Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ανοίγει το Σπήλαιο των Πετραλώνων για το κοινό


Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, ενημερώνει ότι, μετά την περάτωση των εργασιών ανάδειξης του σπηλαίου των Πετραλώνων και αναβάθμισης των υποδομών του, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την επαναλειτουργία του σπηλαίου των Πετραλώνων ως επισκέψιμου χώρου από την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024.

Το Πραξικόπημα της Πυτζάμας -1975: Γιατί ονομάστηκε έτσι – Ποιες στρατιωτικές μονάδες θα καταλάμβαναν και γιατί


Σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1975, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας).

Ο Μονοκέφαλος Αετός της Σητείας και η «Τραπεζόνδα»


Ο μονοκέφαλος αετός στην πρόσοψη της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα (φωτ.: hubert-herald.nl)

Του Διονύση Π. Καλογερόπουλου – Αναδημοσίευση από τα «Χρονικά του Πόντου»

Ποια Κεντροδεξιά χρειαζόμαστε, Κυριάκο


Του Κώστα Στούπα

1) Ποια Κεντροδεξιά χρειαζόμαστε, Κυριάκο

Στη Δύση γινόμαστε όλο και περισσότερο κοινωνίες καλομαθημένων (κακομαθημένων) εγωιστών ναρκίσσων που ασχολούνται με την παθητική ηδονοθηρία.

Δύο χρόνια ρωσικής εισβολής, ο αγώνας των Ουκρανών και το κενό της Δύσης


Η εισβολή στην Ουκρανία μας έβαλε για τα καλά σε μια νέα εποχή. Ε.Ε. και Ελλάδα καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος
Δρ. κοινωνιολογίας - Πολιτικός αναλυτής

Ζητούν και τα ρέστα για την πατάτα του Στυλιανίδη

του Άριστου Μιχαηλίδη 

Όσοι σχολίασαν αρνητικά την τεράστια πατάτα (μεγαλύτερη από της Ξυλοφάγου) που πέταξε ο Χρήστος Στυλιανίδης στη Βουλή των Ελλήνων, στολίστηκαν μια χαρά από τους κολαούζους του και άλλους φωστήρες της κυπριακής αλλοφροσύνης. Βαφτίστηκαν όλοι «οπαδοί της μη λύσης», «φτηνοί λαϊκιστές», «αδαείς», «υπερπατριώτες»…

Πρώτα διάλογος με Ολγκίν και μετά σύσταση «ομάδας Κυπριακού»

Ανδρέας Πιμπίσιης


Για τη Λευκωσία εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεκλειδώσει την διαδικασία και να πετύχει κινητικότητα. 

Τατάρ: «Η Αθήνα να πει στους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν την αντιπαράθεση με την ΤΔΒΚ»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για λύση με τους Ελληνοκυπριους»

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στην 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «V Μεραρχία Κρητών» και στη ΣΕΑΠ [pics]

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «Αιγέας» αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ευθύνης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «V Μεραρχία Κρητών» και στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ).

Ούτε χειροβομβίδες… (“από το ράφι”)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το πρόσφατο δυσάρεστο ατύχημα με τον οπλίτη της ΕΛΔΥΚ που ακρωτηριάστηκε κατά την εκπαίδευση στην ρίψη χειροβομβίδας, ανέδειξε τυχαίως μία από τις γνωστές – άγνωστες πτυχές της ελληνικής αποτυχίας στην Αμυντική Βιομηχανία. Η Εθνική Φρουρά προμηθεύεται χειροβομβίδες αιγυπτιακής κατασκευής, όπως και άλλα πυρομαχικά, θέτοντας το ερώτημα εάν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα έχουν δυνατότητα να προμηθεύονται τέτοια απλά πυρομαχικά ελληνικής κατασκευής.

F-16 Viper: Must προτεραιότητα η ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των 83 μαχητικών


* Του Κώστα Σαρικά

Η χθεσινή πτήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον Νίκο Δένδια να πετά για περισσότερο από μια ώρα στην πίσω θέση με το διθέσιο Viper και κυβερνήτη τον Διοικητή της 340 Πολεμικής Μοίρας «Αλεπού».

