Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική, υποστηρίζει Ιταλός καθηγητής πανεπιστημίου


PTOLEMY MAP
Το 1492 είναι μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία. Ο κόσμος ξαφνικά “μεγάλωσε” μετά την ανακάλυψη της Αμερικανικής Ηπείρου και η Ευρώπη έπαψε να είναι το κέντρο της γης. Ωστόσο, ένας Ιταλός φυσικός, φιλόλογος και ιστορικός των επιστημών ο οποίος διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο Lucio Russo, επιμένει πως αυτός ο “Νέος Κόσμος” ήταν ήδη γνωστός στους αρχαίους Έλληνες.

Τά ὀστά καί τά ὅπλα τῶν Μαραθωνομάχων γιατί ἀκόμη βρίσκονται στόν Καναδᾶ καί στό Ἰσραήλ;

Πρὸ ἑνὸς περίπου ἔτους εἴχαμε δημοσιεύσῃ ἄρθρον μὲ φωτογραφία ἀπὸ τὸ Βασιλικὸ Μουσεῖο τοῦ Ὀντάριο, ὅπου μέσα στὰ ἐκθέματα ὑπάρχει ἕνα ἐλληνικὸ κράνος καὶ ἀπὸ κάτω τὸ κρανίο.Τά ὀστά καί τά ὅπλα τῶν Μαραθωνομάχων γιατί ἀκόμη βρίσκονται στόν Καναδᾶ καί στό Ἰσραήλ;1

Ἕνα κράνος μὲ ἕνα κρανίο.

Ιεροί Δελφοί (ΒΙΝΤΕΟ)


Μέσα σε ένα εκπληκτικό βίντεο στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.


Είναι ο ομφαλός της γης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ έγινε η συνάντηση των δύο αετών, που έστειλε ο Δίας από την άκρη του σύμπαντος για να υποδείξουν το κέντρο του κόσμου.

Στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στα εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου των Δελφών μας ταξιδεύει το βίντεο Visit Greece, προβάλλοντας το ιερό της Αθηνάς Προναίας, την Θόλο και τα ερείπια τριών ναών της θεάς.

Απαραίτητη η ενημέρωση για το ζεόλιθο

Του Ν. Λυγερού


Απαραίτητη η ενημέρωση για το ζεόλιθο για πολλούς πολιτικούς, αφού ακόμα πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε δικαστικές διαμάχες για την εξόρυξή του στο Βόρειο Έβρο. Όχι μόνο δεν ξέρουν πού είναι τα δεδομένα, αλλά τα συζητούν και δημόσια και φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη γνώσεων των πρακτικών δεδομένων. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθουν ότι δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα δικαστικό κι ότι υπάρχει ήδη τεχνική άδεια. Έτσι οι μελέτες της οδοποιίας και η φυτοτεχνική έχουν ήδη υποβληθεί και περιμένουμε τις αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τίποτα άλλο. Αυτό πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό στον πολιτικό χώρο, αλλιώς είναι αυτός που θα μας καθυστερήσει στην όλη διαδικασία της ανάδειξης του ελληνικού ζεόλιθου.

Το σκάκι στο νηπιαγωγείο

Του Ν. Λυγερού

Το σκάκι στο νηπιαγωγείο δεν είναι μια ουτοπία. Τώρα έγινε μια χειροπιαστή πραγματικότητα, αφού οι μικροί άνθρωποι είχαν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια και διαλέξεις για το σκάκι, για να μάθουν από τώρα τις πρώτες κινήσεις, τις αξίες των πιονιών και κομματιών, τα θεμελιακά στοιχεία των χρωμάτων, των θέσεων και τους πρώτους ελιγμούς και συνδυασμούς. Οι μικροί άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν σκακιστές και δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Θέλουμε να έχουν πρόσβαση σ’ ένα παίγνιο που τους επιτρέπει να μάθουν την ορθολογική σκέψη, τη διαφορά μεταξύ πράξεων και κινήσεων, την έννοια του μη αναστρέψιμου διότι θα είναι δομές χρήσιμες και ουσιαστικές για τη ζωή τους, για το μέλλον τους.

Τι συμβαίνει όταν το νάτριο εκρήγνυται στο νερό; (Βίντεο)

Είναι ένα πείραμα που έχει εντυπωσιάσει γενιές και γενιές φοιτητών Χημείας: πετάμε έναν σβόλο καθαρού νάτριου σε νερό και απολαμβάνουμε τις θεαματικές φλόγες και εκρήξεις. Φαίνεται όμως ότι οι λεπτομέρειες της πασίγνωστης χημικής αντίδρασης ήταν άγνωστες ως τώρα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications αποκαλύπτει το μηχανισμό που κάνει την αντίδραση του νατρίου με το νερό τόσο γρήγορη και εκρηκτική: λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου αφότου πέσει στο νερό, το νάτριο υγροποιείται και παίρνει το σχήμα αχινού, με δεκάδες προεκβολές σαν βελόνες που τρυπούν το νερό και πυροδοτούν μια ανεξέλεγκτη αντίδραση.

Αυστριακά ΜΜΕ: "Δεν θα είναι μόνη της η Ελλάδα απέναντι σε ένα "Όχι" για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας "

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις επιφυλάξεις για τις κοινοτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, καθώς, όπως γράφει σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλες, δεν ήταν μόνον η Αθήνα που ήθελε μια «ηπιότερη γραμμή» απέναντι στη Μόσχα, αλλά τόσο η Αυστρία, όσο η Σλοβακία και η Ουγγαρία προσπάθησαν να αμβλύνουν την αυστηρότητα της κοινοτικής ανακοίνωσης. 

Μεξικό: Ισοπεδώθηκε το νοσοκομείο από την έκρηξη – Στους 7 οι νεκροί (BINTEO)

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στο Μεξικό, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από μαιευτήριο, στην περιοχή Κουατζιμάλπα.
Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους επτά, και ανάμεσά τους είναι τρία παιδιά. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 58 άτομα.

Το περιστατικό συνέβη μετά από διαρροή αερίου από ένα βυτιοφόρο, την ώρα που εφοδίαζε το μαιευτήριο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, από την ισχυρότατη έκρηξη ισοπεδώθηκε μεγάλο μέρος του νοσοκομείο.  Αρκετά βρέφη εντοπίστηκαν ζωντανά στα ερείπια.

Τέλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ - "Στο συνέδριο τελειώνει η θητεία μου"

- Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου
- Στο συνέδριο δεν θα συμμετέχουν τα στελέχη που πήγαν στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου
- Από τα βασικά ονόματα που ακούγονται για την επόμενη ημέρα είναι η Φώφη Γεννηματά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
- Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών βαριά ήττα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ίδιο
Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εγκρίθηκε το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (το κείμενο)


Νέα Υόρκη: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2197, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την επείγουσα έναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στα ουσιώδη ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις συνομιλίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή δεν είναι επαρκής και δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Άρχισε το σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους

Τα τρία συμπεράσματα από την συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς – Χρέος, μεταρρυθμίσεις και πρωτογενές πλεόνασμα τα βασικά θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός – Οι ελληνικές θέσεις που οδηγούν σε «συγκρούσεις»
Τσίπρας και Σουλτς είχαν μια αναγνωριστική μεν αλλά έντονη συζήτηση δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα.

Υπάρχει σύμπτωση απόψεων τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές της λιτότητας και να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη. Δεύτερον ότι δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες που να οδηγούν τις εξελίξεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Και τρίτον ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει δικές της προτάσεις και πρόγραμμα για την περαιτέρω πορεία.

«Σκοτώνονται» για ένα γραφείο στη Βουλή πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι - Ποιοι δεν θέλουν να μετακομίσουν

«Μήλον της Έριδος» το... προνομιακό γραφείο του Απόστολου Κακλαμάνη - Ο ίδιος αρνείται να το εγκαταλείψει, εκτός και αν αυτό δοθεί στον Γιώργο Παπανδρέου - «Εμπλοκή» και με το γραφείο του Βύρωνα Πολύδωρα
«Μακελειό» γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κεντρικό κτήριο της Βουλής, με πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους να έχουν οχυρωθεί στα γραφεία τους και να αρνούνται να τα αποχωριστούν και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου να τους παρακαλούν να μετακομίσουν σε περιφερειακά κτήρια.

ECONOMIST: Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΠΗΡΕ… ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ

Economist: Η Αφροδίτη της Μήλου πήρε… το όπλο της
Την Αφροδίτη της Μήλου επιστράτευσε το περιοδικό Economist στο εξώφυλλο του, η οποία τείνει το χέρι της... κρατώντας ένα πιστόλι και απειλώντας την καγκελάριο Μέρκελ.
Ο τίτλος στο εξώφυλλο που επέλεξε ο Economist είναι ακόμα πιο εύγλωττος: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα».
Στο κύριο άρθρο σημειώνεται: «Στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η κόλαση της ευρωκρίσης. Επομένως είναι ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».