Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΑΟΖ και θέσεις εργασίας

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου


Ένας τρόπος έμμεσος για να αντιληφθούμε την αξία της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της στον αριθμό των θέσεων εργασίας. Για να γίνει αυτή η μελέτη επί του πρακτέου μπορούμε να αναλύσουμε αληθινούς αριθμούς του τομέα του φυσικού αερίου που έχουν αντίκτυπο στην γενική οικονομία των ΗΠΑ μέσω των θέσεων εργασίας. Το φυσικό αέριο στην Αμερική υποστηρίζει σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτό είναι σε γενικό επίπεδο, αλλά είναι προτιμότερο να εξετάσουμε αυτό τον αριθμό με αναλυτικά δεδομένα.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Π.Ο.Σ.Τ. ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΣΤ

Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ, ομόφωνα
στέλνουμε μήνυμα στην Κυβέρνηση, στους Υπουργούς και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ότι η προσπάθεια τους για την εκποίηση του Ταχυδρομείου θα αποτύχει και οι στόχοι τους, οι δεσμεύσεις και τα σχέδια τους θα αποκαλυφθούν.

Μπορεί η Εθνοφρουρά στην Κύπρο να αποτρέψει αιφνιδιαστική τουρκική επίθεση;

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η υπόθεση ασφάλειας της Κύπρου, καθώς ο εντοπισμός των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και η αντίδραση της Τουρκίας έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον ασφάλειας στο νησί, πέρα από αυτή καθ'αυτή την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το 40% του δεύτερου ελληνικού κράτους βρίσκεται υπό κατοχή με όλα τα αρνητικά γεωστρατηγικά δεδομένα αυτής της πραγματικότητας.
Κατόπιν όλων αυτών οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις όχι απλώς εξακολουθούν να διατηρούν επιθετική διάταξη και αριθμητική υπεροχή έναντι των ελληνικών (ελλαδικών και κυπριακών) δυνάμεων, αλλά και να ενισχύονται καθημερινά.

Προβληματική η ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις από τη Βουλή

Προβληματική η ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις από τη Βουλή
Φόβοι ότι θα υπάρξουν Βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ τα μεγαλύτερα προβλήματα
 
 Η απαίτηση των δανειστών να εγκριθούν τα μέτρα των 11.5 δις ευρώ από τη Βουλή, περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι δεν θα έχουν απώλειες, πλην του κ. Νικολόπουλου που έχει διαγραφεί και είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει,  αλλά κανείς δεν ξεχνάει ότι παρόμοιος εφησυχασμός υπήρχε και με την ψήφιση του Μνημονίου 2. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια διαφορετικό αφού το 1/4 της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας,  αρνήθηκε να το ψηφίσει, ενώ η συγκεκριμένη ψηφοφορία οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Πάρος: Ιταλοί τουρίστες τραυμάτισαν Έλληνα με κατσαβίδι

Πάρος: Ιταλοί τουρίστες τραυμάτισαν Έλληνα με κατσαβίδι
Σκηνές από κινηματογραφική ταινία σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Πάρου.Λίγο πριν τις 05:00 το πρωί βγήκαν από γνωστό κλαμπ του νησιού μία παρέα Ιταλών και άρχισαν να τρέχουν προς το κέντρο.
Η παρέα των νεαρών τουριστών επιτέθηκε με κατσαβίδι σε μια Ιταλίδα αλλά και σε έναν νεαρό Έλληνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα έτρεχε με το χέρι της τραυματισμένο και γεμάτο αίματα καθώς της κάρφωσαν το κατσαβίδι και φώναζε απεγνωσμένα για βοήθεια.

Αποδεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί από τη φρούρηση στόχων

Ολοκληρώθηκε και  κατατέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την αποδέσμευση περίπου 1500 αστυνομικών από την φρούρηση στόχων. Μάλιστα σήμερα υπογράφηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 141/91 σχετικά με τις «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών». Με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μεταξύ άλλων, αποδεσμεύονται αστυνομικοί από τη φρούρηση Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών. Στα κεντρικά σημεία του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απεστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπεται συγκεκριμένα ότι:

Έως και 50% μικρότερο εφάπαξ και… αναδρομικά!!!

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να λένε πως «υπάρχει λίπος στη φοροδιαφυγή», ετοιμάζονται όμως να βάλουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να κόψουν μισθούς και συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός των 11,5 δισ. από περικοπές κρατικών δαπανών, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εφαρμόσουν νωρίτερα ορισμένα μέτρα από το πακέτο της διετίας 2013-2014.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Στην ύφεση βυθίζεται η ελληνική οικονομία

Αποθαρρυντικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 2ο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών».

