Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Σελεύκεια του Τίγρητος: η άγνωστη ελληνική μεγαλούπολη στο Ιράκ

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

H Σελεύκεια του Τίγρητος, μια Ελληνική μεγαλούπολη στο κεντρικό Ιράκ, ήταν επί αιώνες ένα πολύ μεγάλο, κολοσσιαίων διατάσεων πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Εγγύς Ανατολής.

Χτισμένη το 305 πΧ από τον Σέλευκο Α’ Νικάτωρα, σε επίκαιρη θέση, 20 χλμ ΒΔ της Βαβυλώνας, γρήγορα επισκίασε την Μητρόπολη της Μεσοποταμίας.

Γρήγορα έφτασε σε τέτοια ακμή, ώστε το 230 πΧ είχε πληθυσμό 600.000 (!) κατοίκους με τους Έλληνες να φτάνουν τις 200.000, μεταξύ αυτών 50.000(!) Μακεδόνες, ενώ 40.000 Ιουδαίοι, 150.000 Σύροι και 200.000 Χαλδαίοι. Βαβυλώνιοι και Ιρανοί συμπλήρωναν τον γιγάντιο πληθυσμό της.

«Λίφτινγκ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας μετά από 30 χρόνια λειτουργίας

Ένα συνολικό «λίφτινγκ» ξεκινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, έναν χώρο που προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και που λειτουργεί περισσότερο από 30 χρόνια.

Ήδη έχει σχεδιαστεί μία αναδιάρθρωση στα εκθέματα και τη μόνιμη συλλογή του μουσείου μαζί με τον εμπλουτισμό με νέο εκθεσιακό υλικό.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας Κ. Καράντζαλη «θα δημιουργηθεί μία εισαγωγική ενότητα με την οποία θα καθοδηγείται ο επισκέπτης στη μόνιμη συλλογή του μουσείου ενώ παράλληλα έχει μελετηθεί μία καινοτομική παρουσίαση διατηρώντας ωστόσο τους κυρίους νοηματικούς άξονες της υφιστάμενης έκθεσης».

29η Μαΐου 1453. Εάλω η Πόλις...;;

Του Παναγιώτη Μυργιώτη
Μαθηματικού

Υπάρχουν ημερομηνίες στην παγκόσμιο ιστορία που χαρακτηρίζονται σταθμοί. Σηματοδοτούν την αρχή μιας εποχής και το τέλος της προηγούμενης. Μια τέτοια είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, και η 29η Μαΐου 1453. Η ημέρα που η βασιλεύουσα των Πόλεων κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς και έπαψε να είναι η Πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας χιλίων και πλέον ετών. Η επτάλοφος Κωνσταντινούπολις, κέντρο παγκόσμιου ελληνορθόδοξου πολιτισμού, εάλω. Όμως, «Εάλω η Πόλις ή όχι»;; Είναι ερώτημα, όχι διαπίστωση.

Η χιλιόχρονη πρωτεύουσα της (ανατολικής) Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που οι Φράγκοι εκατό χρόνια

Tι σημαίνει «ελευθερία» για τον Σύριζα και το ΚΚΕ;

Του Αλέξανδρου Ασωνίτη*

Ώστε, λοιπόν, η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι τουρκική, κατά τον Φίλη, συνεπώς και τον Σύριζα, όσο και να δειλιάζει να το πει. Η δήλωση Φίλη, που είχε καταργήσει τον Επιτάφιο του Περικλή από τα σχολεία και είχε αιτιολογήσει την δολοφονία του Κατσίφα, δίνει για μια ακόμη φορά το στίγμα του Σύριζα που αναθεωρεί, σαν να είναι τουρκικό κόμμα, ή απ’ το Αζερμπαϊτζάν,  την συνθήκη της Λωζάννης αλλά και την συνθήκη για την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης,  το 1913.  Ο Σύριζα «μάχεται» για την μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, που ευημερεί και πολλαπλασιάζεται, ενώ η Τουρκία με εθνοκάθαρση στράγγιξε την ελληνική εθνική μειονότητα σε Ιμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη, και δικαιολογεί την καταπίεση της εθνικής μας μειονότητας στην Αλβανία.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας είναι ένας κορυφαίος θεσμός, στις δομές και τις διευθύνσεις του οποίου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις αλλά και οι προστάσεις όλων των φορέων και των αρχών του τουρκικού κράτους, για θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Προεδρεύει ο Ερντογάν, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εάν χρειαστεί, συμμετέχουν άλλοι υπουργοί ή αξιωματούχοι. Μόνιμα μέλη είναι, εκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.

