής»


Η Ουκρανία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον πιο σκληρό χειμώνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε πλήρη κλίμακα τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να πλήττει τις ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε.

Πρέσβης Ουκρανίας στην Τουρκία: Διάσκεψη για την ειρήνη έως το τέλος του έτους με συμμετοχή της Ρωσίας


Η Ουκρανία σχεδιάζει να διοργανώσει νέα διάσκεψη για την ειρήνη έως το τέλος αυτής της χρονιάς και θέλει η Ρωσία να παρευρεθεί αυτή τη φορά, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της στην Τουρκία, αλλά απέκλεισε τις οποιεσδήποτε διμερείς συνομιλίες με την Μόσχα σε αυτή τη συνάντηση.

Ζαχάροβα: Αδύνατη η ειρήνη στην Ουκρανία εάν το Κίεβο γίνει μέλος του ΝΑΤΟ


Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη εάν το Κίεβο χάσει την ουδετερότητά του με την ένταξή του σε έναν συνασπισμό όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.