Νικολόπουλος: Ούτε σε άλλο κόμμα πρόκειται να πάω, ούτε για Δήμαρχος της Πάτρας, παραμένω στη Βουλή

Για την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. αλλά και την φημολογούμενη, αλλά ανεπιβεβαίωτη ακόμα, διαγραφή του από το κόμμα της Ν.Δ,  καθώς και για τις προθέσεις του από εδώ και στο εξής, μίλησε ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, 13 Αυγούστου, στο πολιτικό του γραφείο στην Πάτρα. Αναφορικά με το «μυστήριο» της διαγραφής του, ο βουλευτής σημείωσε πως δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της αποπομπής του από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και μία εβδομάδα από την μέρα που μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου πληροφορήθηκε πως υπήρξε απόφαση διαγραφής του και από το κόμμα, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση και καμία ανακοίνωση.

Πολιτικός σεισμός στην Αίγυπτο



Η αποστράτευση των δύο πιο υψηλόβαθμων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, προκαλεί ανησυχίες στο Ισραήλ και χαρακτηρίζεται ως πολιτικός «σεισμός».«Είναι πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις διότι όλα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο, αλλά παρακολουθούμε από πολύ κοντά και με κάποια ανησυχία αυτό που συνέβη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
«Η στρατιωτική συνεργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και στη (Χερσόνησο του) Σινά. Η νέα αιγυπτιακή στρατιωτική ιεραρχία το γνωρίζει, αλλά το ζήτημα είναι να μάθουμε τι θέλει η αιγυπτιακή ηγεσία», είπε η ίδια πηγή.

Κύπρος:Υπό έλεγχο οι όλες πυρκαγιές - Αναχαιτίστηκαν όλα τα μέτωπα στο Βουνί

Λευκωσία: Μετά από επίπονες προσπάθειες, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων, έγινε κατορθωτό να αναχαιτιστούν όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην περιοχή Βουνίου, όπου το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. «Δεν υπάρχει μέτωπο με φλόγες το οποίο να προχωρεί, όμως λόγω των σφοδρών ανέμων στην περιοχή αντιμετωπίζουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.
.

Πτωτικά κινείται το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται το κυπριακό χρηματιστήριο στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας τη Δευτέρα.

Στις 12.57, ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε απώλειες σε ποσοστό 1,83%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 103,5 μονάδες, ενώ μικρή πτώση σε ποσοστό 0,59% κατέγραφε ο δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 40,68 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στις 139.323 ευρώ. Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη παρουσιάζει μόνο ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,13%. Μικρές απώλειες σημειώνουν οι Τράπεζες σε ποσοστό 0,26% και περισσότερο η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 2%.

Άνοδος... καλοκαιρινού τύπου στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Σε αναμενόμενα ήπιους ρυθμούς διεξάγονται οι συναλλαγές της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Με χαμηλό τζίρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρά κέρδη, πάνω από τις 620 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης με την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος κινείται πτωτικά, ενώ στον FTSE20 ξεχωρίζει η άνοδος των ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

Στη σύνθεση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοδικά κινούνται επίσης, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Τιτάν, ΟΠΑΠ, Coca-Cola 3E και ΔΕΗ, ενώ αμετάβλητη στα 1,29 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή της ΕΤΕ.

Στον αντίποδα, αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι Τρ. Κύπρου, Cyprus Popular Bank, MIG, KAE, Τρ. Πειραιώς, Eurobank και ΕΛΠΕ.

Οι ιππότες της θάλασσας

Του Ν. Λυγερού

Αν διαβάσεις προσεχτικά
το παρελθόν πάνω στην πύλη
τότε θα ξεπεράσεις
και θα υπερβείς το παρόν
για να δεις το μέλλον μας

Η Π.Ο.Σ.Τ. ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Αθήνα 11.08.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυβέρνηση αγνοώντας τη σημασία και το ρόλο του Δημόσιου Ταχυδρομείου στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου εξήγγειλε, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (τηρώντας έτσι πιστά τα πολιτικά ήθη και τις πρακτικές της τελευταίας οκταετίας) την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.


Αυτή η επιλογή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλο τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού, σ’όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.


Αυτό γίνεται, γιατί όλοι θέλουν να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης σε όλους τους πολίτες τους και σε όλη την επικράτεια, με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα.