Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Κατάρριψη ρωσικού ΑΣΕΠΕ A-50 και αεροσκάφους διοίκησης και ελέγχου Il-22 ανακοίνωσε η Ουκρανία [pics, vid]


Πρώτη ενημέρωση: 12:38

Δεύτερη ενημέρωση: 16:57 – Το αεροσκάφος Il-22 δεν καταρρίφθηκε τελικά αλλά τέθηκε εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας

H Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ τύπου A-50 και ένα αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου τύπου Il-22. Δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ήδη από το πρωί, αρκετές αναφορές είχαν δημοσιευθεί τόσο από ουκρανικά όσο και από ρωσικά κανάλια στο Telegram, σχετικά με την εμπλοκή ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όμως πλέον υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ουκρανική πλευρά.

Τόσο ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ «Flightbomber», που ασχολείται κυρίως με ειδήσεις για την ρωσική Πολεμική Αεροπορία όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, Γιούρι Μισιάγκιν. ισχυρίστηκαν ότι η κατάρριψη του ρωσικού ΑΣΕΠΕ τύπου A-50 είναι γεγονός, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι και το Il-22 χτυπήθηκε.


Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το A-50, με σειριακό αριθμό RF-50601, χτυπήθηκε μεταξύ 21:10-21:15 στην περιοχή Κιριλόβκα της περιφέρειας Ζαπορίζια και το Il-22М11 με σειριακό αριθμό RF-75106, χτυπήθηκε στις 21:00 στην περιοχή της Χερσώνας. Ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΔ Στρατηγός Ζαλούζνι είπε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ την Πολεμική Αεροπορία για μια τέλεια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επιχείρηση στην περιοχή του Αζόφ».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SBU), Κίριλο Μπουντάνοφ, επιβεβαίωσε την κατάρριψη του ρωσικού ΑΣΕΠΕ τύπου A-50 στο αμερικανικό αμυντικό μέσο ενημέρωσης «The War Zone» δίχως όμως να προσθέσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιστατικό. H ανάπτυξη τέτοιων αεροσκαφών είχε απασχολήσει και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς είχε παρατηρηθεί η «έντονη παρουσία» τους στα πεδία επιχειρήσεων.

Όπως είχαμε γράψει στο OnAlert.gr, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τα  αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) τύπου A-50, προκειμένου να συνεργάζεται με τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 για τον εντοπισμό εναέριων στόχων πάνω από την Ουκρανία.

Καθίσταται σαφές ότι τα πλήγματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τις ικανότητες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για πολύ μεγάλες απώλειες, ενδεχομένως η μεγαλύτερη αεροπορική επιτυχία της Ουκρανίας στον πόλεμο, αφού τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή να αναπληρωθούν. Εξάλλου, για αυτόν τον λόγο η Μόσχα έχει προχωρήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών, για να είναι σε θέση να επιχειρούν σε σύγχρονα πεδία επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε κατάρριψη ή πλήγμα με drone, όπως είχε συμβεί στη Λευκορωσία, έχει τρομακτικό κόστος για τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου