Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Γ.Φίλης: Η Τουρκία ετοιμάζει ναυτικό-μαμούθ στο Αιγαίο και εμείς επενδύουμε στην ελληνοτουρκική “φιλία” (video)


ΟΛΓΑ ΛΑΘΥΡΗ

Με περισσότερα και σοβαρότερα ανοιχτά πολεμικά και κρίσιμα μέτωπα μας βρήκε το 2024, σύμφωνα με τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής – Καθηγητή Ευρωπαϊκών Θεμάτων – Αναλυτή Διεθνών Ζητημάτων Γιώργο Φίλη. Μιλώντας στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», καταρχήν για την  ελληνοτουρκική προσέγγιση, εκτιμά ότι δεν θα έχει μέλλον, πέρα από όσο χρειάζεται η Τουρκία για να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό  πρόγραμμα- μαμούθ, ιδιαίτερα στο πολεμικό της Ναυτικό που θα της επιτρέψει να επιβάλλει και την κυριαρχία της παντού και στο Αιγαίο.

Αλλά και την πολεμική αεροπορία. Ο κ.Φίλης εκτιμά ότι εάν συνεχίσουμε την κατευναστική πολιτική, όχι μόνο συνοριακή αλλαγή θα πετύχει η Τουρκία, αλλά και το μισό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε. Εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα θα ζήσουμε την μεγαλύτερη ήττα, από την μικρασιατική καταστροφή.  Την ίδια ώρα ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα και πρόβλημα για τη χώρα που  εγκυμονεί κινδύνους μελλοντικά για την ασφάλεια της χώρας, είναι το δημογραφικό που θα έπρεπε ως μείζον, να είναι εντός και όχι εκτός της πολιτικής ατζέντας, όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα, αλλά δυστυχώς η πολιτική στόχευση είναι η αφομοίωση των αλλότριων μεταναστευτικών πληθυσμών, μη βλέποντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές ακόμη και αποικιοκρατικές ώρες έχει αποτύχει παταγωδώς.

Ο κ.Φίλης αναφέρθηκε επίσης και στα άλλα γεγονότα που επιφέρουν παγκόσμιες γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η εμπλοκή Ζεζμπολάχ, οι επιθέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο στην Ερυθρά θάλασσα από τους Χούθι και ο Ρωσο-Ουκρανικός ο πόλεμος που συμπληρώνει δυο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου