Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η καταδρομική επιχείριση του Κανάρη στην Αίγυπτο

Τον Ιούλιο του 1825 ο Ιμπραήμ είχε πατήσει για τα καλά το πόδι του στον Μοριά και σημείωνε τη μία επιτυχία μετά την άλλη απέναντι στους επαναστατημένους Έλληνες. Την εποχή εκείνη, ο Κωνσταντίνος Κανάρης σκέφτηκε ένα παράτολμο σχέδιο ως αντιπερισπασμό προς τον Αιγύπτιο πολέμαρχο: να εκστρατεύσει στην πατρίδα του και να κάψει τον αιγυπτιακό στόλο, που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, μπροστά από το παλάτι του πατέρα του Μοχάμετ Άλι.
Το σχέδιο του κοινοποιήθηκε στους προύχοντες της Ύδρας Μανώλη Τομπάζη, Λάζαρο Κουντουριώτη και Αντώνιο Κριεζή, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να το θέσουν σε εφαρμογή. Με πάσα μυστικότητα για τον φόβο των κατασκόπων, ετοιμάστηκαν τρία πυρπολικά, ένα για τον Κανάρη, ένα για τον Αντώνιο Βώκο και το άλλο για τον Μανώλη Μπούτη, Τα πυρπολικά θα συνοδεύονταν από τα μεγάλα πλοία του Κριεζή και του Τομπάζη, που θα είχε το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης.

1955 στην Πόλη: ¨Σκότωσέ την, σκότωσέ την την σκύλα την Ελληνίδα¨…(Βίντεο)

Ας θυμίσουμε τον σεβασμό της Τουρκίας στον πολυπολιτισμό….

Ένα και μόνο περιστατικό αρκεί.

Ο δημοσιογράφος Γ. Καράγιωργας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αγριότητας των Τούρκων. Σε ομιλία του για τα 40 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά, μεταξύ άλλων είχε περιγράψει και το εξής:

¨Στο Γενή Σεχίρ, ώρα 7 το απόγευμα μέσα στη μέση του δρόμου, ο όχλος περικύκλωσε ένα

Ο Άσαντ χτίζει τη “νέα Αγία Σοφία” στη Συρία

Η μετατροπή του ορθοδόξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την Τουρκία του Ερντογάν, δίνει, από ότι φαίνεται, την αφορμή για αντίρροπες επικοινωνιακές και συμβολικές κινήσεις από οτυς αντιπάλους του.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ειδήσεων Middle East Monitor, η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε την οικοδόμηση ενός υπό κλίμακα αντιγράφου της Αγίας Σοφίας στην πόλη Al-Suqaylabiyah (ελληνική Σελευκόβηλος), η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από ελληνορθοδόξους (Rum-Ρωμιούς).

Η Τουρκία με το γιαταγάνι στο χέρι

Της Λόρια Μαρκίδη 
Πρέσβη ε.τ.
Από το philenews

Η μαύρη Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, σήμανε το τέλος μιας εποχής για την Τουρκία με την αποδόμηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και του κοσμικού κράτους και την επιστροφή στο μεσαίωνα, τον ισλαμο-εθνικισμό και τον νεο-οθωμανισμό, υπό τη δικτατορία Ερντογάν. 
Τις 24 Ιουλίου, επέτειο της συνομολόγησης της Συνθήκης της Λωζάνης, βάσει προνοιών της οποίας ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε για να κηρύξει την

Η «αποκλιμάκωση» και η παγίδα που θέλει να στήσει η Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη
Από το  liberal

Προσεκτικοί και σταθεροί χειρισμοί ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα, απαιτούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης σε μια «κρίση» που προκάλεσε ο ίδιος ο Τ.Ερντογάν, δεν πρέπει να οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα, ότι εγκαταλείπεται η αναθεωρητική πολιτική, ή ότι πράγματι υπάρχει ειλικρινής διάθεση διαλόγου από τουρκικής πλευράς.

Δωράκι αξίας 1,5 εκ. δολαρίων απ’ την Τουρκία στην Αλβανία με πολύ συμφέρον

Η τουρκική κυβέρνηση δώρισε εξοπλισμό και στολές για την αλβανική Πολιτική Προστασία -την υπηρεσία των εκτάκτων αναγκών, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Στη διάρκεια της τελετής παρουσίασης των στολών και των νέων οχημάτων, η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα εξήρε τη συνεργασία με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, στο πλαίσιο των αστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

«Όλοι βλέπουμε πόσο έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις των φυσικών καταστροφών. Ο νέος νόμος για την πολιτική προστασία δίνει έμφαση στην πρόληψη καταστροφών και μοιράζεται σαφείς ευθύνες με

Toυρκικό ΥΠΑΜ: Κοινή άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ με συμμετοχή αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ

Κοινή εκπαιδευτική άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ στην Κεντρική και την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κοινή άσκηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου Κεμάλρεϊς με το Αϊζενχάουερ


πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στο πλαίσιο της άσκησης Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου.

Αραβικά μέσα σατυρίζουν τον Ερντογάν: "Έφαγε" μπουκέτο από τον Πούτιν(Βίντεο)

Στο πάνω μέρος του βίντεο παρουσιάζεται η συνάντηση του Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και το πως αμέσως έγινε δεκτός από τον Ρώσο ηγέτη.

Ενώ στο κάτω μέρος παρουσιάζεται η τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στον Πούτιν όπου τον είχαν στο περίμενε επί 2 λεπτά. Και το πλέον ωραίο και ενδεικτικό είναι πως διέρρευσαν και το βίντεο με τις φάτσες του Ερντογάν και της συνοδείας του σε πλήρη αμηχανία !

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποιος ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, ΑΥΤΟ φοβάται η Άγκυρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και ποια η ΠΑΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΗ... Τι θέλουν οι ξένοι!
Μία στο καρφί, μία στο πέταλο!
 Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει την τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες ώρες η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ναι μεν ανακοίνωσε την παύση των ερευνών του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη διάθεσή της για… διάλογο, αλλά εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία ενεργοποιείται το πλοίο Barbaros και αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.
Αφενός, οι Τούρκοι θέλουν να παρουσιάσουν μία συγκαταβατική εικόνα στον διεθνή παράγοντα (υποχώρηση Oruc Reis), ταυτόχρονα όμως με την ενεργοποίηση του Barbaros εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στον Ελληνισμό πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν.

Λίγο πριν τη σύγκρουση! Π.Ν. και Π.Α. είχαν εντολή να πλήξουν το Oruc Reis αν επιχειρούσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η κλιμάκωση της περασμένης βδομάδας έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς τόσο στο μέτωπο των Ε.Δ. όσο και σε αυτό της διπλωματίας.
Την δυναμική αποτροπή κάθε τουρκικής πρόκλησης εν τη γενέσει της ακολούθησαν πιστά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλες τις προηγούμενες μέρες, καθιστώντας σαφές στην τουρκική πλευρά πως θα «πονέσει» αν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Εν ολίγοις στρατιωτική και πολιτική ηγεσία έδωσαν να καταλάβουν στον Ερντογάν, 4 περίπου μήνες μετά το επεισόδιο στον Έβρο, πως η χώρα μας δεν μοιάζει σε ΤΙΠΟΤΑ με τις κατεστραμμένες και στρατιωτικά υποδεέστερες Συρία και Λιβύη.