Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού.


Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού.

Τα συστήματα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν άμεσα σε όλα τα πλοία του στόλου μας και να κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Είναι γνωστή σε όλους μας η παλαιότητα των πολεμικών μας πλοίων. Χρειαζόμαστε άμεση κάλυψη των αναγκών του στόλου μας από τον κίνδυνο των drones, των περιπλανώμενων απειλών, των USVUAV και την βελτίωση της άμυνας τους.

Ραντάρ, πυροβόλα και πύραυλοι, χαμηλού κόστους με δυνατότητες άμεσης τοποθέτησης.

Ραντάρ

SPEXER 2000 3D MkIII

Σύστημα ραντάρ AESA με πλήρη συστοιχία

• Ταξινόμηση στόχων micro Doppler με βάση το φάσμα

• VSHORAD, C-UAV και επιτήρηση πεδίου μάχης

• Λειτουργία σε περιβάλλον υψηλής ακαταστασίας (π.χ. αστικές περιοχές, βροχερός καιρός)

• Όλοι οι στόχοι παράλληλα

• Δυνατότητα εν κινήσει

• Ημισφαιρική κάλυψη

Οι δυνατότητες του ραντάρ για αντιμετώπιση drones & UAV και πολλές πληροφορίες θα τα διαβάσετε στην παρακάτω μελέτη:

https://www.researchgate.net/figure/HENSOLDT-radar-specifications_tbl2_357384855

Θα βρείτε πολλες πληροφορίες για της δυνατότητες εντοπισμού την νύχτα με κάμερες νυχτός και ημέρας. Μόνο με το ραντάρ βλέπεις τα drones σε ικανοποιητικές αποστάσεις και μπορείς να τα καταρρίψεις.

Το ραντάρ SPEXER 2000 3D MkIII μπορεί να κατευθύνει πυροβόλα των 30 χιλιοστών και πυραύλους με καθοδήγηση λέιζερ.

Το συνολικό βάρος ανέρχεται στα 200 κιλά συμπεριλαμβανομένης και της κονσόλας λειτουργίας.

Χρειάζεσαι δυο ραντάρ για να κατευθύνεις δυο πυροβόλα και δυο πυραύλους.

Μειονέκτημα η εμβέλεια 2500 μέτρα για τα πυροβόλα και 5.000 μέτρα για τους πυραύλους με καθοδήγηση λέιζερ. Τόση όμως είναι η πραγματική εμβέλεια των συστημάτων.

GRIFFIN.

Υπάρχει ναυτικός εκτοξευτής με πολύ μικρό βάρος και μικρές διαστάσεις από όλους τους υπόλοιπους.

Εύκολη επαναγέμιση των εκτοξευτών και τεράστια ευκολία συντήρησης. Βάρος πυραύλου 15,6 κιλά με αρκετά μεγάλο βάρος εκρηκτικής κεφαλής 5,9 κιλά, με εμβέλεια τα 5,6 χιλιόμετρα.

Βλέπουμε στον εκτοξευτεί πόσο εύκολα ανοίγει η πόρτα για να συντήρηση, έλεγχο ή για να βάλεις νέα κάνιστρα με πυραύλους.


Περιμένουμε και εδώ την νέα έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας. Αν βγει θα είναι ίσως η καλύτερη λύση λόγο του μικρού βάρους του εκτοξευτεί και της μεγάλης εκρηκτική κεφαλής που έχει.

Είναι ο μοναδικός πύραυλος που μπορεί να μπει παντού, λόγο της κατασκευής των εκτοξευτών που μπαίνουν στα πλοία.

Το Griffin's Battle Management System (BMS) χρησιμοποιεί έναν ανθεκτικό φορητό υπολογιστή "Toughbook" και λειτουργεί από τη γέφυρα. Το BMS – το οποίο συνδέεται με το σύστημα υπολογιστή του πλοίου και αντλεί πληροφορίες θέσης από το GPS του πλοίου – παρουσιάζει τις εικόνες στόχου από τον αισθητήρα κάμερας Bright Star EO/IR που είναι τοποθετημένος στον ιστό. Το σύστημα κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο, τον χτυπά και στη συνέχεια ξεκινά την ακολουθία βολής. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάμερα του πυροβόλου ή το ραντάρ.

«Είναι ένα όπλο που κατευθύνεται με λέιζερ, επομένως ο στόχος πρέπει να δοκιμάζεται συνεχώς μέχρι ο πύραυλος να χτυπήσει τον στόχο».

Λόγω των ατμοσφαιρικών περιορισμών των λέιζερ, η βέλτιστη εμβέλεια για την εμπλοκή του στόχου είναι μεταξύ περίπου έως τρία ναυτικά μίλια.

Το Mark 60 GMS αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία συστήματος: Mark 4 σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS), Mark 208 griffin launcher module, AN/SSQ-133 BRITE Star II EO/IR, LRF and LD αισθητήρας και το BGM-176B Griffin B όλα –πάνω και τα βλήματα (AUR).

Δοχεία (λευκά κουτιά) με Stinger SAM και Mk203 Griffin Launcher

Ενότητα στο USS Typhoon (PC 5). Φωτογραφία: Chris Cavas

Είναι το μοναδικό σύστημα που μπορεί να μπει σε πολύ μικρούς χώρους σε κάθε ελεύθερη θέση στο κατάστρωμα. Για αυτό και το επιλέγουμε εν σχέση με άλλους πυραύλους LLM, AKERON.

Πυροβόλα SEA SNAKE

Είναι το πυροβόλο με το καλύτερο ενσωματωμένο οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός.

Η σταθεροποιημένη σουίτα optronic βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της βάσης και περιλαμβάνει κάμερες για την ημέρα του δέντρου και ένα θερμικό σύστημα απεικόνισης. Οι τρεις κάμερες φωτός ημέρας είναι εξοπλισμένες με ένα ζουμ και ένα σταθερό οπτικό σύστημα παρέχοντας διαφορετικά οπτικά πεδία (FoV): η κάμερα n.1 είναι ο στενός αισθητήρας FoV, με 1,4° και 2,8° αντίστοιχα, η μεσαία είναι η κάμερα 2, με 6,67 ° και 13,34° FoV, και τέλος η ευρεία προβολή παρέχεται από την κάμερα 3, με 16° και 32° FoV αντίστοιχα για το ζουμ και το σταθερό οπτικό. Ο αισθητήρας CMOS φωτός ημέρας είναι 2.064×1.544 pixel, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης. Όσον αφορά τον ψυχρό θερμικό αισθητήρα Saphir, αυτός λειτουργεί στο μεσαίο κύμα υπερύθρων, 3-5 μm, με τη μήτρα του ανιχνευτή να έχει διάσταση 1.024×768 pixel, παρέχοντας μια εικόνα ποιότητας XGA, το ζουμ του επιτρέπει τη μετατόπιση από 1,4° σε 6,67° FoV. Τα δεδομένα της εταιρείας παρέχουν εμβέλεια αναγνώρισης, ανίχνευσης, αναγνώρισης (R/D/I) έναντι πολεμικού πλοίου, αντίστοιχα, 20-25 km, 15-20 km και 7-8 km κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για την παροχή δεδομένων εμβέλειας στο FCS είναι διαθέσιμα δύο Laser RangeFinders (LRF), κυρίως για πλεονασμό. για μικρότερες αποστάσεις και υψηλότερη ακρίβεια είναι διαθέσιμο ένα διοδικό λέιζερ που λειτουργεί στη συχνότητα 1,55 μm με ρυθμό παλμού 25 Hz, με εμβέλεια άνω των 10 km, ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιείται λέιζερ ερβίου αντλούμενου διόδου, που λειτουργεί στη συχνότητα 1.535 nm με συχνότητα 10 Ρυθμός παλμού Hz, παρέχοντας εμβέλεια άνω των 40 km.

Συνεργάζεται με το ραντάρ που αναφέραμε και μπορεί να κάνει αυτόματη εναλλαγή των διαθέσιμων πυρομαχικών, ανάλογα με το είδος του στόχου.

Κόστος ανά πλοίο.

Χρειαζόμαστε ένα ή δυο ραντάρ, δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών και ένα Mark 60 GMS, με τέσσερεις εκτοξευτές Mark 208 griffin launcher module, ένα Mark 4 σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS) και τον AN/SSQ-133 BRITE Star II EO/IRLRF and LD αισθητήρας

Το συνολικό κόστος χωρίς τους πυραύλους GRIFFIN και τα πυρομαχικά των πυροβόλων ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα πλοίο που θα τοποθετηθεί. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και δεν απαιτεί μεγάλο κόστος.

Η αποξήλωση και η τοποθέτηση σε άλλα πολεμικά μας πλοία, των συστημάτων που αναφέραμε μελλοντικά είναι πολύ εύκολη.

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου