Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Tο τουρκικό Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Άγκυρα θέλει να αρπάξει τα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου-ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΘΗΝΑ;

H Άγκυρα πραγματοποίησε τις απειλές της και συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros σκάφος εισήλθε στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.


Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία η 'Αγκυρα έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου έως τις 30 Δεκεμβρίου για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων με το ερευνητικό σκάφος "Barbaros"., το οποίο συνοδεύεται όμως από τουλάχιστον ένα πολεμικό, ενώ άλλα τρία βρίσκονται στην περιοχή...
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν αναμένεται να εισέλθει από σήμερα στη περιοχή και κινείται βορειοανατολικά της Καρπασίας, αλλά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι σίγουρο ότι θα το κάνει.
Ηδη προκαλεί προβλήματα και ουσιαστικά καθυστερεί την ερευνητική προσπάθεια των Ιταλών και πλέον με την δύναμη των όπλων και την αδυναμία που επιδεικνύει η Ελλάδα προχωρά στην δεύτερη κίνησή της: Θα επιχειρήσει να εισέλθει σε αυτό που θεωρεί έπαθλο. Τα νότια πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του κυπριακού κράτους.
Στη βορεινή πλευρα του Οικοπέδου 9 που κάνει έρευνες η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις και ισχυρές ενδείξεις για κοίτασμα του οποίου το μέγεθος να είναι συγκρίσιμο με αυτό του ισραηλινού Λεβιάθαν, δηλαδή της τάξεως των 19 τρισ. κυβικών ποδών. Εκεί πάει το "Barbaros".
Tην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις, θα συζητήσει σήμερα το εθνικό συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολοήμερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου.
Ασκήσεις στη ίδια περιοχή άρχισε σήμερα το ρωσικό Ναυτικό με το "Μόσκβα" να έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νέα βλήματα επιφανειας-επιφανείας ακτίνας δράσης 500 χλμ. που έχει εφοδιαστεί.
Οι ασκήσεις άρχισαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας στις 7 το πρωί.

Για τη διενέργεια της άσκησης, η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.Την Τρίτη θα αρχίσει και η άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16.

Το χαμένο έδαφος στις συνειδήσεις των Κυπρίων προσπαθεί να κερδίσει και η Αμερική στέλνοντας κλιμάκιο της CIA στην Λευκωσία. Στη Κύπρο έφθασε χθες κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα. Η μέρα της άφιξης του κλιμακίου δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου "Μπαρμπαρός" στη κυπριακή ΑΟΖ. Το "Μπαρμπαρός" όπως αναφέραμε ήδη εισήλθε στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.
Το κλιμάκιο της CIA θα έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής του αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο.
Η πορεία του "Μπαρμπαρός" παρακολουθείται στενά και ενημερώνεται συνεχώς το Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα ενημερώνονται και ξένες κυβερνήσεις και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που με ανακοινώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν πάσει περιπτώσει Ρωσία και Ισραήλ κάνουν πολλα για να στηρίξουν την Κύπρο, το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις ΥΠΕΞ και κυβέρνησης; Ή μήπως λόγω μνημονίου θα ακούσουμε πάλι το περιβόητο «Η Κύπρος κείται μακράν»;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου