Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οι Μονάδες μετρήσεως στην Αρχαία Ελλάδα

Στην Ελλάδα βασική μονάδα μέτρησης κατά τους αρχαίους χρόνους, ήταν ο πους.

Το μέγεθος δεν ήταν σταθερό αλλά εξαρτιόταν από το σημείο όπου γινόταν η μέτρηση στο Εκατόμπεδο του Παρθενώνος.

 Έτσι το μήκος του κυμαινόταν από 0,3083 και 0,2970 μέτρα.

Tο τουρκικό Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Άγκυρα θέλει να αρπάξει τα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου-ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΘΗΝΑ;

H Άγκυρα πραγματοποίησε τις απειλές της και συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros σκάφος εισήλθε στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Ο Ζεόλιθος ως σύμμαχος της ελιάς"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Ο Ζεόλιθος ως σύμμαχος της ελιάς".
 Δημοτικό διαμέρισμα του Αετού, χωριό Αετός, 
αίθουσα του πρώην Δημοτικού σχολείου και νυν Πολιτιστικό κέντρου Αετού.
 Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, ώρα 19:30. 

Τι θα ξανά γίνει στην γη όταν ανοίξει η Σελήνη

Του Γιώργου Παπαγεωργίου
Από το nyxtobaths

Από την αρχαιότητα η Σελήνη έχει χαρακτηριστεί ως τεχνικό δημιούργημα, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές φάσεις όπου στον ουρανό της γης δεν υπάρχει η ύπαρξη της. Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδαξαν ότι υπήρχε μιά εποχή όπου η Γη ήταν χωρίς φεγγάρι.
Υπάρχουν ακόμα και σύγχρονες μαρτυρίες, για την ύπαρξη κενού κάτω από τον φλοιό της Σελήνης. Πρόσφατα μάλιστα επιστήμονες έκαναν λόγο για Μυστηριώδης στρογγυλή Δομή κάτω από την θάλασσα της Γαλιλαίας.
(κάντε κλικ επάνω στα κόκκινα γράμματα) Είναι μάλιστα και το μοναδικό ουράνιο σώμα, το οποίο δεν κάνει τις κινήσεις όλων των άλλων γνωστών πλανητών και δορυφόρων τους, ενώ το μέγεθος της είναι δυσανάλογο για δορυφόρος της γης μας.

Observer: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Observer: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει διστάσει  να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας με τα άρθρα της.
Την Κυριακή όμως δημοσίευσε στον Observer -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας- ένα άρθρο το οποίο έχει τίτλο:
«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». 
Στο δημοσίευμα η Σμιθ παίρνει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας.
«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Σμιθ, επαναλαμβάνοντας τα αθάνατα λόγια του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

Ζάκυνθος: Υποβρύχια ανασκαφή σε ναυάγιο του 16ου αιώνα

Ζάκυνθος: Υποβρύχια ανασκαφή σε ναυάγιο του 16ου αιώνα
Η  υποβρύχια ανασκαφή που διενεργεί η Γενική Δ/νση Αρχ/των και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. στην Ζάκυνθο, υπό την διεύθυνση της προϊσταμένης 2ης ΕΒΑ , αρχαιολόγου Κατερίνας Δελλαπόρτα ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν την επόμενη χρονιά.
Κατά την φετινή περίοδο η ανασκαφή συνεχίστηκε προς το κεντρικό τμήμα, όπου το μέγιστο πλάτος του πλοίου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια των νομέων στην δυτική και ανατολική πλευρά, της κόντρα – καρήνας (keelson), καθώς και τμήμα του υποφράγματος, δηλ. του ενδιάμεσου καταστρώματος, κ.α.
Ο ξύλινος σκελετός του πλοίου διατηρείται σε σημαντικότατο βαθμό, επιτρέποντας την μελέτη της μεταβατικής τεχνικής της ναυπηγικής του 15ου – 16ου αι.

Die Welt: Στον αέρα τα όνειρα Σαμαρά

Die Welt: Στον αέρα τα όνειρα Σαμαρά
Για τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τις «αθεράπευτες» ακόμη πληγές της ελληνική οικονομίας γράφει σήμερα η εφημερίδα "Die Welt".
«Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθογράφος της.
«Kυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα εκδίωκε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον "προσγείωσαν". Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους. Ο Σαμαράς δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφώνονταν η κατάσταση, αλλά σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο φανερά».