Πάει… περίπατο το Δόγμα και τρίβει τα χέρια του ο Σουλτάνος

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Τέσσερεις πυλώνες για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ και η συνάντηση του Προέδρου με τον Ερντογάν - Γιατί δεν τίθεται θέμα αναβίωσης του Δόγματος με την Ελλάδα, γιατί είναι επικοινωνιακό τρικ το Δόγμα με τις γειτονικές χώρες και πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες και η λύση…

Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στον νέο αιώνα της Τουρκίας και στη «Γαλάζια Πατρίδα», της οποίας αναπόσπαστο τμήμα είναι η Κύπρος, η αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την οποία προεκλογικά υποσχέθηκε ο Πρόεδρος, μάλλον «κάνει φτερά». «Πάει περίπατο», όπως λέει ο λαός μας. Ή, αν το δει κάποιος αντίστροφα, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι:

Έβρος: Σε συνεχές «alert» οι Ένοπλες Δυνάμεις – Η χαμηλή στάθμη του ποταμού και τα σενάρια προβοκάτσιας της Άγκυρας

Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο

Τα συνεχή περιστατικά των τελευταίων ημερών με πολυπληθείς ομάδες μεταναστών να επιχειρούν να περάσουν από τον Έβρο στο Ελληνικό έδαφος έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Με άμεσα αντανακλαστικά και στόχο σε καμία περίπτωση να μην αιφνιδιαστούν οι δυνάμεις αποτροπής έχουν ληφθεί αποφάσεις που προβλέπουν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει τη ευθύνη για το απρόσιτο των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Η Τουρκία βλέπει τα ελληνικά F-16 Viper και δεν μπορεί να κάνει τίποτα – Τι συνέβη - Δύσκολα τα πράγματα για τα τουρκικά F-16 που πλέον κινδυνεύουν να μείνουν από ανταλλακτικά.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η Τουρκία βλέπει τα ελληνικά F-16 Viper και δεν μπορεί να κάνει τίποτα καθώς ο χρόνος περνά υπέρ της Ελλάδας, με την Άγκυρα το μόνο έχει να κάνει είναι να… περιμένει τη σειρά της.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ 40 πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Block 70 καθώς και υψηλούς αριθμούς πυραύλων/πυρομαχικών.

Η Ελλάδα αντέδρασε στην πώληση αυτή έχοντας καταφέρει να μπλοκάρει την πώληση των F-16 Block 70 στην Τουρκία και τον εκσυγρονισμό των τουρκικών F-16.

Η Άγκυρα θέλει διά της Ελλάδος και της Κύπρου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς για τον «Τουρκικό Αιώνα»: Ο Ερντογάν σε ρόλο «μεγάλου αδελφού», η Τουρκία περιφερειακή δύναμη

 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Σρέντερ στον αγώνα Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Ρόλο «μεγάλου αδελφού» στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει να έχει η κατοχική Τουρκία, που συνδέεται με πολιτικές παρακολούθησης των εξελίξεων αλλά πρωτίστως επιβολής, ελέγχου.

Το νέο σκηνικό, το οποίο θέλει ο Ερντογάν να δημιουργήσει, αποτελεί την κορύφωση των πολιτικών, που έχει ακολουθήσει με μικρά ή μεγάλα βήματα στην εικοσαετή παρουσία του στην εξουσία. Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο, συνιστούν βασικά κομμάτια του γεωπολιτικού παιχνιδιού της κατοχικής δύναμης. Ελλάδα και Κύπρος εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, υπό την έννοια ότι η επιβολή των σχεδιασμών του, θα βοηθήσει στη συνέχεια για την υλοποίηση των ευρύτερων στρατηγικών επιδιώξεων.

Πούτιν, Άγιο Όρος, “ρωσικά” κόμματα… Μοναχός καταγγέλλει (vid.)


Το κείμενο μας την Παρασκευή, με τίτλο «“Κυκλώνουν” την Ελλάδα: Ο Πούτιν με τα ακροδεξιά κόμματα και ο Ερντογάν με τους πράκτορες του στη Θράκη… Και ένα υστερόγραφο για τα F-16 και τον κ. Μενέντεζ» (ΕΔΩ) προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στα κόμματα αυτά, οι οπαδοί της ΝΙΚΗΣ και του Κυριάκου Βελόπουλου, εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, ταυτιζόμενοι με αυτούς που υποστηρίζουν τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, «Βλαδίμηρο» Πούτιν.

Το μπόι της Ελλάδας και ο ρόλος των Ε.Δ.


Γιάννης Ευαγγελίδης

Η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει πετύχει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από διεθνή αστάθεια, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των εστιών κρίσης που έχουν δημιουργηθεί, όπως στη Συρία, στη Λιβύη και προσφάτως στο Σουδάν.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η εξωτερική πολιτική


Γράφει ο Ελευθέριος Καϊάφας

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή σχετικά με τις διαθέσεις της γείτονος χώρας που φτάνει ακόμα και να φαντάζεται την αναβίωση της Οθωμανικής κυριαρχίας. 

Ο Σκέρτσος απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Εξακολουθεί και φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης


Εξακολουθεί και φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Χριστόπουλος/ΣΥΡΙΖΑ: Ορθές οι δηλώσεις Φίλη για τη Ροδόπη


Διά της μεθόδου της αθώας σχετικοποίησης ή της επιδέξιας ισοπέδωσης που οδηγεί σε εξισώσεις ανόμοιων καταστάσεων ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Δ. Χριστόπουλος έσπευσε να υπερασπιστεί τον Νίκο Φίλη αναφορικά με τις τελευταίες του τοποθετήσεις γύρω από το δικαίωμα των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν για την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν τις εκλογές ότι το Τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ 2 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε το πρωί της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Κύθηρα: Συνελήφθησαν δύο διακινητές – Σώθηκαν 90 μετανάστες από το ιστιοφόρο


Κύθηρα: Σε μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού διασώθηκαν 90 μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, ενώ συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που βρίσκονταν ανάμεσά τους και κατηγορούνται ως διακινητές.

Η παγίδα για Ελλάδα και ΗΠΑ από την τακτική της Τουρκίας


Κωνσταντίνος Φίλης

ΗΤουρκία, με τη νέα πολύ ισχυρότερη και έμπειρη ομάδα της στην εξωτερική πολιτική, με προσωπικότητες καλά δικτυωμένες και φυσικά πολύ κοντά στον Ερντογάν, επιχειρεί να επανασυστηθεί προς τη Δύση, να αποκαταστήσει διαύλους και να επαναφέρει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Οι τουρκικοί γρίφοι και τα δύο πρόσωπα-κλειδιά


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η επιλογή του επί 13 χρόνια αρχικατασκόπου της Τουρκίας, δρα Χακάν Φιντάν, για τη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας της Αγκυρας σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων ως επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας ΜΙΤ από τον Ιμπραήμ Καλίν (από τον εκλεγέντα για μία ακόμα φορά πρόεδρο Ερντογάν) κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές από δυτικές κυβερνήσεις, τη Μόσχα ως και κορυφαίους διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές.

Η Διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο μεταβιβάζεται στον τουρκικό στρατό


Ιούνιος 11, 2023. Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ , Τούρκοι κομάντο μεταφέρθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από 24 χρόνια, για να μειωθεί η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, όπου η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Η ουκρανική αντεπίθεση θυμίζει την απόβαση στη Νορμανδία


Του Craig Hooper

Εβδομήντα εννέα χρόνια πριν, οι αμερικανικές, βρετανικές και καναδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη γερμανοκρατούμενη Γαλλία, κάνοντας το πρώτο ριψοκίνδυνο βήμα προς την απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης. 

Ουκρανία: Κρείττον του λαλείν το σιγάν – Το μυστηριώδες βίντεο του Κιρίλο Μπουντάνοφ που γίνεται viral


Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Ουκρανία, δεν είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα εκδηλωτικός ή και ομιλητικός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για 300 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας


Υποστηρίζει ότι καταστράφηκαν εννέα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Leopard

Ρωσία: Η Μόσχα αναφέρει ότι απέκρουσε ουκρανική επίθεση σε ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα


Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μια ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη ενάντια σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην Τουρκία.

Ουκρανία: Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Καχόβκα για να εμποδίσει την επίθεση στον νότο


Ουκρανία: «Η έκρηξη στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα προφανώς έγινε με στόχο να αποτραπούν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το να εξαπολύσουν επίθεση στον τομέα της Χερσώνας.

Αποστάσεις Πριγκόζιν από τη Μόσχα: Η Wagner δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας


Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι οι μαχητές της μισθοφορικής του οργάνωσης δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ταϊπέι στέλνει μαχητικά καθώς κινεζικά αεροσκάφη διασχίζουν το Στενό της Ταϊβάν


(Taiwan Ministry of Defense via AP, File)

Η Ταϊβάν ανέπτυξε δικά της πολεμικά αεροσκάφη σήμερα Κυριακή 11/06 αφού εντόπισε 10 κινεζικά μαχητικά να διασχίζουν τη διάμεση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, ενώ το υπουργείο Άμυνας της νήσου ανακοίνωσε ότι τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν περιπολίες μάχης.

Λευκός Οίκος: Από το 2019 η κινεζική κατασκοπευτική βάση στην Κούβα


Οι κινεζικές επιχειρήσεις παρακολούθησης από την Κούβα αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας του Πεκίνου να ενισχύσει τις δυνατότητές του για συλλογή πληροφοριών, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

FT: Ο αρχηγός της CIA πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Κίνα


Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς ταξίδεψε στην Κίνα τον περασμένο μήνα, σε μια μυστική επίσκεψη ενός από τους πιο έμπιστους αξιωματούχους του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δείχνει πόσο ανήσυχος είχε γίνει ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Το ταξίδι του Μπιλ Μπερνς τον περασμένο μήνα ήταν ανώτερο στο Πεκίνο από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, γράφουν οι «The Financial Times ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται εξίσωση άδειας μητρότητας που έχει ήδη νομοθετηθεί!


Στα παπατζιλίκια είναι πρώτοι. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;


Τον Πρέσβη ε.τ. Θεόδωρο Θεοδώρου έχει προσκεκλημένο για τον "Καφέ της Κυριακής" η Ομάδα των Ανιχνεύσεων.

Ανέντιμο παζάρι της Τουρκίας με τα F-16 | Zoom powered by XAK


Σάββας Καλεντερίδης: Θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας! Ανέντιμο παζάρι της Τουρκίας με τα F-16

Παπαφλωράτος Ι.: Σουηδία και όχι μόνο για να πάρει η Τουρκία τα F-16 / Ενημέρωση & Σκέψη


Παπαφλωράτος Ιωάννης: Σουηδία και όχι μόνο για να πάρει η Τουρκία τα F-16 / Ενημέρωση & Σκέψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ | Καλημέρα | 11/06/2023


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ | Καλημέρα | 11/06/2023

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην τρίτη θητεία Ερντογάν


Ο Αθανάσιος Καμηλάρης, αντιπρόεδρος Αινησίου Δέλτα Έβρου μίλησε για τις εξελίξεις στον Έβρο και ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ζεμενίδης, Μπλατζώης και Ιατρίδης για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 11/06/2023 | OPEN TV


Ζεμενίδης, Μπλατζώης και Ιατρίδης για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί 11/06/2023 | OPEN TV