Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Σικελία: Οι φλόγες «έγλειψαν» τον αρχαίο δωρικό ναό στη Σεγέστα


[Credit: Giornale di Sicilia]

Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προκλήθηκαν από την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε τον αρχαιολογικό χώρο στη Σεγέστα της Σικελίας.

Φωτογραφίες του τοπικού Giornale di Sicilia δείχνουν τις φλόγες να έχουν φτάσει στον ναό, δωρικού ρυθμού.

Σαν σήμερα το 1953, “έφυγε” ο “Μαύρος Καβαλάρης”


Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου 1953, άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας ενός βαρύτατου καρδιακού εμφράγματος, ο Στραγηγός Νικόλαος Πλαστήρας, γνωστός με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης»

Ο Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε στο Βούνεσι (σημερινό Μορφοβούνι) Καρδίτσας στις 4 Νοεμβρίου 1883.

Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό με το βαθμό του δεκανέα το 1903 και πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Συμμετείχε ενεργά στον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», που έκανε το Κίνημα στο Γουδί (1909) και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η Μάχη στα Δερβενάκια και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη


Η Μάχη στα Δερβενάκια: Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου 1822. Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Πτώση Canadair: Αύριο και την Παρασκευή οι κηδείες των ιπτάμενων ηρώων – Θα παραστούν Κ. Σακελλαροπούλου και Κ. Μητσοτάκης - Θα θαφτούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στο Παλιό Αγιονέρι Κιλκίς και στο Γαβαλοχώρι Αποκόρωνα


Αριστερά, στην ένθετη φωτογραφία, ο κυβερνήτης, Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και δεξιά ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών (φωτ.: twitter)

Το «τελευταίο αντίο» πρόκειται να πουν αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή οι συγγενείς και οι φίλοι των δύο ιπτάμενων, που έχασαν τη ζωή τους ενώ πάλευαν με τις φλόγες στην Κάρυστο.

Αγαπητοί προφεσόροι, οι Τούρκοι μας χρωστάνε


Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,

 κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήσει,

θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.

 Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,

πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

Κι είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη

για το αψήφιστο της εκλογής.

Βλάπτουν κι οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.

Κ. Καβάφης, «Ας φρόντιζαν»

του Γιώργου Καραμπελιά

Ο ελληνικός λαός, στις εκλογές του 2019 και πολύ περισσότερο σε εκείνες του 2023, επισφράγισε την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ιδεολογικού και πολιτικού πυρήνα του εθνομηδενισμού. 

Άγγελοι μέσα στις φλόγες


Τα απανθρακωμένα όνειρα αυτών των ανθρώπων είναι και δικά μας αποκαΐδια.

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος

Blog Editor

Η περιδίνηση μιας κοινωνίας πάνω από τις φλόγες


Ένας ακόμη λόγος για να πενθήσει κάνεις σήμερα...γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν τους οφείλει απλά η κοινωνία, είναι η κοινωνία.

Δρ. Γιώργος Ρακκάς, Αρθρογράφος

Πολιτικός επιστήμονας και Δρ. κοινωνιολογίας. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη

Η Ερντογανική ελικρίνεια του 2004 το 2023

Ανδρέας Πιμπίσιης

Το 2002 η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας παρουσιάστηκε ως μιας μορφής «τουρκική άνοιξη» καθώς η νέα ηγεσία της χώρας θα την οδηγούσε—όπως όλοι στην Δύση πίστευαν—μακριά από τον έλεγχο των στρατιωτικών και στην ανάπτυξη μιας μορφής δυτικής δημοκρατίας. 

Για τους Έλληνες της Κύπρου η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη: Έχει κλιμακώσει σε επικίνδυνο βαθμό τις ενέργειες της, λέει ο υπουργός Άμυνας Γιωργάλλας


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Μιχάλης Γιωργάλλας στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, με τον αρχηγό της Ε.Φ. Δημόκριτο Ζερβάκη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με την κατοχική Τουρκία να έχει κλιμακώσει σε επικίνδυνο βαθμό τις ενέργειες και την επιθετική της ρητορική και να προχωρά στη δημιουργία τετελεσμένων επί των κατεχομένων μας εδαφών, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

ΓΕΑ: Οι πίνακες δεκτών υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας «Έλληνες εξωτερικού» του διαγωνισμού επιλογής στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ


Στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (www.haf.gr) αναρτήθηκαν οι πίνακες δεκτών υποψηφίων της ειδικής ειδικής κατηγορίας «Έλληνες εξωτερικού» του διαγωνισμού επιλογής στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, για τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής, καθώς και το αναλυτικό ημερολογιακό πρόγραμμα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων (ΠΚΕ).

Πλησιάζει η παράδοση των πρώτων MH-60R – Απομακρύνεται αυτή των P-3B


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μπορεί οι αποφάσεις για τις κύριες μονάδες κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού να καθυστερούν ακόμη αλλά φθάνει ο καιρός που θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια ως προς τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες με εναέρια μέσα. 

Naval Group: «Αριστούργημα της τεχνολογίας η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ» – Ανάρτηση της κατασκευάστριας εταιρείας των Belharra

Εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται να βγει από την Dry Dock δεξαμενή και να πέσει στη θάλασσα

4 επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης ενός νέου γαλλικού μαχητικού Mirage


Πυλώνας της επιτυχίας των γαλλικών στρατιωτικών εξαγωγών για περισσότερα από 60 χρόνια μετά τον πόλεμο, η οικογένεια των μονοκινητήριων μαχητικών Mirage τελείωσε με το μαχητικό Mirage 2000 στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο, η παρατήρηση των αναγκών των στρατών και των προσδοκιών της διεθνούς αγοράς, δείχνει ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για τη δημιουργία της νέας οικογένειας της Γαλλίας και της Dassa, πέρα ​​από την οικογένεια της Raffault. .

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του “υβριδικού πολέμου” απαιτεί άμεσα ένα εθνικό δίκτυο επιτήρησης με UAV / DRONES


Χωρίς επιτήρηση δασικών περιοχών από drones, όσα εναέρια μέσα και αν αγοραστούν, ο υβριδικός πόλεμος εναντίον της Ελλάδας θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. 

Bayraktar: Πέφτουν τελικά πολύ πιο εύκολα από ότι αναμένονταν – Και με MANPAD


«Το UAV έπεσε από ύψος 2 χιλιομέτρων, αλλά πολλά σημαντικά στοιχεία παρέμειναν άθικτα».

Διονύσης Αντωνέλλος

Πολεμική Αεροπορία: Νέα ιταλική πρόταση για τα C-27J Spartan με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

Γιάννης Νικήτας

Στη σκιά του αεροπορικού δυστυχήματος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δυο Ιπτάμενοι της ΠΑ με το αεροσκάφος CL-215 στη Νότια Εύβοια, εξελίξεις καταγράφονται αναφορικά με το μέλλον των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan. 

Η Αυστραλία προχωρά σε παραγγελία «μαμούθ» C-130J, ακολουθεί η Ελλάδα;


Σε παραγγελία «μαμούθ» αεροσκαφών C-130J προχώρησε η Αυστραλία, τη στιγμή που στην Ελλάδα έφτασε επιστολή “P&A” για 6 νέα μεταγωγικά του τύπου καθώς και 2 μεταχειρισμένα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Canadair: γιατί δεν μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε νέα - Τα fake news και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης


Χωρίς ντροπή, τα γνωστά τρολ του διαδικτύου επιδίδονται σε μία ακόμη απόπειρα -με αφορμή και τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που επιχειρούσε χθες στη φωτιά της Καρύστου- να πλήξουν την κυβέρνηση. Στην απέλπιδη αυτή προσπάθειά τους, την εγκαλούν για την επάρκεια των εναέριων μέσων, προσπερνώντας ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση της τάξης του 46% από το 2019, καθώς επίσης περισσότερους πυροσβέστες - από 14.000 σε 16.000- και περισσότερα επίγεια μέσα.

Πτώση Canadair: Η απάντηση Λιβάνιου στη "μονταζιέρα της χυδαιότητας" για τις δηλώσεις του (video)


Με μια ανάρτηση στο Twitter, ο Θοδωρής Λιβάνιος δημοσίευσε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για "μονταζιέρα της χυδαιότητας".

Βρετανός Πρέσβης στο BBC: Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις πυρκαγιές με ταχύτητα


«Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα», δήλωσε ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Matthew Lodge, μιλώντας στο BBC.

Ζαχάροβα: Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών


Ιούλιος 26, 2023. Ελλάδα.

Μόσχα.

Δεν υπήρξαν εκκλήσεις από την Ελλάδα προς τη Ρωσία για βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών. Αυτό δήλωσε σε ενημέρωση στις 26 Ιουλίου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα .

Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τους δύο Παλαιστίνιους ηγέτες στην Αγκυρα


Μετά από 12 μήνες βρέθηκαν μαζί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση με κάθε δυνατό μέσο».

Διεθνής Αμνηστία για Ισλαμική μαντίλα: Το Ιράν κλιμακώνει «σημαντικά» τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των γυναικών


«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει απαθής»

Επίσκεψη του νέου Κινέζου ΥΠΕΞ στην Τουρκία - Η Ουκρανία στην ατζέντα με Φιντάν


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους σήμερα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία ανακοίνωσε πως αποκρούστηκε επίθεση με USVs εναντίον πολεμικού πλοίου της


Ρωσικό πολεμικό στη Μαύρη Θάλασσα μπόρεσε να αποκρούσει ουκρανική επίθεση, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα πως τερματίζει τη συμφωνία η οποία επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών έπειτα από έναν χρόνο.

Πιονγκγιάνγκ: Επίσκεψη του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη Βόρεια Κορέα


Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας βρέθηκε την Τετάρτη (25/7) υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της ανακωχής στον πόλεμο της Κορέας.

Ρωσικές νάρκες σε κτίρια του πυρηνικού σταθμού

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά η ασφάλεια του γιγαντιαίου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται εδώ και 16 μήνες υπό τον έλεγχο των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένει «καλή» συνεργασία με τον κινέζο νέο ομόλογό του


Οαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως αναμένει «καλή συνεργασία» με τον κινέζο νέο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, μετά την απαλλαγή του Τσιν Γκανγκ από τα καθήκοντά του χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι.

Π. Φραγκούλης – Εμπειρογνώμονας στην ΕΡΤ για καναντέρ | 26/07/2023 | EΡΤ


Π. Φραγκούλης – Εμπειρογνώμονας στην ΕΡΤ για καναντέρ | 26/07/2023 | EΡΤ

Δεξαμενή ταλέντων τεχνολογίας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Δεξαμενή ταλέντων τεχνολογίας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ερντογάν για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης: Θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας


Ερντογάν για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάννης: Θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας

Στο στόχαστρο του Ερντογάν η Θράκη (25-7-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Στο στόχαστρο του Ερντογάν η Θράκη

Επισμηναγός ε.α. της Πολ. Αεροπορίας μιλά για το δυστύχημα με το πυροσβεστικό αεροσκάφος


1. Επισμηναγός ε.α. της Πολ. Αεροπορίας μιλά για το δυστύχημα με το πυροσβεστικό αεροσκάφος
2. Αντιπτέραρχος Αθ. Παπανικολάου: Υπάρχει υπερβάλλων ζήλος από τους πιλότους των Καναντέρ

Ελληνοτουρκικά: "Ναι" από την Άγκυρα για την θεία λειτουργία στη Παναγία Σουμελά | ACTION 24


Ελληνοτουρκικά: "Ναι" από την Άγκυρα για την θεία λειτουργία στη Παναγία Σουμελά | ACTION 24

Ερντογάν: Η Τουρκία παρά τα εμπάργκο αναπτύσσει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία της | Σήμερα | 26/07/2023


1. Αυτόπτης μάρτυρας της συντριβής του Καναντέρ μιλά στον ΣΚΑΪ
2. Συλλυπητήριο τηλεφώνημα του Γκιουλέρ στον Δένδια για τους δύο Έλληνες πιλότους
3. Ερντογάν: Η Τουρκία παρά τα εμπάργκο αναπτύσσει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία της
4. Ο Ερντογάν ζητεί από τους Τούρκους πολίτες «να σφίξουν το ζωνάρι»
5. Επίσημη ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Παναγία Σουμελά

Διαδηλωτές στη Δανία έκαψαν το Κοράνι έξω από τις πρεσβείες Αιγύπτου και Τουρκίας


1. Ξεκινά αύριο στην Αγία Πετρούπολη η σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Αφρικής
2. Επίσκεψη Ρωσικής - Κινεζικής αντιπροσωπείας στην Β. Κορέα
3. Απολύθηκε ο Κινέζος Υπουργός εξωτερικών Τσιν Γκανγκ
4. Διαδηλωτές στη Δανία έκαψαν το Κοράνι έξω από τις πρεσβείες Αιγύπτου και Τουρκίας