Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Οι μοναδικές αρχαίες Σπαρτιάτισσες

Του Χρήστου Μπαρμπαγιαννίδη
Από το eranistis
 
Όταν ρωτήθηκε από κάποια γυναίκα της Αττικής «γιατί μόνο εσείς οι Λάκαινες έχετε εξουσία πάνω στους άνδρες», απάντησε: «Επειδή είμαστε και οι μόνες που γεννάμε άνδρες»,
 Γοργώ (κόρη του βασιλιά Κλεομένη Α’ και σύζυγος του βασιλιά Λεωνίδα Α’)
Οι γυναίκες αποτελούν το μισό του πληθυσμού, όμως οι ιστορικές πηγές δεν αφιερώνουν ούτε το μισό της προσοχής που τις αξίζει και που απαιτεί ο ρόλος τους. Όμως, οι γυναίκες της Σπάρτης αποτελούσαν εξαίρεση. Ήταν οι μόνες γυναίκες στην αρχαιότητα που, αντί να μένουν σιωπηλές, είχαν τη δική τους γνώμη και φρόντιζαν να τη διατυπώνουν. Αφού λοιπόν στα μάτια των υπολοίπων Ελλήνων οι Σπαρτιάτες φαίνονταν παράξενοι με τα ήθη και τις συνήθειές τους, άλλο τόσο και περισσότερο παράξενες έμοιαζαν και οι γυναίκες τους.

Ένα μικρό βήμα για το Μαρόκο, ένα μεγάλο άλμα για την Αφρική - Συνέντευξη του Ν. Λυγερού(Βίντεο)

Ένα μικρό βήμα για το Μαρόκο, ένα μεγάλο άλμα για την Αφρική
Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά


Η επανένταξη του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό γεγονός για το σύνολο της ηπείρου. Βέβαια θα έπρεπε να περιμένουμε τη χρονιά 2017 για να δούμε να υλοποιείται ένα όραμα μακροχρόνιο. Είναι δύσκολο να περιγραφτεί αυτή η επιτυχία της μαροκινής διπλωματίας αλλά επίσης της βασιλικής πρωτοβουλίας. Γιατί πρόκειται όντως για ένα στρατηγικό κατόρθωμα που θέτει σε εφαρμογή νέα δεδομένα μέσα στον αφρικανικό χώρο. Πράγματι, ο πρωταρχικός σκοπός δεν είναι η απλή διόρθωση μιας πορείας που είχε αποτύχει αλλά πριν ένα βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση ενός αφρικανικού οράματος που εμπεριέχει το σύνολο των χωρών αυτής της ηπείρου.

Συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στις αρχές του Μάρτη - Τι αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Λευκωσία: Εντατικοποίηση των συνομιλιών αποφάσισαν οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κατά τη σημερινή τους συνάντηση, με στόχο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο ηγέτες ζήτησαν από τον ΟΗΕ να προετοιμάσει αρχές Μαρτίου Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν ακόμη, όπως συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων και ότι οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.

Ρεκόρ όλων των εποχών: 138 παραβιάσεις και 10 υπερπτήσεις από τους Τούρκους στα Ίμια - Στο κόκκινο η τουρκική επιθετικότητα(Βίντεο - Φωτο)

Έκαναν... σουρωτήρι τον ελληνικό εναέριο χώρο έξι τουρκικά μαχητικά Μόλις έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν 138 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 10 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε διάστημα μιάμισης ώρας!

Αν μη τι άλλο πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ που αποτυπώνει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι υπερπτήσεις των οπλισμένων τουρκικών F-16  έγιναν ως ακολούθως:

Μέρκελ-Τσίπρας μίλησαν στο τηλέφωνο για τις τουρκικές προκλήσεις - Αύριο η καγκελάριος της Γερμανίας μεταβαίνει στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα, το προσφυγικό και το Κυπριακό
Ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία είχαν πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν για το προσφυγικό ζήτημα, για το Κυπριακό αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα των τελευταίων προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Bουλευτής του Ρ.Τ.Ερντογάν μας απειλεί με πόλεμο για τα Ίμια - «ΤΟ 1996 ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΤΕ ΦΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΕΝΟΣ ΔΕΙΛΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΥΘΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΣΑΣ»!

Νέα πρόκληση από Τουρκία - Βουλευτής Σμύρνης απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο!Bουλευτής του Ρ.Τ.Ερντογάν μας απειλεί με πόλεμο: Πρόκειται για τον Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτή Σμύρνης του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και απειλεί μέσω Twitter.


«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε», έγραψε σε ανάρτησή του.