Πλησιάζει η ώρα να γίνουν Viper και τα 38 F-16 Block 50 της πολεμικής αεροπορίας: Ξεκαθαρίζουν οι στόχοι για τη μεγιστοποίηση των δυνάμεων στο Αιγαίο


File Photo Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 σέρνεται περίπου μια 5ετία και η αναποφασιστικότητα που έχει πρωτοστατήσει στοιχίζει στον στόλο των work horse αεροσκαφών που έχει ανάγκη η αεροπορία. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το θέμα της αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 ήδη κινείται πάνω σε παράλληλους άξονες και το θέμα που «σέρνεται» σχεδόν μια 5ετία, μπορεί να είναι νωρίς, αλλά δείχνει όλα εκείνα τα σημάδια, ότι γίνονται κινήσεις που έχουν στόχο το… νερό ν’ αρχίσει ναχει ροή σε παραγωγικό αυλάκι.

Έφθασαν τα “ΠΝ 75” και “ΠΝ 77” στην Ελευσίνα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σήμερα περί ώρα 13.30, όπως ήταν προγραμματισμένο, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας ένα αμερικανικό αεροσκάφος C-17 μεταφέροντας τα δύο πρώτα ελικόπτερα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού. 

‘Si Vis Pacem, Para Bellum’ …οι δυνατότητες που ευνοούν δυσανάλογα το γαύγισμα έναντι του δαγκώματος είναι όλο και λιγότερο χρήσιμες στον σημερινό ανταγωνισμό


‘Si Vis Pacem, Para Bellum’

…οι δυνατότητες που ευνοούν δυσανάλογα το γαύγισμα έναντι του δαγκώματος είναι όλο και λιγότερο χρήσιμες στον σημερινό ανταγωνισμό

η ασύμμετρη προσέγγιση

Πολεμικό Ναυτικό: Με λόγια πολιτικών ΔΕΝ θα “χτίσει” πολεμικά πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία


Η έλλειψη προσωπικού, πείρας και επενδύσεων, σε συνδυασμό με τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, τα καθιστούν ανέτοιμα για τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation – Απαιτείται ομαλή επανεκκίνηση με ανάθεση προγραμμάτων μικρότερης κλίμακας και πολυπλοκότητας. 

Επιτελικές διεργασίες για την κατάρτιση ενός δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος

Γιάννης Νικήτας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιτελικές διεργασίες στα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου μέχρι την Άνοιξη να καταρτίσουν συνολικούς πίνακες με τις κύριες και ανελαστικές εξοπλιστικές ανάγκες των Κλάδων. 

«Κλείδωσε» η απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από ρωσικά όπλα


Ο «κύβος ερρίφθη» για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους. Το enikos.gr αποκαλύπτει ποιοι είναι οι επικρατέστεροι σχεδιασμοί.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελληνοτουρκικά: Τα αμυντικά ευρωομόλογα και πώς μπορούν να αλλάξουν για πάντα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


H «ιδέα σαγηνεύει, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σήμερα σε μειονεκτική θέση (σ.σ. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Διονύσης Αντωνέλλος

Στη Φινλανδία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας για να εξετάσει ιδίοις όμμασι το φινλανδικό μοντέλο στρατού: Τι ακριβώς προβλέπει


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στο Στρατόπεδο «Αποστολάκη», στο Μάλεμε Χανίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR

Στη Φινλανδία θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να «γνωρίσει» διά ζώσης το φινλανδικό μοντέλο που η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθνικής Αμυνας έχει προκρίνει να εφαρμοστεί, προσαροσμένο στα δικά μας δεδομένα, στον ελληνικό στρατό.

