Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Στο έδαφος της Αιγύπτου πέρασαν οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.36

Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων, υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, πέρασε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας στο  έδαφος της Αιγύπτου, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια εφαρμογής της συμφωνίας για την τετραήμερη εκεχειρία. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων όλα τα παιδιά, τις μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικώς να απελευθερώσει περισσότερα, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για ακόμη μερικές ημέρες.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα.

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει άμεσα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Θα ελευθερώσει 39 σήμερα σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν σε ισραηλινό έδαφος.

Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής έχει τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι 12 Ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν επίσης από τη Χαμάς.

Οι τελευταίοι έχουν φτάσει ήδη στο έδαφος του Ισραήλ και οδηγούνται σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου