Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Τα «άγνωστα» μνημεία του ’40


Ο «Φρουρός», στον λόφο Σειλητούρα στο Καλπάκι, ένα από τα πιο γνωστά μνημεία για τη δεκαετία του ’40. Εχει ύψος 5,5 μέτρων, είναι κατασκευασμένο από χαλκό και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα το 1965-66.
[Credit: INTIME NEWS]

Ερευνητές καταγράφουν τη δημόσια μνήμη από την Κατοχή μέχρι τον Εμφύλιο.

Ανεγείρονται ήδη από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Το πρώτο είναι ένα που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος το 1948 στο Κερατσίνι, ενώ χαρακτηριστικά είναι και εκείνα που δεσπόζουν στο Καλπάκι και στα Καλάβρυτα. Ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982, ενώ τότε άρχισε να αλλάζει και η μορφή τους – ένα ενδεικτικό παράδειγμα συναντάμε στον Καρακόλιθο Διστόμου. Και όμως, τα δημόσια μνημεία για τη δεκαετία του 1940 δεν έχουν καταγραφεί, τεκμηριωθεί και μελετηθεί συστηματικά στην Ελλάδα.

Ναυτικόν Σχολείον: Η απαρχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων επί της κορβέτας «Λουδοβίκος»


Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου 1845, ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος».

Φίλοι;


του Θανάση Τζιούμπα

Τα συστήματα IFF (Identification Friend or Foe) αναπτύχθηκαν για να πραγματοποιείται έγκαιρα η αναγνώριση φίλιων ή εχθρικών μέσων στον αέρα.

Γάζα: Βellum Internecinum


CHRISTOPHER FURLONG VIA GETTY IMAGES

Παραλληλισμός με την Εξέγερση του Μπαρ Κοχμπά.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρθρογράφος

Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy

Η μεταναστευτική βόμβα...


Του Κώστα Στούπα 

Το μεταναστευτικό αναμένεται να ταρακουνήσει πολλές κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, το μεταναστευτικό  ενδέχεται να αλλοιώσει τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τον χαρακτήρα των ανοιχτών κοινωνιών.

ΠτΔ σε La Repubblica: Δεσμευμένη η Κύπρος για καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος


Οι ανακαλύψεις της Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη «βουλή» για το θέμα της πώλησης περιουσιών σε αλλοδαπούς


Στη συνεδρίαση την Πέμπτη στη «βουλή» συζητήθηκε το θέμα της πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν να αναφέρει ότι η «πρωθυπουργία» και το «υπουργείο εσωτερικών» τηρούν σιγή ιχθύος επί του θέματος.

Βελιγράδι: Ισχυρή η φιλία Σερβίας – Κύπρου


Νοέμβριος 24, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Η επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης, Άνα Μπρνάμπιτς,  σε συνομιλία που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη,  εκτίμησε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια ισχυρή φιλία, ιστορικά επιβεβαιωμένη εγγύτητα και αλληλεγγύη των δύο λαών, βασισμένη σε πλήρη κατανόηση και μακροπρόθεσμη αμοιβαία υποστήριξη, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Nyx Alpha: Βρετανικό τηλεσκόπιο παρατήρησης δορυφόρων στην Κύπρο


Η Διαστημική Διοίκηση και η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ανάθεση σύμβασης στη Spaceflux για την κατασκευή ενός νέου επίγειου συστήματος τηλεσκοπίου στην Κύπρο. Γνωστό ως Project «Nyx Alpha», το τηλεσκόπιο θα παρακολουθεί αντικείμενα σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό της Γης. 

Ν.Δένδιας: Ο ΥΕΘΑ στους Οθωνούς και στο φυλάκιο της 8ης Μ/Π ΤΑΞ [pics]


«Από τα ανατολικά της Ελλάδας και τη Θράκη, στο απώτατο δυτικό άκρο της χώρας μας και στο στρατιωτικό φυλάκιο της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, στους Οθωνούς». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού.


Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού.

Τα συστήματα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν άμεσα σε όλα τα πλοία του στόλου μας και να κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Πολεμική Αεροπορία: Επιμένει η EMBRAER στην προώθηση του C-390 Millennium, νέα ενημέρωση σε ΓΕΑ και ΔΑΥ

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση εκπροσώπων της βραζιλιάνικης EMBRAER με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) με σκοπό την παρουσίαση των δυνατοτήτων του μεταφορικού αεροσκάφους C-390 Millennium. 

“Όμηροι” χιλιάδων “γραμμών κώδικα”, κράτη, οι πόλεμοι ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ…


Η ψηφιοποίηση του πολέμου είναι ήδη εδώ! “I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones” (Γνωρίζω όχι με τι όπλα θα διεξαχθεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως ο Δ’ ΠΠ θα διεξαχθεί με μπαστούνια και πέτρες) – Albert Einstein

Του Σώζοντα Α. ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (MSc, PhD[c])
ZONOS SYSTEMS CONSULTING

Η Γερμανία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Arrow 3


Νοέμβριος 24, 2023. Ελλάδα.

Σε μια πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, στο Υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο παρουσία του Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, του Γερμανού Υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας στρατηγού (ε.α.) Eyal Zamir και του επικεφαλής του η Γερμανική Διεύθυνση Προμηθειών κα Annette Lehnigk-Emden,  υπογράφηκε η πρώτη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας για την πώληση του συστήματος αεράμυνας «Arrow 3» στη Γερμανία, γράφει η Israel Hayom.

ΥΦΕΘΑ: Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αεροσήραγγα προς όφελος των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων


Όπως αναφέρει απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, η οποία αναρτήθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στη Διαύγεια, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την «Κατασκευή και εν Συνεχεία Υποστήριξη Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (αεροσήραγγα)», για τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της ΕΑΒ στο Dubai Airshow 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) άφησε ισχυρό το αποτύπωμά της στο 18ο Dubai Airshow 2023 στο Dubai World Central, που διεξήχθη από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.

Olympic Cooperation – 23: Εντυπωσιακές βολές από άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, Apache και Kiowa Warrior (Βίντεο)


Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, με αποκορύφωμα την εκτέλεση πραγματικών πυρών και τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών.

«Olympic Cooperation 23»: Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια για τον αναθεωρητισμό από τη Θράκη


Εντυπωσιακές εικόνες από την τελική φάση της διακρατικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation 23», παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια.

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο αναμένεται να θέσει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα στον Σούνακ


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια διαμάχη αιώνων για τα ιστορικά αντικείμενα, όπως αναφέρει το Βloomberg.

Κυρ. Μητσοτάκης - Ινδονήσιος Αντιπρόεδρος: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πολιτική επιλογή, λύση δύο κρατών


Ηαμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, καθώς και σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και η γαλάζια οικονομία, επισημάνθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδονησίας Ma’ruf Amin, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή (24/11).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και οι βασικοί άξονες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας


Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ Screen Shot via ERT

Ενα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνουν πηγές, προσδιορίζοντας ουσιαστικά τους βασικούς άξονες του προγράμματός της.

Μετά τα Eurofighter, τι;


(Φωτ. αρχείου: EPA / Toms Kalnins)

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τέλη Δεκεμβρίου του 2017 έπεσαν οι υπογραφές στην Άγκυρα για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Τούρκοι: Το Eurofighter είναι το καλύτερο μαχητικό της Ευρώπης με καλύτερα ηλεκτρονικά από τα Rafale

Κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο των Rafale οι Τούρκοι αναλυτές.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε προβοκάτσιες που στόχο έχουν να απομονώσουν και να περιορίσουν στα σύνορά της την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Όσοι προσπαθούν να κλείσουν την Τουρκία στον εαυτό της και να την περιορίσουν στα σύνορά της, σίγουρα δεν έχουν καλοπροαίρετες προθέσεις», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων για την Εβδομάδα Καινοτομίας της Τουρκίας InovaLIG στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκικές φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις στέλνουν πλοία στη Γάζα για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό

Τουρκικές φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν μία νέα αποστολή πλοίων στη Γάζα, με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν βοήθεια.

Γάζα: Η εκεχειρία βλάπτει την Τουρκία, μεσολάβηση γιοκ, στολίσκος “εθυβίσθη”


Αν και στην συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, το Κατάρ και όχι η Άγκυρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, η Τουρκία χαιρέτησε τη συμφωνία και συνεχάρη το Κατάρ. Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «θετική εξέλιξη για την αποφυγή ενός νέου αιματοκυλίσματος». 

Την Τουρκία επισκέπτεται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης – Στην ατζέντα η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου


Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, συνοδευόμενος από πολυμελή αποστολή 60 ατόμων επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα θα βρεθεί στην Άγκυρα, για να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους τις προοπτικές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας.

«Υβριδικές επιθέσεις» της Ρωσίας οι μαζικές εισροές μεταναστών από τη Λευκορωσία, λένε Λετονία και Φινλανδία


Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναφέρουν ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη, λένε αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας

Το μέγεθος της απειλής θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς

Κολοσσιαία γκάφα των Ισραηλινών αποκαλύπτουν οι Financial Times


Αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις της Χαμάς έστειλαν στρατιώτες, εβδομάδες πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όμως, τα απέρριψε ως «σενάριο φαντασίας».

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, πριν από την εκεχειρία – ΒΙΝΤΕΟ


Μία σήραγγα της Χαμάς, που ανακαλύφθηκε κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός πριν από την εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε, επίσης, ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός.

Στο έδαφος της Αιγύπτου πέρασαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.36

Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων, υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, πέρασε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας στο  έδαφος της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι και 12 Ταϊλανδοί που κρατούσε η Χαμάς -Live εικόνα


Απελευθερώθηκε η πρώτη ομάδα ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, μετά τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Γιατί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν θα γίνει εκεχειρία - Λίγο πριν την απελευθέρωση ομήρων


Γιάννης Χαραμίδης

Μετά από 48 ημέρες πολέμου, τα όπλα σίγησαν. Η σιγή αυτή, όμως, δεν θα κρατήσει για πολύ και η εκεχειρία δύσκολα θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα

Νέες επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία


Οι επιθέσεις με drones ή ρουκέτες εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού συνεχίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μετά τις φονικές αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών προσκείμενων στο Ιράν.