Οι δύσκολες επιλογές στην υπόθεση Μπελέρη και η χείρα βοηθείας σε Ράμα από ΗΠΑ και Τουρκία

Νίκος Μελέτης

Στην προδιαγεγραμμένη κατάληξή της οδεύει η σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη καθώς στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να επαναληφθεί η δίκη και κατόπιν της ακρόασης της υπεράσπισης θα ορισθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης

Στο Άμπου Ντάμπι αύριο ο Φραγκογιάννης για τη Διάσκεψη του ΠΟΕ


Στο Άμπου Ντάμπι θα βρίσκεται, αύριο και μεθαύριο, ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

«Απόβαση» Καταριανών στην Ελλάδα: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Θανί

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Ντόχα με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Πρέσβης Κατάρ: Υπάρχει κοινή επιθυμία με την Ελλάδα για ενίσχυση των διμερών σχέσεων


Στις διμερείς σχέσεις αναφέρθηκε ο πρέσβης του Κατάρ στη χώρα μας με αφορμή την  επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ντόχα

Η Γαλλία θα παραδώσει συστήματα αεράμυνας στην Αρμενία


Φωτό: Armtimes

Φεβρουάριος 23, 2024. Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας Σούρεν Παπικιάν στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου επισκέφθηκε επίσημα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας συστήματα αεράμυνας προς την Αρμενία.

Η Χαμάς λέει ότι το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα «δεν θα επιτύχει ποτέ»


«Το σχέδιο αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα (…) επειδή η πραγματικότητα της Γάζας και η πραγματικότητα των Παλαιστινίων δεν μπορεί να καθοριστεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους», είπε ο Χαμντάν

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι απειλούν να κλείσουν εντελώς το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ


Φεβρουάριος 23, 2024. Ελλάδα.

Φωτό:» Οι Χούθι απειλούν να κλείσουν εντελώς το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ»

Ο αρχηγός της ομάδας των Χούθι, Χουσεΐν Αλ-Εζί, είπε ότι οι Χούθι μπορούν να κλείσουν εντελώς το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ-ΔΙΕΤΙΑ: Οι τακτικές Β’ ΠΠ στο μέτωπο Ρωσίας και Ουκρανίας… τα ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ στα χέρια του Πούτιν


Εάν παρατηρήσει κανείς σήμερα το ουκρανικό μέτωπο, διαπιστώνει ότι οι Ρώσοι ακολουθούν παντού “τακτική Στάλιγκραντ”. Δηλαδή το σχέδιο “τανάλια”! Προωθούνται από πλάγια, περικυκλώνουν τους Ουκρανούς, τους οποίους στο μεταξύ βομβαρδίζουν ανηλεώς και στο τέλος πραγματοποιούν έφοδο και τους εξαναγκάζουν σε υποχώρηση. 

ΥΠΕΞ για επέτειο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Αδιαπραγμάτευτη αρχή ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας


Την κατηγορηματική θέση της Ελλάδας ότι οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας είναι αντίθετες προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς μη αποδεκτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για «τη συμπλήρωση σήμερα δύο ετών από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές - Η προσφυγιά σε αριθμούς


Καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου οι βομβαρδισμοί και οι στοχευμένες επιθέσεις σε υποδομές, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θα «εκδικηθεί» για τις νέες δυτικές κυρώσεις


Ο νούμερο δύο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε σήμερα ότι η χώρα του θα πάρει εκδίκηση για τις νέες δυτικές κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και του θανάτου του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

DW: Δέκα χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία - Κι αν χάσει το Κίεβο;


Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας, Φεβρουάριο του 2014. Για μεγάλο διάστημα υποτιμήθηκε κι από τους Ουκρανούς. Μέχρι την επέκταση του πολέμου το 2022

Δεύτερη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους Α-50 ανακοίνωσε το Κίεβο


Το αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης φέρεται να επλήγη 200 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Είναι πολύτιμο για συλλογή πληροφοριών. Σιωπή από Μόσχα.

Παγκόσμιοι ηγέτες προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής


Οι ηγέτες της Δύσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Σολτς: Καλεί την Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της


Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της και να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από το εξωτερικό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με αφορμή την δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βασιλιάς Κάρολος: Φόρος τιμής στον ουκρανικό λαό με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής


Φόρο τιμής στην «αποφασιστικότητα και τη δύναμη του ουκρανικού λαού», απέτισε ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ σε ένα μήνυμα για τον εορτασμό της δεύτερης επετείου της εισβολής της Ρωσίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

ΑΝΑΛΥΣΗ Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλειδί η στήριξη της Δύσης για την έκβαση

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στις 16-18 Φεβρουαρίου, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, αλλά σύντομα επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα, κάτι που γίνεται παράδοση στο ετήσιο συνέδριο.